Мінагрополітики наказом від 19 червня 2019 року № 330 затвердило вимоги до меду.
Разом з тим, надання на ринку меду, який введений в обіг до 1 січня 2023 року, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності вимогам, до закінчення строку його придатності.
Вимоги поширюються на маркування меду для забезпечення належної поінформованості споживачів (користувачів) та запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману.
До меду, що маркується словом «мед», придатного для споживання людиною чи як інгредієнта в харчових продуктах заборонено додавати інші харчові інгредієнти, харчові добавки або будь-які інші добавки, ніж мед. Пилкові зерна, притаманні меду, не вважаються інгредієнтом.
Мед не має містити сторонніх органічних та неорганічних речовин, що не належать до його складу, присмаків або запахів, мати ознаки бродіння, мати штучно змінену кислотність або бути нагрітий таким чином, щоб натуральні ензими (ферменти) було зруйновано або значною мірою дезактивовано.
За походженням мед поділяють на:
За способом виробництва мед поділяють на:
За вмістом пилкових зерен мед поділяють на:
Мед повинен відповідати таким характеристикам та критеріям складу:
Смак та аромат варіюються, але зумовлені рослинним походженням залежно від виду рослини.
Крім того, маркування має містити інформацію про країну походження, у якій було зібрано мед.
minagro.gov.ua