Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Затверджено вимоги до меду

31.07.2019

Мінагрополітики наказом від 19 червня 2019 року № 330 затвердило вимоги до меду.

Разом з тим, надання на ринку меду, який введений в обіг до 1 січня 2023 року, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності вимогам, до закінчення строку його придатності.

Вимоги поширюються на маркування меду для забезпечення належної поінформованості споживачів (користувачів) та запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману.

До меду, що маркується словом «мед», придатного для споживання людиною чи як інгредієнта в харчових продуктах заборонено додавати інші харчові інгредієнти, харчові добавки або будь-які інші добавки, ніж мед. Пилкові зерна, притаманні меду, не вважаються інгредієнтом.

Мед не має містити сторонніх органічних та неорганічних речовин, що не належать до його складу, присмаків або запахів, мати ознаки бродіння, мати штучно змінену кислотність або бути нагрітий таким чином, щоб натуральні ензими (ферменти) було зруйновано або значною мірою дезактивовано.

За походженням мед поділяють на:

  • нектарний (квітковий);
  • падевий.

За способом виробництва мед поділяють на:

  • стільниковий мед,
  • стільники в меду,
  • злитий мед,
  • центрифужний (екстрагований) мед,
  • пресований мед.

За вмістом пилкових зерен мед поділяють на:

  • мед монофлорний квітковий (нектарний);
  • мед поліфлорний квітковий (нектарний).

Мед повинен відповідати таким характеристикам та критеріям складу:

  • складається з вуглеводів, переважно із фруктози й глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ензими (ферменти), пилкові зерна, що потрапляють у процесі переробки бджолами нектару (паді) на мед;
  • колір повинен бути від прозорого (безкольорового), білого, світло-жовтого до темно-коричневого;
  • консистенція може бути рідкою, в'язкою, дуже в'язкою, щільною;
  • кристалізація - від дрібно-до крупнозернистої;
  • смак солодкий, ніжний, приємний, терпкий, подразнює слизову оболонку ротової порожнини, без сторонніх присмаків;
  • аромат специфічний, приємний, слабкий, сильний, ніжний, без сторонніх запахів.

Смак та аромат варіюються, але зумовлені рослинним походженням залежно від виду рослини.

Крім того, маркування має містити інформацію про країну походження, у якій було зібрано мед.

minagro.gov.ua

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
01.07.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня Унесено зміни до переліку територій бойових дій і ТОТ (текст наказу від 16.06.2025) Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки У Резерв+ з’являться нові можливості отримати автоматичну відстрочку Уряд затвердив зміни до Порядку нарахування Є...
20.05.2025
Актуальні рахунки для сплати податків
Інформація про реквізити рахунків, відкритих для зарахування податків, а також для сплати єдиного внеску Більше за темою: Нова форма ТТН: огляд змін Мікро, мале, середнє чи велике: навіщо треба визначати розмір підприємства Затверджуємо та оновлюємо штатний розпис: правила та нюанси Сп...
17.04.2025
З 16.04.2025 почали діяти терміни зберігання документів щодо військового обліку
Більше за темою: Накази та розпорядження: основні терміни, види і строки зберігання Строки зберігання первинних документів збільшено: чи вплине це на строки давності для перевірок Міністерство юстиції наказом від 14.03.2025 № 748/5 затвердило зміни до Переліку типових документів, що створюють під ...
Нове
04.07.2025
Документи, які набули чинності з 30 червня по 6 липня 2025 року
Документи, які набули чинності цього тижня та стануть у нагоді при здійсненні господарської діяльності. Указ Президента від 27.06.2025 № 421/2025 «Про Раду з питань підтримки підприємництва» Указ Президента від 27.06.2025 № 422/2025 «Про рішення Ради національної бе...
04.07.2025
Зміни в законодавстві з 30 червня по 4 липня 2025 року
Збірка змін в законодавстві, які відбулися цього тижня Оприлюднено проєкт змін до Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН ДПС оприлюднила проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладни...
04.07.2025
Вимоги до системи управління ризиками визначено для надавачів нефінансових платіжних послуг
Національний банк визначив вимоги до системи управління ризиками надавачів нефінансових платіжних послуг у межах підготовки до запровадження відкритого банкінгу. Національний банк визначив вимоги до системи управління ризиками надавачів нефінансових платіжних послуг у межах підготовки до запроваджен...
Кращі матеріали