Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Затверджено вимоги до маркування харчових продуктів

13.08.2020

МОЗ наказом від 15.05.2020 № 1145 затвердив Вимоги до тверджень про поживну цінність та тверджень про користь для здоров'я, що використовується у маркуванні, представленні або рекламі, призначених для кінцевого споживача харчових продуктів, які виробляються в Україні, перебувають в обігу, ввозяться (пересилаються) на митну територію України.

Вимоги покликані змусити виробників надавати повну інформацію про продукт. Тобто реклама та маркування продукту мають містити лише доказову інформацію. Вони не повинні мати неправдиві відомості, а також дані, які споживач може неправильно трактувати.

Також виробник не може заохочувати до надмірного вживання певного продукту, не може стверджувати або натякати, що збалансоване та різноманітне харчування не може забезпечити отримання організмом необхідної кількості поживних речовин. Забороняється використовувати твердження про користь для здоров'я у маркуванні, презентації або рекламі напоїв, що містять понад 1,2% об'ємних одиниць спирту.

Твердження про поживну цінність та про користь для здоров'я можуть бути використані у маркуванні, супровідних документах та рекламі, якщо вони відповідають додаткам 1, 2 і 3 до цих Вимог, а також відповідають умовам застосування та використання, що зазначені у цих додатках.

Наприклад, твердження, що продукт є низькокалорійним та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо харчовий продукт не містить більше ніж 20 ккал (80 кДж) на 100 мл для рідких харчових продуктів або більше ніж 40 ккал (170 кДж) на 100 г для інших харчових продуктів. Твердження про те, що харчовий продукт є джерелом білку може бути зазначено лише у випадку, якщо щонайменше 12% енергетичної цінності (калорійності) продукту забезпечується білком. 

Твердження про користь для здоров'я дозволяються до використання лише у випадку якщо у маркуванні та/або у інших супровідних документах та матеріалах, та/або рекламі, міститься така інформація:

  1. важливість різноманітного і збалансованого харчування та здорового способу життя;
  2. кількість та умови (рекомендації) щодо споживання харчового продукту, необхідна для отримання заявленого корисного ефекту;
  3. у випадку необхідності, застереження для осіб, яким слід уникати вживання харчового продукту в їжу;
  4. відповідне попередження для харчових продуктів, які можуть становити небезпеку для здоров'я у випадку споживання у надлишкових кількостях.

Наприклад, твердження, що активоване вугілля сприяє зниженню надмірного метеоризму після вживання їжі може бути використане виключно для харчового продукту, який містить 1 г активованого вугілля на визначену порцію. «Вуглеводи сприяють підтриманню нормальної функції мозку», - для використання цього твердження, споживачеві повинна бути надана інформація, що позитивний ефект може бути отримано при вживанні 130 г вуглеводів щоденно з усіх джерел. 

Рекомендації або схвалення медичними асоціаціями, асоціаціями дієтологів та інших організацій, що мають на меті покращення здоров'я людей, можуть застосовуватися лише за наявності науково обґрунтованих доказів для таких рекомендацій та схвалень.

Якщо на маркуванні харчових продуктів зазначені твердження про зниження ризику захворювань, то вони повинні містити інформацію про те, що захворювання має декілька факторів ризику, і що зміна одного з цих факторів може або не може мати сприятливий ефект.

Наприклад, твердження, що білок необхідний для нормального росту і розвитку кісток у дітей може бути використано лише для харчових продуктів, що є принаймні джерелом білка, як зазначено в умовах застосування твердження «ДЖЕРЕЛО БІЛКА» наведеного у додатку 1 (не менше 12%). Твердження, що додатковий прийом фолієвої кислоти збільшує статус фолатів у матері може бути використане лише до дієтичних добавок, які забезпечують надходження щонайменше 400 мкг фолієвої кислоти на добу. 

moz.gov.ua

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
14.10.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня Прийнято новий закон щодо організації трудових відносин в умовах воєнного стану Оновлено Довідник умовних кодів товарів Аванс і зарплата: строки виплати ДПС відповідає на актуальні запитання платників податків: лист від 06.10.2025 Оновлено перелік кодів орга...
08.09.2025
Закон № 4536 опубліковано 3 вересня: огляд основних змін
Закон № 4536 вносить зміни, зокрема, до Податкового кодексу, Закону від 08.07.2010 № 2464-VІ , Закону від 18.06.2024 № 3817-ІХ. Більшість норм Закону № 4536 набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування, тобто з 1 жовтня 2025 року. Більше за темою: Квартальна об&...
17.07.2025
Кабмін оновив правила визначення критичності підприємств для бронювання працівників
Порядок та Критерії, за якими бронюють працівників підприємств, знову зазнали змін. Розглянемо, кого цього разу це стосується. Більше за темою: Зарплатні критерії для бронювання працівників: обчислюємо середню зарплату Строки зберігання документів з військового обліку та бронювання Бронювання у ф...
Нове
14.10.2025
Оприлюднено зміни до к НП(С)БО 26 «Виплати працівникам»
Мінфін пропонує змінити НП(С)БО 26 «Виплати працівникам». Що саме планують змінити? Більше за темою: Виплати працівникам після їх звільнення у Розрахунку з ПДФО та ЄСВ Міністерство фінансів оприлюднило проєкту наказу «Про затвердження Змін до Національного положення (ста...
13.10.2025
Схвалено у першому читанні законопроєкт про основні засади державного нагляду (контролю)
Документ спрямований на трансформацію системи державного нагляду (контролю) – від карально-репресивної моделі до превентивної та ризик-орієнтованої. Йдеться про створення сучасної системи, заснованої на запобіганні порушенням, а не на покаранні. Більше за темою:      ...
13.10.2025
Заклади вищої освіти зможуть самостійно визначати процедуру присвоєння професійних кваліфікацій
Унесено зміни до Порядку присвоєння професійних кваліфікацій закладами вищої освіти в разі відсутності професійного стандарту. Більше за темою: Запровадження Єдиного реєстру кваліфікацій Урядом на засіданні 10 жовтня внесено зміни до Порядку присвоєння професійних кваліфікацій закладами вищої освіт...
Кращі матеріали