Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Затверджено вимоги до маркування харчових продуктів

13.08.2020

МОЗ наказом від 15.05.2020 № 1145 затвердив Вимоги до тверджень про поживну цінність та тверджень про користь для здоров'я, що використовується у маркуванні, представленні або рекламі, призначених для кінцевого споживача харчових продуктів, які виробляються в Україні, перебувають в обігу, ввозяться (пересилаються) на митну територію України.

Вимоги покликані змусити виробників надавати повну інформацію про продукт. Тобто реклама та маркування продукту мають містити лише доказову інформацію. Вони не повинні мати неправдиві відомості, а також дані, які споживач може неправильно трактувати.

Також виробник не може заохочувати до надмірного вживання певного продукту, не може стверджувати або натякати, що збалансоване та різноманітне харчування не може забезпечити отримання організмом необхідної кількості поживних речовин. Забороняється використовувати твердження про користь для здоров'я у маркуванні, презентації або рекламі напоїв, що містять понад 1,2% об'ємних одиниць спирту.

Твердження про поживну цінність та про користь для здоров'я можуть бути використані у маркуванні, супровідних документах та рекламі, якщо вони відповідають додаткам 1, 2 і 3 до цих Вимог, а також відповідають умовам застосування та використання, що зазначені у цих додатках.

Наприклад, твердження, що продукт є низькокалорійним та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо харчовий продукт не містить більше ніж 20 ккал (80 кДж) на 100 мл для рідких харчових продуктів або більше ніж 40 ккал (170 кДж) на 100 г для інших харчових продуктів. Твердження про те, що харчовий продукт є джерелом білку може бути зазначено лише у випадку, якщо щонайменше 12% енергетичної цінності (калорійності) продукту забезпечується білком. 

Твердження про користь для здоров'я дозволяються до використання лише у випадку якщо у маркуванні та/або у інших супровідних документах та матеріалах, та/або рекламі, міститься така інформація:

  1. важливість різноманітного і збалансованого харчування та здорового способу життя;
  2. кількість та умови (рекомендації) щодо споживання харчового продукту, необхідна для отримання заявленого корисного ефекту;
  3. у випадку необхідності, застереження для осіб, яким слід уникати вживання харчового продукту в їжу;
  4. відповідне попередження для харчових продуктів, які можуть становити небезпеку для здоров'я у випадку споживання у надлишкових кількостях.

Наприклад, твердження, що активоване вугілля сприяє зниженню надмірного метеоризму після вживання їжі може бути використане виключно для харчового продукту, який містить 1 г активованого вугілля на визначену порцію. «Вуглеводи сприяють підтриманню нормальної функції мозку», - для використання цього твердження, споживачеві повинна бути надана інформація, що позитивний ефект може бути отримано при вживанні 130 г вуглеводів щоденно з усіх джерел. 

Рекомендації або схвалення медичними асоціаціями, асоціаціями дієтологів та інших організацій, що мають на меті покращення здоров'я людей, можуть застосовуватися лише за наявності науково обґрунтованих доказів для таких рекомендацій та схвалень.

Якщо на маркуванні харчових продуктів зазначені твердження про зниження ризику захворювань, то вони повинні містити інформацію про те, що захворювання має декілька факторів ризику, і що зміна одного з цих факторів може або не може мати сприятливий ефект.

Наприклад, твердження, що білок необхідний для нормального росту і розвитку кісток у дітей може бути використано лише для харчових продуктів, що є принаймні джерелом білка, як зазначено в умовах застосування твердження «ДЖЕРЕЛО БІЛКА» наведеного у додатку 1 (не менше 12%). Твердження, що додатковий прийом фолієвої кислоти збільшує статус фолатів у матері може бути використане лише до дієтичних добавок, які забезпечують надходження щонайменше 400 мкг фолієвої кислоти на добу. 

moz.gov.ua

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
01.07.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня Унесено зміни до переліку територій бойових дій і ТОТ (текст наказу від 16.06.2025) Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки У Резерв+ з’являться нові можливості отримати автоматичну відстрочку Уряд затвердив зміни до Порядку нарахування Є...
20.05.2025
Актуальні рахунки для сплати податків
Інформація про реквізити рахунків, відкритих для зарахування податків, а також для сплати єдиного внеску Більше за темою: Нова форма ТТН: огляд змін Мікро, мале, середнє чи велике: навіщо треба визначати розмір підприємства Затверджуємо та оновлюємо штатний розпис: правила та нюанси Сп...
17.04.2025
З 16.04.2025 почали діяти терміни зберігання документів щодо військового обліку
Більше за темою: Накази та розпорядження: основні терміни, види і строки зберігання Строки зберігання первинних документів збільшено: чи вплине це на строки давності для перевірок Міністерство юстиції наказом від 14.03.2025 № 748/5 затвердило зміни до Переліку типових документів, що створюють під ...
Нове
04.07.2025
Документи, які набули чинності з 30 червня по 6 липня 2025 року
Документи, які набули чинності цього тижня та стануть у нагоді при здійсненні господарської діяльності. Указ Президента від 27.06.2025 № 421/2025 «Про Раду з питань підтримки підприємництва» Указ Президента від 27.06.2025 № 422/2025 «Про рішення Ради національної бе...
04.07.2025
Зміни в законодавстві з 30 червня по 4 липня 2025 року
Збірка змін в законодавстві, які відбулися цього тижня Оприлюднено проєкт змін до Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН ДПС оприлюднила проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладни...
04.07.2025
Вимоги до системи управління ризиками визначено для надавачів нефінансових платіжних послуг
Національний банк визначив вимоги до системи управління ризиками надавачів нефінансових платіжних послуг у межах підготовки до запровадження відкритого банкінгу. Національний банк визначив вимоги до системи управління ризиками надавачів нефінансових платіжних послуг у межах підготовки до запроваджен...
Кращі матеріали