Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Визначено нові критерії ризику для санітарних перевірок

04.01.2019

Постановою КМУ від 27.12.2018 р. № 1164 затвердив нові Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Такими критеріями є:

  1. вид діяльності, що проваджується суб’єктом господарювання станом на будь-яку дату протягом останніх двох років, що передують плановому періоду;
  2. провадження діяльності, що може мати шкідливий вплив на середовище життєдіяльності та здоров’я людини;
  3. провадження діяльності, пов’язаної з обслуговуванням населення;
  4. виникнення гострих кишкових захворювань, спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, отруєнь, неінфекційних захворювань, смерті людини, пов’язаних з діяльністю суб’єкта господарювання;
  5. порушення вимог санітарного законодавства, наявність відхилень від гігієнічних нормативів за результатами лабораторно-інструментальних досліджень, проведених під час здійснення заходів державного нагляду (контролю), випуск неякісної, небезпечної продукції;
  6. виконання постанов, розпоряджень, висновків, приписів органу державного нагляду (контролю) щодо усунення порушень санітарного законодавства;
  7. наявність обґрунтованих звернень та скарг щодо порушень суб’єктом господарювання вимог санітарного законодавства.

Ризики настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення визначено у додатку 1.

Перелік критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, їх показники та кількість балів за кожним показником визначено у додатку 2.

Віднесення суб’єкта господарювання до високого, середнього або незначного ступеню ризику здійснюватметься з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, за такою шкалою:

  • від 41 до 100 балів - до високого ступеня ризику;
  • від 21 до 40 балів - до середнього ступеня ризику;
  • від 0 до 20 балів - до незначного ступеня ризику.

Як часто перевірятимуть госпсуб'єктів?

Планові перевірки здійснюватимуться з такою періодичністю:

  • з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на два роки;
  • із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на три роки;
  • з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на п’ять років.

Якщо за результатами планових та позапланових перевірок протягом останніх 6 років для суб’єктів господарювання, які віднесені до середнього ступеня ризику, та протягом останніх 10 років для суб’єктів господарювання, які віднесені до незначного ступеня ризику, у суб’єкта господарювання не виявлено суттєвих порушень вимог законодавства у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, наступний плановий захід державного нагляду (контролю) щодо такого суб’єкта господарювання буде здійснюватися не раніше ніж через період часу, встановлений для відповідного ступеня ризику, збільшений в 1,5 раза.

Ця постанова набере чинності в день опублікування. 

https://www.kmu.gov.ua

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
24.06.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня В Україні відновиться обов’язкове подання статистичної звітності ДПС відповідає на актуальні запитання платників податків: лист від 13.06.2025 Унесено зміни до Правил організації статистичної звітності Змінено Критерії важливих підприємств з метою броню...
20.05.2025
Актуальні рахунки для сплати податків
Інформація про реквізити рахунків, відкритих для зарахування податків, а також для сплати єдиного внеску Більше за темою: Нова форма ТТН: огляд змін Мікро, мале, середнє чи велике: навіщо треба визначати розмір підприємства Затверджуємо та оновлюємо штатний розпис: правила та нюанси Сп...
17.04.2025
З 16.04.2025 почали діяти терміни зберігання документів щодо військового обліку
Більше за темою: Накази та розпорядження: основні терміни, види і строки зберігання Строки зберігання первинних документів збільшено: чи вплине це на строки давності для перевірок Міністерство юстиції наказом від 14.03.2025 № 748/5 затвердило зміни до Переліку типових документів, що створюють під ...
Нове
24.06.2025
Пропонують унормувати офіційні об’єднання сільськогосподарських товаровиробників
Більше за темою: Створення та реєстрація сільськогосподарського кооперативу: які особливості слід урахувати Реалізація сільськогосподарської продукції: тонкощі бухобліку У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 13390 «Про внесення змін до Закону України «Про сільськогосподарську к...
24.06.2025
Планують оновити вимоги до кредитних посередників на ринку небанківських фінансових послуг
Національний банк пропонує для повторного обговорення оновлені вимоги до діяльності з надання споживчих кредитів за участю кредитних посередників надавачів фінансових послуг. Більше за темою: Посередницькі договори у єдинників: правові аспекти Посередницькі операції у платників ЄП: облік Підприєм...
24.06.2025
Уряд затвердив зміни до Порядку нарахування ЄСВ за деякі категорії застрахованих осіб
Для яких категорій осіб визначено механізм нарахування та сплати ЄСВ? Більше за темою: Як у 2025 році підтвердити інвалідність працівника для нарахування ЄСВ та виконання квоти із працевлаштування Підприємець на загальній системі не провадить діяльність: чи потрібно йому сплачувати ЄСВ? ...
Кращі матеріали