Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Визначено нові критерії ризику для санітарних перевірок

04.01.2019

Постановою КМУ від 27.12.2018 р. № 1164 затвердив нові Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Такими критеріями є:

  1. вид діяльності, що проваджується суб’єктом господарювання станом на будь-яку дату протягом останніх двох років, що передують плановому періоду;
  2. провадження діяльності, що може мати шкідливий вплив на середовище життєдіяльності та здоров’я людини;
  3. провадження діяльності, пов’язаної з обслуговуванням населення;
  4. виникнення гострих кишкових захворювань, спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, отруєнь, неінфекційних захворювань, смерті людини, пов’язаних з діяльністю суб’єкта господарювання;
  5. порушення вимог санітарного законодавства, наявність відхилень від гігієнічних нормативів за результатами лабораторно-інструментальних досліджень, проведених під час здійснення заходів державного нагляду (контролю), випуск неякісної, небезпечної продукції;
  6. виконання постанов, розпоряджень, висновків, приписів органу державного нагляду (контролю) щодо усунення порушень санітарного законодавства;
  7. наявність обґрунтованих звернень та скарг щодо порушень суб’єктом господарювання вимог санітарного законодавства.

Ризики настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення визначено у додатку 1.

Перелік критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, їх показники та кількість балів за кожним показником визначено у додатку 2.

Віднесення суб’єкта господарювання до високого, середнього або незначного ступеню ризику здійснюватметься з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, за такою шкалою:

  • від 41 до 100 балів - до високого ступеня ризику;
  • від 21 до 40 балів - до середнього ступеня ризику;
  • від 0 до 20 балів - до незначного ступеня ризику.

Як часто перевірятимуть госпсуб'єктів?

Планові перевірки здійснюватимуться з такою періодичністю:

  • з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на два роки;
  • із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на три роки;
  • з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на п’ять років.

Якщо за результатами планових та позапланових перевірок протягом останніх 6 років для суб’єктів господарювання, які віднесені до середнього ступеня ризику, та протягом останніх 10 років для суб’єктів господарювання, які віднесені до незначного ступеня ризику, у суб’єкта господарювання не виявлено суттєвих порушень вимог законодавства у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, наступний плановий захід державного нагляду (контролю) щодо такого суб’єкта господарювання буде здійснюватися не раніше ніж через період часу, встановлений для відповідного ступеня ризику, збільшений в 1,5 раза.

Ця постанова набере чинності в день опублікування. 

https://www.kmu.gov.ua

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
09.09.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня Унесено зміни до переліку територій бойових дій і ТОТ (накази від 15.07 та 17.07.2025) Зміни в зарплаті «підакцизних» СГ із 1 жовтня 2025 року: Закон опубліковано У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт щодо змін у законодавстві про мобілізацію...
17.07.2025
Кабмін оновив правила визначення критичності підприємств для бронювання працівників
Порядок та Критерії, за якими бронюють працівників підприємств, знову зазнали змін. Розглянемо, кого цього разу це стосується. Більше за темою: Зарплатні критерії для бронювання працівників: обчислюємо середню зарплату Строки зберігання документів з військового обліку та бронювання Бронювання у ф...
26.08.2025
Роз’яснення Мінекономіки щодо організації бронювання військовозобов’язаних: лист від 19.08.2025
Мінекономіки: лист від 19.08.2025 № 2704-20/55225-03 щодо організації бронювання військовозобов’язаних. Більше за темою: Зарплатні критерії для бронювання працівників: обчислюємо середню зарплату Строки зберігання документів з військового обліку та бронювання Бронювання у фермерському ...
Нове
10.09.2025
Уряд удосконалив порядок ввезення обладнання для інвестпроєктів зі значними інвестиціями
Нові правила дозволять зняти бар’єри для бізнесу та зробити участь у програмі державної підтримки більш зручною. Більше за темою: Зміна митної вартості товарів: коли коригувати ПДВ? Підприємець планує займатися зовнішньоекономічною діяльністю: чи потрібна акредитація на митниці? Уряд схвалив...
10.09.2025
Уряд вніс зміни до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва
КМУ змінив надання фінансової державної підтримки деяким товаровиробникам. Кого це стосується? Більше за темою: Як оформити обмін земельними ділянками в межах масиву сільгоспземлі Продаж земельної ділянки: чи обкладається ПДВ та як впливає на частку сільгосптоваровиробництва Унесення майна до ста...
10.09.2025
Замість державних і комунальних підприємств планують створити АТ, ТОВ і ДНП
Уряд визначив порядок перетворення державних і комунальних підприємств на АТ, ТОВ, ДНП! Більше за темою: Корпоратизація та перетворення комунальних підприємств: юридичні нюанси та алгоритм Кабмін ухвалив низку постанов, які визначають механіку перетворення державних і комунальних підприємств н...
Кращі матеріали