Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Визначено нові критерії ризику для санітарних перевірок

04.01.2019

Постановою КМУ від 27.12.2018 р. № 1164 затвердив нові Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Такими критеріями є:

  1. вид діяльності, що проваджується суб’єктом господарювання станом на будь-яку дату протягом останніх двох років, що передують плановому періоду;
  2. провадження діяльності, що може мати шкідливий вплив на середовище життєдіяльності та здоров’я людини;
  3. провадження діяльності, пов’язаної з обслуговуванням населення;
  4. виникнення гострих кишкових захворювань, спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, отруєнь, неінфекційних захворювань, смерті людини, пов’язаних з діяльністю суб’єкта господарювання;
  5. порушення вимог санітарного законодавства, наявність відхилень від гігієнічних нормативів за результатами лабораторно-інструментальних досліджень, проведених під час здійснення заходів державного нагляду (контролю), випуск неякісної, небезпечної продукції;
  6. виконання постанов, розпоряджень, висновків, приписів органу державного нагляду (контролю) щодо усунення порушень санітарного законодавства;
  7. наявність обґрунтованих звернень та скарг щодо порушень суб’єктом господарювання вимог санітарного законодавства.

Ризики настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення визначено у додатку 1.

Перелік критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, їх показники та кількість балів за кожним показником визначено у додатку 2.

Віднесення суб’єкта господарювання до високого, середнього або незначного ступеню ризику здійснюватметься з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, за такою шкалою:

  • від 41 до 100 балів - до високого ступеня ризику;
  • від 21 до 40 балів - до середнього ступеня ризику;
  • від 0 до 20 балів - до незначного ступеня ризику.

Як часто перевірятимуть госпсуб'єктів?

Планові перевірки здійснюватимуться з такою періодичністю:

  • з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на два роки;
  • із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на три роки;
  • з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на п’ять років.

Якщо за результатами планових та позапланових перевірок протягом останніх 6 років для суб’єктів господарювання, які віднесені до середнього ступеня ризику, та протягом останніх 10 років для суб’єктів господарювання, які віднесені до незначного ступеня ризику, у суб’єкта господарювання не виявлено суттєвих порушень вимог законодавства у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, наступний плановий захід державного нагляду (контролю) щодо такого суб’єкта господарювання буде здійснюватися не раніше ніж через період часу, встановлений для відповідного ступеня ризику, збільшений в 1,5 раза.

Ця постанова набере чинності в день опублікування. 

https://www.kmu.gov.ua

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
08.09.2025
Закон № 4536 опубліковано 3 вересня: огляд основних змін
Закон № 4536 вносить зміни, зокрема, до Податкового кодексу, Закону від 08.07.2010 № 2464-VІ , Закону від 18.06.2024 № 3817-ІХ. Більшість норм Закону № 4536 набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування, тобто з 1 жовтня 2025 року. Більше за темою: Квартальна об&...
17.07.2025
Кабмін оновив правила визначення критичності підприємств для бронювання працівників
Порядок та Критерії, за якими бронюють працівників підприємств, знову зазнали змін. Розглянемо, кого цього разу це стосується. Більше за темою: Зарплатні критерії для бронювання працівників: обчислюємо середню зарплату Строки зберігання документів з військового обліку та бронювання Бронювання у ф...
26.08.2025
Роз’яснення Мінекономіки щодо організації бронювання військовозобов’язаних: лист від 19.08.2025
Мінекономіки: лист від 19.08.2025 № 2704-20/55225-03 щодо організації бронювання військовозобов’язаних. Більше за темою: Зарплатні критерії для бронювання працівників: обчислюємо середню зарплату Строки зберігання документів з військового обліку та бронювання Бронювання у фермерському ...
Нове
06.10.2025
Розпочато обговорення змін до порядку реєстрації учасників платіжного ринку
Національний банк пропонує оновити порядок включення та виключення відомостей про платіжні системи, їх учасників, технологічних операторів платіжних послуг (далі – технологічні оператори) та комерційних агентів до/з Реєстру платіжної інфраструктури (далі – Реєстр). Зокрема, регулятор пл...
06.10.2025
Визначено документ для отримання пільги зі сплати експортного мита для сільгосптоваровиробників
Стосується с/г продукції, що класифікується за кодами 1201 та 1205 згідно з УКТЗЕД. Більше за темою: Експорт сільгосппродукції: актуальні питання валютного контролю та бухобліку Урядом на засіданні 3 жовтня установлено, що сільськогосподарські товаровиробники, які експортують власно вирощену с/г пр...
06.10.2025
Мінфін планує удосконалити положення деяких нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку
Мінфін оприлюднив проєкт наказу «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку» (далі – проєкт наказу).  Проєкт наказу підготовлено з метою удосконалення положень деяких нормативно-правових актів з бухгалтерс...
Кращі матеріали