Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (04-08.10.2021)

11.10.2021 241 0 0

Зміни в законодавстві з 04 по 08 жовтня 2021 року

Важливі роз'яснення держорганів на 08 жовтня 2021 року

Документи, що набрали чинності з 04 по 08 жовтня 2021 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Парламентарії проголосували за продовження строків подачі інформації про бенефіціарів

Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку рекомендував прийняти у першому читанні за скороченою процедурою законопроєкт від 20.07.21 р. № 5807, яким пропонується збільшити строк подання повідомлення держреєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності з трьох місяців до одного року з дня набуття чинності нормативно-правового акта, яким затверджено форму та зміст структури власності.

Сьогодні, 8 жовтня, народні депутати ВРУ прийняли у І читанні та в цілому законопроект № 5807. «За» проголосувало 342 народних депутатів.

Е-лікарняні стають підставою для нарахування допомоги через 7 днів після дати свого закриття: ФСС

З 01 жовтня е-лікарняний вважається виданим та є готовим до сплати через повні 7 днів після дати свого закриття.

Зверніть увагу, що в особистих кабінетах на вебпорталі Пенсійного фонду е-лікарняний може мати статус «готовий до сплати» вже на наступний день після дати закриття, однак брати його до роботи і починати процедуру призначення матеріального забезпечення варто лише на восьмий день.

ФСС оприлюднив план - графік документальних планових перевірок на IV квартал 2021 року

Управління виконавчої дирекції Фонду соцстраху Києві оприлюднило план - графік документальних планових перевірок страхувальників на IV квартал 2021 року.

Президент повернув до парламенту закон про віртуальні активи зі своїми пропозиціями

Глава держави України Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями Закон «Про віртуальні активи» (законопроект № 3637), який народні депутати ухвалили 8 вересня 2021 року. Володимир Зеленський пропонує віднести регулювання обігу віртуальних активів до компетенції Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Важливо:

Що треба вказувати в оновленій ТТН?

З 1 жовтня 2021 року в Україні запроваджуються зміни порядку оформлення товарно-транспортної накладної (ТТН), відповідно до яких при її оформленні вантажовідправник буде зобов’язаний вказувати транспортний засіб та його параметри (довжину, ширину, висоту, загальну вагу, у тому числі з вантажем, та масу брутто).

Відмова працівників від вакцинації: чи є це підставою для заходів впливу з боку роботодавця

Відмова працівників від вакцинації не дає права роботодавцеві застосовувати будь-які заходи впливу. Про це заявила під час круглого столу «Трудові права в умовах карантину» голова Комітету з трудового права НААУ Вікторія Поліщук.

Актуально:

Як довго необхідно зберігати первинні документи ФОПам?

Вимоги щодо зберігання первинних документів встановлені п. 44.3 ст. 44 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) і отже, такі первинні документи зберігаються не менш як 1095 днів з дня подання податкової звітності, для складення якої вони використовуються.

Як зменшити ризик інфікування COVID-19 на робочому місці

Перевести співробітників, за можливості, на дистанційний формат роботи або гнучкий робочий час. Організувати безпечне робоче місце: забезпечити фізичну дистанцію між працівниками, використання засобів індивідуального захисту, провітрювання та дезінфекцію приміщень. Також можна розробити окремі правила, як діяти у випадку, коли хтось із працівників пішов на вимушену самоізоляцію чи захворів.

Які фінансові операції підлягають фінансовому моніторингу

Фінансові операції є пороговими, якщо сума, на яку здійснюється кожна із них, дорівнює чи перевищує 400 тис. грн. (для суб’єктів господарювання, які проводять лотереї та/або азартні ігри, – 55 тис. грн.) або дорівнює чи перевищує суму в іноземній валюті, банківських металах, інших активах, еквівалентну за офіційним курсом гривні до іноземних валют і банківських металів 400 тис. грн. на момент проведення фінансової операції (для суб’єктів господарювання, які проводять лотереї та/або азартні ігри, – 55 тис. грн.), за наявності однієї або більше певних ознак визначених законом.

Яка відповідальність за неподання або несвоєчасне подання фінзвітності?

Неподання або несвоєчасне подання платником податку на прибуток (неприбутковими підприємствами, установами та організаціями) Декларації (Звіту), обов’язок подання яких до контролюючих органів передбачено Податковим кодексом України, – тягнуть за собою накладення штрафу: в розмірі 340 грн, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали