Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Маркування алкогольних напоїв

29.01.2024

Інформуємо про особливості маркування алкогольних напоїв відповідно до законодавчих вимог.

Згідно з ч. 1 ст. 11 Закону від 19.12.1995 № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального», маркування алкогольних напоїв (крім маркування виноробної продукції, у т. ч. сидру і перрі (без додавання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, зі вмістом спирту не більше 8,5 % об’ємних одиниць (без додавання спирту), які реалізуються в Україні, здійснюється відповідно до Закону від 06.12.2018 № 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом. Та має містити таку інформацію:

  • загальна та власна назви виробу;
  • найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про алкогольний напій, а для імпортованих алкогольних напоїв-найменування та місцезнаходження імпортера;
  • знак для товарів і послуг;
  • географічна назва місця виготовлення виробу, якщо найменування виробника не відображає місця розташування суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво); міст спирту (% об.); місткість посуду; 
  • вміст цукру.

Штриховий код повинен бути нанесений на видиму сторону етикетки, або контретикетки, або пляшки (іншого посуду). На видимій стороні етикетки, або контретикетки, або корка, або пляшки (іншого посуду) виробу повинні бути зазначені:

  • дата виготовлення виробу; 
  • код суб’єкта господарювання (у т. ч. іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво);
  • номер ліцензії на виробництво. 

Розлив алкогольних напоїв здійснюється у виготовлену з матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями, скляну тару, бляшанки із харчового алюмінію, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд зі скла чи глазурованої кераміки. Розлив алкогольних напоїв зі вмістом спирту етилового понад 8,5 % об’ємних одиниць здійснюється виключно у тару (посуд) місткістю 0,05 л, 0,1 л, 0,18 л, 0,2 л, 0,25 л, 0,275 л, 0,33 л, 0,35 л, 0,37 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л, 0,61 л, 0,7 л, 0,75 л, 1,0 л і більше.

Продукція, призначена для експорту, розливається у тару та маркується згідно з умовами відповідної угоди на експорт. 

ГУ ДПС у Черкаській області

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
29.04.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Відстрочку від мобілізації для студентів і педагогів можуть обмежити: законопроєкт ДПС відповідає на актуальні запитання платників податків: лист від 22.04.2025 Категорію тих, хто має переважне право залишення на роботі при звільненні, розширять: проєкт закону Як ДПС застосовуватимуть відеореєстр...
10.02.2025
У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про підвищення мінімальної зарплати, пенсій та прожиткового мінімуму
Більше за темою: Мінімальна зарплата та прожитковий мінімум – 2025: які розміри та на що вплинуть Розмір мінімальної заробітної плати Парламентарі подали законопроєкт № 12462, яким передбачається підвищення прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати та мінімальної пенсії за віком у 202...
27.02.2025
Зберігання та використання пального на підприємстві у 2025 році: облік, податки та документальне оформлення
Марафон-2025: головні бухгалтерські акценти року У суб'єктів господарювання, які використовують у своїй діяльності транспортні засоби, інші машини та механізми, що споживають пальне, постійно виникають запитання, пов'язані з обліком і документальним оформленням операцій з таким пальним, а також зі з...
Нове
29.04.2025
Баланс відповідальності між керівником і працівником: судова практика
Хмельницький апеляційний суд залишив без задоволення апеляційну скаргу прокурора на виправдувальний вирок завідувачу господарства лікарні, обвинуваченому у порушенні правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на підприємстві, що спричинило загибель людини. За версією слідства, 1...
29.04.2025
Заходи безпеки та профілактика нещасних випадків на територіях бойових дій
Більше за темою: Перевірки пожежної безпеки: правила та нюанси Умови воєнного стану вимагають підвищеної уваги працівників і роботодавців до вжиття заходів із безпеки праці та профілактики нещасних випадків на виробництві. У процесі роботи на територіях, пов’язаних із проведенням бойових дій...
29.04.2025
Атестація робочих місць за умовами праці під час воєнного стану
Більше за темою: Атестація посадовців місцевих рад: кого стосується та як здійснюється Атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джере...
Кращі матеріали