Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Які вина відносяться до столових вин?

26.04.2017

Відповідно до п. 28 ст. 1 Закону України від 16 червня 2005 року № 2662-IV «Про виноград та виноградне вино» із змінами та доповненнями вино столове – це вино, виготовлене шляхом повного чи неповного збродження сусла. Залежно від вмісту цукру, столове вино поділяється на сухе, напівсухе, напівсолодке.

ДСТУ 4806:2007 «Вина. Загальні технічні умови» визначає класифікацію вин за видовими ознаками.

У торгових найменуваннях вин зазначається видова назва.

Відповідно до ст. 11 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 481) виноробна продукція, у тому числі сидр і перрі (без додання спирту), зброджені напої, одержані виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту), яка реалізується в Україні, підлягає маркуванню.

Таке маркування передбачає, що на лицьовій стороні етикетки кожної пляшки або самої пляшки (іншого посуду) виноробної продукції, у тому числі сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту), яка реалізується через торговельну мережу, в доступній для споживача формі згідно з чинним законодавством про мови вказуються: назва держави, найменування суб’єкта господарювання та його місцезнаходження, знак для товарів і послуг, назва продукції, місткість посуду, вміст спирту (% об.), вміст цукру (крім сухих вин, шампанського, ігристого вина та коньяку)  (% мас.), позначення нормативного документа (для продукції вітчизняного виробництва, призначеної для реалізації на території України), наявність ароматизаторів, барвників (при їх використанні).

З урахуванням викладеного, на лицьовій стороні етикетки кожної пляшки або самої пляшки (іншого посуду) виноробної продукції, у тому числі сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту), обов’язково зазначається інформація, передбачена ст. 11 Закону № 481, зокрема, має бути наявна назва виноробної продукції, що містить видову назву. Тобто визначити приналежність виноробної продукції до столових вин можна за назвою продукції, яка зазначається на лицьовій стороні етикетки пляшки або самої пляшки (іншого посуду).

Джерело: http://if.sfs.gov.ua/media-ark/news-a...

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
15.07.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня З 5 липня в Україні відновлюється обов’язкове подання статистичної звітності Чи буде 15 липня вихідним днем Унесено зміни до переліку територій бойових дій і ТОТ (текст наказу від 28.05.2025) ДПС відповідає на актуальні запитання платників податків: лис...
20.05.2025
Актуальні рахунки для сплати податків
Інформація про реквізити рахунків, відкритих для зарахування податків, а також для сплати єдиного внеску Більше за темою: Нова форма ТТН: огляд змін Мікро, мале, середнє чи велике: навіщо треба визначати розмір підприємства Затверджуємо та оновлюємо штатний розпис: правила та нюанси Сп...
21.05.2025
Критично важливі підприємства до 28 травня мають подати відповідні дані: лист Мінекономіки
Більше за темою: Перелік галузевих та регіональних нормативних актів, якими затверджено критерії визнання підприємств критично важливими в особливий період Зарплатні критерії для бронювання працівників: обчислюємо середню зарплату Мінекономіки в листі від 19.05.2025 № 27-11/37509-07 поінформу...
Нове
18.07.2025
Чи можлива відпустка після закінчення трудового договору
Чи може працівник по закінченню строкового трудового договору, взяти відпустку з подальшим звільненням? Більше за темою: Виїзд заброньованих працівників за кордон у відпустку: чи можливо? Надання відпустки після звільнення з військової служби Чи може працівник по закінченню строкового трудово...
18.07.2025
Як через Електронний кабінет отримати Довідку про сплачений нерезидентом в Україні податок на прибуток (доходи)
Отримати Довідку про сплачений нерезидентом в Україні податок на прибуток (доходи) або обґрунтовану відмову у її видачі можна через приватну частину Електронного кабінету (вкладка «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи»). Більше за темою: Дивіденди нерезидентам в інвал...
18.07.2025
Працівник уклав трудові угоди з трьома роботодавцями: як оплачуватимуть лікарняні
Нові норми застосовуються до страхових випадків, які настали з 4 квітня 2025 року. Більше за темою: Лікарняні та декретні сумісникам у 2025 році: коли та як оплачувати Моя донька одночасно працює на умовах трудового договору на трьох підприємствах. Чи має вона право на допомогу по тимчасовій н...
Кращі матеріали