Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (19 – 23.04.2021)

27.04.2021 510 0 1

Дайджест корисних подій

«Укрпошта» почала приймати електронні документи в «Дії» для платежів від 5 тис. грн

Комп'ютеризовані відділення АТ «Укрпошта» почали приймати електронні документи в застосунку «Дія» для платежів від 5 тис. грн, повідомила прес-служба на сайті поштового оператора 22.04.21 р. Водночас зазначено, що в разі здійснення фінансової операції на загальну суму понад 30 тис. грн згідно з внутрішніми нормативними документами «Укрпошти» з питань фінансового моніторингу клієнт має заповнити анкету. Якщо сума фінансової операції – 400 тис. грн або більше, то додатково до анкети треба додати копії документів, що підтверджують джерела походження коштів. Це може бути довідка про зарплату, виписка про суму коштів на рахунку, документи, що підтверджують отримання спадщини.

НБУ скасував комісію за проведення операцій з перерахування карантинної допомоги

НБУ повідомив, що операції з перерахування допомоги від держави під час посиленого карантину в 2021 році будуть безплатними. Таке тимчасове рішення регулятор запровадив з 21.04. 21 р. на період здійснення виплат допомоги застрахованим особам.

Як отримати 126 послуг через електронний кабінет ДПС

Про переваги електронного кабінету, як ним користуватися, а також як отримати послуги в ньому та сформувати кваліфікований електронний підпис тощо розповів заступник начальника Головного управління ДПС у м. Києві Вадим Дідка.

Карантинна допомога – 2021

ФОП та наймані працівники регіонів, які вийшли з «червоної» зони, можуть подати заявку на допомогу в розмірі 8 тис.грн

Бізнес регіонів, які вже вийшли з «червоної зони», може подавати заявки на отримання виплат карантинної допомоги від держави. На цьому наголосив прем’єр-міністр України на засіданні уряду 21.04.21 р.

Як оформити послугу з отримання допомоги в застосунку «Дія» чи на порталі «Дія»

20.04.21 р. у «Дії» стартувала послуга оформлення матеріальної допомоги для ФОП та найманих працівників. Виплата здійснюється на підставі заяви на порталі чи в застосунку «Дія» після перевірки вказаних заявниками даних. Під час спільного онлайн-брифінгу представники Мінцифри, ПФУ, Мінекономіки та Мінсоцполітики розповіли, що за перший день уже понад 116 тис. українців подали заявки на отримання такої допомоги. У свою чергу, Мінцифри розробило технічний функціонал виплат через «Дію». Покрокові відеоінструкції щодо отримання послуги через застосунок «Дія» та на порталі «Дія» розміщено на сайті Мінцифри.

Облік та звітність

ФОП на загальній системі оподаткування, які припиняють діяльність 2021 року, подають форму № Д5 (річна) з ЄСВ

Про правила звітування та сплати ЄСВ у разі припинення підприємницької діяльності ФОП на загальній системі оподаткування розповіли податківці в підкатегорії 201.06.02 «ЗІР». У разі припинення підприємницької діяльності або зняття з обліку платника ЄСВ ФОП на загальній системі формують Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна» протягом 30 календарних днів із дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності або з дня подання заяви про зняття з обліку платника ЄСВ. До 01.01.22 р. такі ФОП мають змогу подати за основним місцем обліку Звіт з ЄСВ згідно з додатком 5 до Порядку № 435 (п. 1 наказу Мінфіну від 28.12.20 р. № 814).

ДПС перевіряє доходи ФОП на підставі зіставлення даних звітності контрагентів

ДПС звіряє дані з декларацій ФОП та податкових розрахунків, поданих податковими агентами, які зазначали виплату доходів ФОП з ознакою доходу «157». Про це розповіли податківці Головного управлінні в Харківській області. За 2019 рік знайшли розбіжності в 513 ФОП, якими в податкових деклараціях вказано обсяг отриманого доходу у розмірах, менших ніж відображено податковими агентами в розрахунку за ф. № 1ДФ, на загальну суму 911,8 млн грн. Це свідчить про можливі випадки заниження доходу, що підлягає оподаткуванню, та ненадходження відповідних податків до бюджету.

Про це читайте також у Uteka.

Податківці проводять порівняння даних, зазначених підприємцями у звітності, з даними в інформаційних базах за ознакою доходу «157»

Оподаткування

Як ФОП – платнику єдиного податку третьої групи протягом року перейти на четверту групу

Сімейне фермерське господарство без статусу юридичної особи організовується фізичною особою самостійно або спільно з членами її сім’ї на підставі договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства. ФОП – платник єдиного податку третьої групи, щодо якого в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про створення ним сімейного фермерського господарства, що надійшли від державного реєстратора до органу ДПС, має право протягом поточного року перейти на четверту групу платників єдиного податку. Про податкові вимоги до такого переходу розповіли фахівці Головного управління ДПС у Київській області.

Чи включати суму від’ємної курсової різниці від продажу валютної виручки до складу витрат ФОП на загальній системі оподаткування

Перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОП від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, визначено в п. 177.4 ПК. Серед таких витрат не зазначено суми від’ємної курсової різниці, яка виникає в разі продажу валютної виручки. Податківці Головного управління ДПС у Рівненській області розповіли, що сума від’ємної курсової різниці, яка виникла в разі продажу на міжбанківському валютному ринку валютної виручки, отриманої від здійснення зовнішньоекономічної діяльності, не включається до складу витрат ФОП (п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

РРО/ПРРО

Застосування РРО/ПРРО під час продажу через Інтернет у разі відправлення товарів поштою з післяплатою

Податківці Головного управління ДПС у Харківській області розповіли, що ФОП – платники єдиного податку другої – четвертої груп під час реалізації товарів через мережу Інтернет і відправлення товарів поштою на умовах післяплати з використанням послуги «накладений платіж» не застосовують РРО/ПРРО. Звісно, якщо обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати та такий підприємець не здійснює ризикових видів діяльності.

Як повернути готівкові кошти за неотриманий товар (ненадану послугу), якщо оплата проводилася через POST-термінал

Податківці в категорії 109.02 «ЗІР» роз’яснили: якщо оплата проводилася через РРО з використанням банківської платіжної картки (POST-терміналу), то повернення коштів за неотриманий товар (ненадану послугу) здійснюється на розрахунковий рахунок покупця, відкритий у банку. У такому разі суб’єкт господарювання зобов’язаний надати особі, яка повертає товар (відмовляється від послуги), розрахунковий документ установленої форми та змісту (видатковий чек).

Соціальне страхування

Зарахування до страхового стажу ФОП періоду, за який сплачено страховий внесок, менший ніж мінімальний

Якщо сума сплаченого ЄСВ за відповідний місяць є меншою за мінімальний страховий внесок, то цей місяць до страхового стажу зараховується як повний місяць за умови здійснення доплати до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок. Про це розповіли фахівці Головного управління ДПС у Житомирській області

Куди ФОП сплачувати ЄСВ за найманих працівників

Платник ЄСВ зобов’язаний подавати звітність та сплачувати ЄСВ до контролюючого органу за основним місцем обліку. Взяття на облік ФОП у контролюючих органах здійснюють за податковою адресою. Фахівці Головного управління ДПС у м. Києві розповіли, що ФОП, який використовує працю найманих осіб, сплачує внесок та подає звітність з ЄСВ за своїм місцем реєстрації, незалежно від територіального розташування робочих місць найманих працівників.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали