Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (27.09-01.10.2021)

04.10.2021 376 0 0

Зміни у законодавстві

Уряд підготував законопроект щодо місячної звітності зі сплати ЄСВ та ПДФО

Кабмін погодив законопроект, яким пропонується замінити з 1 січня 2022 року податковий період з квартального на місячний для подання звітності зі сплати ЄСВ та ПДФО. Законопроект має розглянути Верховна Рада України 5 жовтня 2021 року. В разі ухвалення документа він набуде чинності з 1 січня 2022 року.

Облік та звітність

ФОП – платник єдиного податку другої групи і послуги «незалежникам»

Фізична особа – підприємець (далі – ФОП) платник єдиного податку другої групи не має права надавати послуги, у тому числі побутові, суб’єктам господарювання, які не є платниками єдиного податку, та фізичним особам, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Які умови застосування ФОП другої групи платників єдиного податку при здаванні приміщень в суборенду?

ФОП, яка надає в суборенду житлові приміщення лише до 400 кв. метрів (включно) та/або нежитлове приміщення до 900 кв. метрів (включно), має право застосовувати другу групу платників єдиного податку за умови здавання таких приміщень в суборенду платникам єдиного податку та/або населенню.

Чи може ФОП – «спрощенець» протягом поточного року перейти на четверту групу платників єдиного податку?

Як зазначили податківці, ФОП – платник єдиного податку третьої групи щодо якого в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про створення ним сімейного фермерського господарства, які надійшли від державного реєстратора до органу ДПС, має право протягом поточного року перейти на четверту групу платників єдиного податку за умови дотримання вимог п. п. «б» п. п. 4 п. 291.4 ст. 291 ПКУ.

Оподаткування

ФОП на загальній системі оподаткування отримала поворотну фінансову допомогу (позику): що з оподаткуванням ?

Враховуючи те, що отримання ФОП поворотної фінансової допомоги (позики) відповідно до умов договору підлягає обов’язковому поверненню у визначений строк, то протягом дії договору сума поротної фінансової допомоги не включається до складу доходу суб’єкта господарювання.

При цьому, слід зазначити, якщо сума поворотної фінансової допомоги не повертається у визначений у договорі термін, то вона включається до складу доходів ФОП та оподатковується на загальних підставах.

За якою формою та у якому вигляді ФОП на загальній системі оподаткування зобов’язані вести облік доходів та витрат?

Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат ФОП затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2021 № 261 «Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення» (далі – Порядок № 261).

Облік доходів і витрат ведеться в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі засобами електронного кабінету у порядку, встановленому законодавством (п. 2 розділу І Порядку № 261).

РРО/ПРРО

ФОП – платник єдиного податку, яка має право не застосовувати РРО та/або програмні РРО

ФОП – платник єдиного податку, яка має право не застосовувати РРО та/або ПРРО, зобов’язана надати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця.

У разі ненадання на вимогу покупця товарів (послуг) відповідного документа ФОП, які сплачують єдиний податок, притягаються до відповідальності, передбаченої Законом від 12 травня 1991 року № 1023-ХІІ «Про захист прав споживачів»

Порядок використання КЕП підприємців та їх найманих працівників при застосуванні програмних РРО

ГНС інформує, що у програмному РРО може використовуватись кваліфікований електронний підпис (далі КЕП) лише тих осіб, дані про сертифікати електронних підписів яких внесені до реєстру програмних РРО, та які є дійсними на момент проведення розрахункової операції.

Соціальне страхування

Підприємець не отримав доходу, як бути зі сплатою ЄСВ?

З 01.01.2021 року самостійне визначення бази нарахування єдиного внеску (далі – ЄСВ) за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку), є виключно правом, а не обов’язком для підприємців.

Зазначена норма передбачена п. 2 частини першої ст. 7 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464).

Порядок зняття з обліку в податковій ФОП – платника єдиного внеску у разі припинення підприємницької діяльності

Зняття з обліку платників єдиного внеску ФОП, здійснюється контролюючими органами на підставівідомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після проведення передбачених законодавством перевірок платників та проведення остаточного розрахунку (абзац одинадцятий частини 1 ст. 5 Закону № 2464 та абзац третій п. 8 Порядку № 1162).

Платник єдиного внеску (ФОП) знімається з обліку після проведення перевірки та здійснення остаточного розрахунку зі сплати ЄСВ.

Датою зняття з обліку платника єдиного внеску є дата внесення запису до реєстру страхувальників.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали