Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (24-28.01.2022)

31.01.2022 210 0 0

Дайджест корисних подій

ДПС розробила новий відеоролик щодо застосування РРО при торгівлі в інтернеті

ДПС розробила черговий відеоролик для суб’єктів господарювання щодо правил застосування РРО при торгівлі через інтернет. У відео можна дізнатись як працювати через інтернет без касового апарату та без порушень законодавства.

Відеоролик «Про застосування РРО при торгівлі в інтернеті».

Новий відеоролик від ДПС щодо застосування РРО

ДПС створилановий навчальний відеоролик для суб’єктів господарювання про застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Відеоролик «Про використання рєєстраторів розрахункових операцій»

Облік та звітність

Чи звільняється ФОП єдинник від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки?

Фізичні особи – підприємці (далі – ФОП) платники єдиного податку звільняютьсявід обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої – третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування) та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва (п. п. 4 п. 297.1 ст. 297 Податкового кодексу, далі – ПК).

Чи повинні ФОП «спрощенці», які мали основне місце роботи протягом 2021 року, подавати додаток 1 до декларації: роз’яснює ДПС

ДПС звертає увагу фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування на окремі особливості заповнення декларації, за умови наявності основного місця роботи:

1) ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування та протягом всього 2021 року мали основне місце роботи, на якому роботодавцем за таку фізичну особу сплачувався щомісячно єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску, не заповнюють та не подають разом з декларацією додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – додаток 1);

2) ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування та лише в окремих місяцях 2021 року мали основне місце роботи, на якому роботодавцем за таку фізичну особу сплачувався єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску, або мали основне місце роботи протягом всього 2021 року, проте роботодавцем за таку фізичну особу в усіх чи окремих місяцях сплачувався єдиний внесок у розмірі менше мінімального страхового внеску, заповнюють та подають разом з декларацією додаток 1.

Граничні строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи ФОП та громадян за 2021 рік

Граничні строки подання декларації :

  • протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року декларацію мають подати ФОП, які перебувають на загальній системі оподаткування. Останнім днем подання декларації для них є 09.02.2022 року;
  • до 01 травня року, що настає за звітним (за 2021 рік - до 01 травня 2022 року) подають декларацію громадяни, які згідно з ПКУ зобов’язані подати податкову декларацію та особи, які проводять незалежну професійну діяльність;
  • фізичні особи-платники податків-резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, подають декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду;
  • до 31 грудня року, що настає за звітним, подається декларація особами, які мають право на податкову знижку. Останнім днем подання декларації для них є 31.12.2022 року.

Оподаткування

Сума, що вважається доходом ФОПа – «єдинника» у разі використання платіжних терміналів при здійсненні розрахунків

Якщо при здійсненні розрахунків за товари (роботи послуги) із використанням платіжних терміналів з суми виручки банком утримуєтьсякомісійна винагорода за послуги з розрахункового обслуговування, то доходом ФОП– платника єдиного податку вважається вся вартість реалізованого товару (робіт, послуг) з врахуванням відсотків (комісії) банку. При цьому, датою отримання доходу є дата надходження коштів на розрахунковий рахунок платника єдиного податку.

РРО/ПРРО

Як здійснюється програмування найменування товарів (послуг) в ПРРО?

Програмування товарів / послуг в ПРРО здійснюєтьсясуб’єктом господарювання / оператором (касиром) самостійно шляхом додавання товарів / послуг або шляхом імпорту даних переліку (файлу у форматі CSV), який формується згідно з інструкцією користувача ПРРО.

Як проводити розрахункову операцію у разі продажу товару з доставкою кур'єром продавця?

У разі продажу товарів з розрахунком у місці доставки з використанням готівкових коштів чи платіжних карток, кур'єр продавця зобов'язанийоформити і видати покупцю фіскальний чек на повну суму розрахункової операції.

Як проводити розрахункові операції у разі продажу товарів з частковою оплатою у тому числі при оплаті з розстроченням платежу?

При продажу товарів з оплатою декількома платежами (передплата і післяоплата; часткова оплата з подальшим розстроченням платежу тощо) продавець повиненоформити і видати окремий фіскальний чек на кожну розрахункову операцію за умови прийняття готівки чи платіжних карток від покупця.

За умови оплати покупцем коштів на поточний рахунок продавця (за реквізитами у форматі ІВАN) РРО/ПРРО може не застосовуватись.

Соціальне страхування

Чи передбачено розстрочення та відстрочення заборгованості по ЄСВ?

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що чинним законодавством, що регулює порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, не передбачено розстрочення та відстрочення заборгованості по сплаті ЄВ.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали