Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (17-21.05.21)

24.05.2021 491 0 1

Дайджест корисних подій

ФОП через портал Дія може задекларувати доходи, сплатити податки і збори

Задекларувати доходи, сплатити податки і збори ФОП, переглянути декларації та розрахунки за минулі періоди, — усе це тепер можна зробити на порталі та в застосунку Дія. Масштабне оновлення революційних послуг Мінцифри презентувало 17 травня під час Diia Summit 2.0. Податкова в декілька кліків — тепер нова реальність для українських підприємців.

Важливо, що під час заповнення декларації українці зможуть обирати: або підключення інтеграції з банком, і тоді сума доходів для розрахунку єдиного податку буде підтягуватись автоматично; або ж зазначати цю суму вручну.

Карантинна допомога – 2021

ПФУ профінансував уже 1,4 млрд грн допомоги для ФОП

Пенсійний фонд України станом на 20 травня профінансував уже 1,4 млрд грн допомоги застрахованим особам у розмірі 8 тис. грн.

Про це проінформувала пресслужба ПФУ у Фейсбуці.

«Станом на 20 травня 2021 року Пенсійним фондом України профінансовано 1 400,0 млн грн для забезпечення виплати допомоги відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.04.21 р. № 328 «Про додаткові заходи соціальної підтримки застрахованих осіб на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», —ідеться в повідомленні.

Облік та звітність

Чи існують обмеження щодо кількості видів діяльності, які зазначаються в реєстрі платників єдиного податку?

Податківці Головного управління ДПС у Хмельницькій області нагадали https://km.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/470044.html, що на підставі поданої фізичною особою - підприємцем заяви про застосування спрощеної системи оподаткування до реєстру платників єдиного податку вносяться відомості про види господарської діяльності, за умови що ці види діяльності дають право застосовувати спрощену систему оподаткування. Податковим кодексом (далі – ПК) не передбачено обмежень для фізичних осіб - підприємців щодо кількості видів діяльності, які можуть бути внесені до реєстру платників єдиного податку.

Чи має право ФОП — платник єдиного податку здійснювати види діяльності, які не зазначені в його облікових даних?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомило, що ФОП – платник єдиного податку не має права здійснювати в межах підприємницької діяльності види діяльності, які не зазначено в його облікових даних

Який алгоритм дій у разі зміни даних, що вносяться до облікової картки фізособи – платника податків (заява за ф. № 5ДР)?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома, що фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати до податкових органів відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків, протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР.

ПК передбачено, що платник податків має право реалізовувати через Електронний кабінет права та обов’язки, передбачені ПК, які можуть бути реалізовані в електронній формі засобами електронного зв’язку.

Оподаткування

Чи може ФОП платник єдиного податку здійснювати продаж цінних паперів?

Податківці роз’яснили, що фізична особа – підприємець, яка здійснює операції з цінними паперами в інтересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб, не може бути платником єдиного податку.

Якщо фізична особа здійснює операції з власними цінними паперами, то інвестиційний прибуток від здійснення таких операцій обкладається ПДФО на підставі п. 170.2 ПК.

За які земельні ділянки ФОП – платники єдиного податку четвертої групи сплачують земельний податок?

Податківці зазначили, що ФОП – платники єдиного податку четвертої групи, які є власниками/користувачами земель сільськогосподарського призначення та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), звільняються від сплати земельного податку за земельні ділянки (не більше 20 га), що використовуються такими платниками для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

За інші земельні ділянки, у тому числі за земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що не використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва, земельний податок сплачується на загальних підставах.

РРО/ПРРО

Чи застосовувати РРО підприємцям, які здійснюють торгівлю на ринку?

Відповідь податківців: Відповідно до законодавчих новацій платники єдиного податку, що належать до першої групи, РРО у своїй діяльності не застосовують.

Водночас фізособа-підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів у магазинах та об’єктах ресторанного господарства, розташованих на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи. Необхідність застосування РРО/ПРРО для такої категорії суб’єктів господарювання залежить від обраної системи оподаткування, виду здійснюваної діяльності та обсягу доходу.

Який порядок використання КЕП фізичних осіб-підприємців та їх найманих працівників у разі застосування ПРРО?

Податківці зазначили, що в ПРРО може використовуватись КЕП лише тих осіб, дані про сертифікати електронних підписів яких внесені внесено до Реєстру ПРРО, та які є дійсними на момент проведення розрахункової операції.

Соціальне страхування

Як нараховують ЄСВ новостворені підприємці – платники єдиного податку І та ІІ груп?

Фізична особа – підприємець, яка до кінця місяця, в якому відбулась її державна реєстрація як суб’єкта господарювання, подала заяву про обрання І першої чи ІІ другої групи спрощеної системи оподаткування, є такою, що перебуває на загальній системі оподаткування. За цей місяць база нарахування на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для неї визначається як сума доходу (прибутку), отриманого від діяльності фізичної особи – підприємця, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осібПДФО. При цьомуВодночас сума єдиного внескуЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, в якому отримано дохід (у 2021 році – 1 320 грн).

Як зазначили податківці, починаючи з першого числа місяця, що настає наступного за місяцем, в якому відбулася державна реєстрація, зареєстровані в установленому порядку, новостворені фізичні особи – -підприємці, віднесені до платників єдиного податку першої та другої груп, нараховують єдиний внесокЄСВ у розмірі, визначеному такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внескуЄСВ, встановленої установленої Законом України від 08.07. липня 20110 року р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» . Водночас сума єдиного внескуЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали