Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (10-14.01.2022)

17.01.2022 465 0 0

Дайджест корисних подій

Ставки єдиного податку та ЄСВ для підприємців із січня 2022 року

Законом від 02.12.2021 № 1928-ІХ «Про Державний бюджет України на 2022 рік» станом на 1 січня податкового (звітного) 2022 року встановлено розміри: мінімальної зарплати – 6 500 грн, прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 2 481 грн. За якими ставками сплачують підприємці єдиний податок та ЄСВ із 1 січня та як розраховуються суми податку, див. у таблиці на Uteka.

Змінилися реквізити рахунків для зарахування надходжень окремих податків

З 01 січня 2022 року змінилися реквізити рахунків для зарахування надходжень окремих податків. Нові рахунки у розрізі областей можна переглянути на сайті Державної казначейської служби України за посиланням

Де на офіційному вебпорталі ДПС розміщено інформацію щодо рішень органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків та зборів на відповідній території?

Зазначена інформація(у розрізі областей) розміщена на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Законодавство/Податки, збори, платежі/Ставки місцевих податків та зборів. Також на офіційному вебпорталі ДПС розміщено рубрику «Рішення місцевих рад».

Облік та звітність

ДПС назвала е-форми для подання деклараціі з ЄП фізособами-«єдинниками» І-ІІІ груп

Бердичівська ДПІ інформує, що податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (далі – ФОП) в електронній формі подається:

  • за ідентифікатором форми F0103405 (у якого податковий (звітний) період рік);
  • за ідентифікатором форми F0103307 (у якого податковий (звітний) період квартал).

Чи існують обмеження щодо здійснення видів діяльності ФОП на загальній системі оподаткування?

Як зазначає податкова: перелік видів діяльності, які не має право здійснювати фізична особа – підприємець (ФОП) на загальній системі оподаткування визначений у ст. 4 Закону України від 7 лютого 1991 року № 698-ХІІ «Про підприємництво».

Оподаткування

Про валютний (обмінний) курс НБУ, який використовується ФОП – «загальносистемником», якщо доходи отримані в іноземній валюті

Сума доходів (витрат), одержаних (понесених) платником податку в іноземній валюті, розраховуєтьсяшляхом перерахування її у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на дату фактичного одержання (понесення) таких доходів (витрат).

Чи включається сума поверненого завдатку до доходу ФОП - платника єдиного податку?

ДПС інформує: сума завдатку, який згідно з договором надавався платником єдиного податку як підтвердження зобов’язань, не включається до доходу цього платника податку при його поверненні.

Чи повинні ФОП – платники ЄП першої – третьої груп, які не є платниками ПДВ, вести облік доходів та витрат?

ФОП – платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів. Це означає, що такі ФОП не повинні підтверджувати документами (в тому числі первинними документами) витрати на придбання товарів/послуг, а повинні вести лише облік доходів з урахуванням вимог п. 44.1 ст. 44 Податкового кодексу України. Водночас, такі ФОП повинні підтверджувати факт включення або не включення певних доходів до загального складу доходу (ЗІР, підкатегорії 107.01.06).

Чи включаються до складу доходу ФОП – платника єдиного податку суми коштів у вигляді бонусів, які отримані за придбання товарів чи надання послуг?

Податкова відповіла, що суми кошти, отримані ФОП – платником єдиного податку у вигляді бонусів, за придбання товарів чи надання послуг, включаються до складу доходу такого платника.

РРО/ПРРО

Чи обов’язково ФОП – єдиннику, який надає послуги, застосовувати РРО та/або ПРРО?

У разі провадження Підприємцем діяльності лише з надання послуг (без реалізації товарів, виконання робіт таким суб’єктом господарювання) та за умови проведення розрахунків за надані послуги виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів, застосування РРО та/або програмних РРО для такого Підприємця не є обов’язковим.

Також, не потребують обов’язкового застосування РРО та/або програмних РРО розрахунки здійсненні виключно у безготівковій формі через установу банку шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок Підприємця (із використанням IBAN, он-лайн банкінгу), через касу банку, через платіжний термінал та/або ПТКС, який належить банку, для подальшого перерахування на розрахунковий рахунок Підприємця, оскільки, такі операції не підпадають під визначення розрахункових у розумінні Закону № 265.

Подробиці у ІПК від 31.12.2021 № 4885/ІПК/99-00-07-05-01-06

Соціальне страхування

Який день вважається днем сплати ЄСВ?

Згідно з частиною десятою ст. 9 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» днем сплати єдиного внеску вважається:

  • у разі перерахування сум єдиного внеску з рахунку платника на відповідні рахунки контролюючого органу або на єдиний рахунок – день списання банком або центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, суми платежу з рахунку платника незалежно від часу її зарахування на вказані рахунки;
  • у разі сплати єдиного внеску готівкою – день прийняття до виконання банком або іншою установою – членом платіжної системи документа на переказ готівки разом із сумою коштів у готівковій формі;
  • у разі сплати єдиного внеску в іноземній валюті – день надходження коштів на відповідні рахунки контролюючих органів, відкриті в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів.

Як подати заяву про повернення надміру та/або помилково сплачених сум єдиного внеску

Згідно з п. 6 Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.07.2021 № 417, повернення сум єдиного внеску здійснюється на підставізаяви платника про таке повернення (далі – Заява).

Надсилання платником заяви в електронній формі реалізовано через приватну частину Електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням:https://cabinet.tax.gov.ua.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали