Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (09-13.08.21)

16.08.2021 381 0 0

Дайджест корисних подій

Е-підприємець: які послуги можна отримати онлайн?

Оприлюднено постанову КМУ № 808, якою запроваджуєтьсяекспериментальний проєкт для спрощення реєстрації та ведення підприємницької діяльності через Портал Дія. За допомогою комплексної електронної публічної послуги «е-Підприємець» можна буде отримати 24 послуги, зокрема:

  • державна реєстрація фізичної особи підприємцем;
  • реєстрація платником єдиного податку;
  • повідомлення про прийняття працівника (працівників) на роботу;
  • відкриття банківського рахунку та інші.

Облік та звітність

Зміна податкової адреси ФОП: до якого контролюючого органу подається заява про перехід на спрощену систему оподаткування?

ДПС повідомляє, що фізособа– підприємець (далі – ФОП) у разі зміни податкової адреси, пов’язаної із зміною адміністративного району, подає заяву про перехід на спрощену систему оподаткування до контролюючого органу за попереднім місцем податкової адреси (неосновним місцем обліку) до закінчення поточного бюджетного року, а починаючи з 01 січня наступного року – за новою податковою адресою (основним місцем обліку).

Коли подають податкову декларацію про майновий стан і доходи ФОП, які перейшли на спрощену систему оподаткування?

Податківці роз’яснили, що ФОП, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку, або переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, або перейшли із спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, подають податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за результатами звітного року, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на (перехід із) спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

При цьому податкова декларація подається за звітний (податковий) період, який дорівнює календарному року для платників податку на доходи ФОП, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (п. п. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Які послуги може надавати платник ЄП першої групи – перукар?

Підприємець – платник єдиного податку першої групи, який провадить діяльність, з надання перукарських послуг, що належить до класу 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси», має право надавати послуги манікюру, педикюру, візажу, косметології та масажу обличчя без використання праці найманих осіб. Таку відповідьнадала ДПС.

Оподаткування

ДПС фіксує непоодинокі випадки перевищення обсягів доходів платниками єдиного податку

Під час перевірок встановлюютьсянепоодинокі випадки, коли платники податків перевищують обсяги доходів, які дозволяють перебувати на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності. Як наслідок, за результатами документальних перевірок платників переводять на загальну систему оподаткування та виключають з реєстру платників єдиного податку.

За 1 півріччя 2021 року виявлено 28 таких випадків. Загалом за результатами зазначених перевірок донараховано понад 80 млн гривень.

РРО/ПРРО

Які платники єдиного податку повинні будуть застосувувати РРО у 2022 році?

Головне управління ДПС у Львівській області звертає увагу платників податків, що з 1 січня 2022 року РРО та/або програмні РРО повинні застосовувати всі фізичні особи – підприємці - платники єдиного податку (крім ФОП - платників єдиного податку першої групи).

Чи можна одночасно використовувати електронну печатку та/або кваліфікований електронний підпис на декількох ПРРО?

Податкова відповіла, що чинним законодавством у сфері проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у готівковій та безготівковій формі не передбачено обмежень щодо кількості електронних печаток під час їх реєстрації суб’єктом господарювання, який має декілька програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО). При застосуванні електронної печатки суб’єкта господарювання на ПРРО фіскальним сервером ДПС не встановлено обмежень її використання кількома ПРРО одночасно.

Чи мають право не застосовувати РРО та/або ПРРО ФОП – платники ЄП другої – четвертої груп, які до припинення підприємницької діяльності (переходу на сплату інших податків та зборів) перевищили обсяг доходу 220 розмірів МЗП?

Головне управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що нормами чинного законодавства не передбачено можливості платникам єдиного податку другої – четвертої груп, обсяг доходу яких перевищив 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року, проводити розрахункові операції без застосування РРО та/або ПРРО з використанням РК та книг обліку розрахункових операцій.

Соціальне страхування

Яким чином помилково або надміру сплачені суми ЄСВ можливо повернути або зарахувати у рахунок майбутніх платежів ЄСВ?

У випадку надмірноїсплати сум єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) на рахунок 3556 контролюючим органом здійснюється зарахування таких сум у рахунок майбутніх платежів за тим самим рахунком відповідно до встановленого розміру єдиного внеску та у порядку календарної черговості виникнення зобов’язань платника з цього платежу.

Повернення єдиного внеску здійснюється на підставі заяви платника про таке повернення.

Яким чином особі, яка провадить незалежну професійну діяльність, знятись з обліку в контролюючому органі у разі прийняття рішення про припинення діяльності як платника ЄСВ?

Податкова зазначає, що зняття з обліку особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, у разі прийняття рішення про припинення діяльності як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, здійснюється контролюючим органом на підставі поданої нею заяви про зняття з обліку платника єдиного внеску за формою № 7-ЄСВ, після проведення перевірки щодо правильності нарахування, сплати єдиного внеску та здійснення остаточного розрахунку платника єдиного внеску з контролюючим органом.

Після зняття з обліку особі, яка провадить незалежну професійну діяльність, видається (надсилається) повідомлення про зняття з обліку платника єдиного внеску за формою № 10-ЄСВ.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали