Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (08-12.11.2021)

15.11.2021 294 0 1

Дайджест корисних подій

Використовуйте електронні сервіси з метою уникнення особистого візиту до ЦОП під час карантину

У зв’язку з поширенням коронавірусу ДПС рекомендуєплатникам податків зайвий раз не відвідувати податкову та максимально використовувати електронні сервіси ДПС та Електронний кабінет.

Зокрема, через відкриту частину Електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua) можна скористатись інформацією, яка є загальнодоступною, а саме податковим календарем, інформацією з реєстрів страхувальників, платників єдиного податку, платників ПДВ та інших реєстрів, завантажити бланки податкової звітності тощо.

Ліцензування

Чи має право підприємець за наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі пивом, здійснювати продаж інших алкогольних напоїв?

Як зазначаєДПС, чинним законодавством не передбачено отримання окремих ліцензій на роздрібну торгівлю пивом та іншими алкогольними напоями. Ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями є документом, що надає право здійснювати діяльність з реалізації алкогольних напоїв за визначеним місцем торгівлі. При цьому суб’єкт господарювання, який отримав ліцензію на продаж пива у місці торгівлі площею менше20 кв. метрів, не має права здійснювати продаж інших алкогольних напоїв у такому місці торгівлі.

Облік та звітність

Яку групу обрати фізичній особі – підприємцю, яка здійснює автотранспортні перевезення пасажирів?

Фізична особа – підприємець (далі – ФОП), яка здійснює перевезення пасажирів відповідно до договору, згідно з яким замовником є автотранспортне підприємство (автостанція) – неплатник єдиного податку, повиннаобрати третю групу платників єдиного податку, оскільки послуги безпосередньо надаються суб’єкту господарювання, який перебуває на загальній системі оподаткування, тобто підприємцем не дотримуються вимоги п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПК).

Якщо ФОП укладає угоду з автотранспортним підприємством (автостанцією), яка не є платником єдиного податку і є замовником послуг із продажу квитків на підставі договору та акта виконаних робіт, то у цьому випадку підприємець має право обрати другу групу платника єдиного податку.

За якою формою ФОП – «загальносистемник» подає декларацію про майновий стан і доходи за 2021 рік через Електронний кабінет?

ФОП на загальній системі оподаткування подаютьчерез розділ «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету податкову декларацію з ідентифікатором форми за реєстром ДПС – F0100111.

Підприємець-«єдинник» не має права здійснювати в межах підприємницької діяльності види діяльності, які не зазначені в його облікових даних

Як зазначаютьподатківці, ФОП – платник єдиного податку не має права здійснювати в межах підприємницької діяльності такі види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.

Оподаткування

Деякі особливості формування доходу ФОП – «загальносистемника» за договором доручення транспортного експедирування

Враховуючи суть договору транспортного експедирування, кошти, що надходять ФОП, який за дорученням клієнта та за його рахунок виконує або організовує виконання транспортно-експедиторських послуг, не є його власністю і відповідно не включаютьсядо загального оподатковуваного доходу. Доходом такого платника є плата за виконання договору транспортного експедирування.

Чи має право ФОП на податкову знижку при отриманні доходів від підприємницької діяльності?

ДПС інформує, що ФОП не має право на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності.

РРО/ПРРО

Яким чином в ПРРО можна переглянути інформацію за день щодо фіскальних номерів, розрахункових документів, Z-звіту?

Податківці доводятьдо відома, що в програмному реєстраторі розрахункових операцій (далі – ПРРО) за допомогою програмних рішень «ПРРО Каса» та «пРРОсто», які надаються Державною податковою службою на безоплатній основі, створені журнали змін де можна переглянути всі сформовані розрахункові документи та звіти.

При цьому, перегляд Z-звітів можливо здійснити тільки після закриття зміни.

Чи застосовують РРО ФОП – платники ЄП при продажу товарів через мережу Інтернет у разі відправлення таких товарів поштою за умови післяплати із використанням послуги «накладений платіж»?

ФОП– платники єдиного податку другої – четвертої груп при реалізації товарів через мережу Інтернет у разі відправлення таких товарів поштою за умови післяплати із використанням послуги «накладений платіж» не застосовують реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО), якщо обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року, та якщо такі особи не здійснюють реалізацію: технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

У разі недотримання зазначених умов застосування РРО для таких платників єдиного податку є обов’язковим.

Соціальне страхування

Випадки, коли підприємець може не сплачувати єдиний внесок за себе

Головне управління ДПС у Житомирській області інформуєщодо того, хто згідно з податковим законодавством звільняються від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) за себе:

  • ФОП особи, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства, – якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу;
  • фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, – за умови взяття їх на облік як ФОП та провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізична особа – підприємець та як особа, яка провадить незалежну професійну діяльність;
  • ФОП, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, які мають основне місце роботи, – за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Який порядок нарахування єдиного внеску у разі виплати мобілізованим працівникам середнього заробітку, меншого мінімальної зарплати?

Якщо розмір середнього заробітку, нарахованого мобілізованому працівнику, дорівнює або перевищує розмір мінімальної заробітної плати, ЄВ нараховуєтьсяна фактично нараховану суму.

Однак, якщо розмір нарахованого середнього заробітку менший розміру мінімальної заробітної плати, то сума ЄВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати та ставки ЄВ (22 відсотка).

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали