Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (04-06.01.2022)

10.01.2022 313 0 1

Облік та звітність

Терміни подання податкової декларація ФОП на загальній системі оподаткування у випадку отримання нею, як фізичної особи, інших доходів

Підпунктом 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, що податкові декларації за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року, платниками податку на доходи фізичних осіб – підприємцями (далі – ФОП) подаються протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Коли подавати декларацію з плати за землю підприємцям?

Якщо право власності на земельну ділянку, право постійного користування та/або право оренди земельної ділянки (земельних ділянок) оформлено на ФОП, то така особа подаєдо контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

Чи необхідно ФОП - платникам єдиного податку подавати повідомлення за формою № 20-ОПП?

Повідомлення за формою № 20-ОПП необхідно подаватидо органу ДПС усім платникам податків, як юридичним особам, так і ФОП незалежно від системи оподаткування. У зазначеному Повідомленні вказується інформація про всі об’єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

ДПС нагадала, що з 01 січня 2022 року суб’єктам господарювання-платникам єдиного податку ІІ-IV груп (за певним виключенням) під час провадження готівкових розрахунків необхідно застосовувати РРО або ПРРО.

Для реєстрації «касового апарату» у відповідній заяві підприємцю потрібно буде вказати данні згідно з Повідомленням за формою № 20-ОПП, зокрема, надати інформацію про господарську одиницю, де буде застосовуватись РРО/ПРРО.

Оподаткування

Сума, що вважається доходом ФОПа – «єдинника» у разі використання платіжних терміналів при здійсненні розрахунків

Якщо при здійсненні розрахунків за товари (роботи послуги) із використанням платіжних терміналів з суми виручки банком утримується комісійна винагорода за послуги з розрахункового обслуговування, то доходом ФОП – платника єдиного податку вважаєтьсявся вартість реалізованого товару (робіт, послуг) з врахуванням відсотків (комісії) банку. При цьому, датою отримання доходу є дата надходження коштів на розрахунковий рахунок платника єдиного податку.

РРО/ПРРО

Які дані необхідно зазначити у вікні «локальний номер» розділу 4 заяви за формою № 1-ПРРО?

У вікні «локальний номер» розд. 4 реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО зазначаєтьсяунікальний числовий номер, що присвоюються суб’єктом господарювання у довільному порядку.

Які товари необхідно реалізовувати через РРО з використанням режиму програмування найменування товарів із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД?

Податківці звертаютьувагу на обов’язок програмування та відображення у чеках РРО/ПРРО кодів згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів, а також передачі копій розрахункових документів із зазначенням усіх обов’язкових реквізитів.

До підакцизних товарів належать, зокрема: спирт етиловий, алкогольні напої, пиво, тютюнові вироби, пальне, автомобілі легкові, мотоцикли, електрична енергія тощо.

Соціальне страхування

Чи нараховується ЄСВ на роялті?

Відповідно до п. 9 розд. I Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2010 року № 1170, винагорода, що сплачується за авторським договором на створення та використання творів науки, літератури та мистецтва, крім гонорару штатним працівникам редакцій газет, журналів, інших засобів масової інформації, видавництв, установ мистецтва та (або) оплата їх праці, що нараховується за ставками (розцінками) авторської (постановочної) винагороди, нарахованої на відповідному підприємстві, не є базою нарахування єдиного внеску.

Право на податкову соціальну пільгу для особи, що працює неповний робочий день

Головне управління ДПС у Житомирській області інформує, що фізична особа, яка працює неповний робочий день, має право на податкову соціальну пільгу за умови, якщо розмір її заробітної плати не перевищує граничного розміру для отримання податкової соціальної пільги.

У 2022 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить 3470 грн (прожитковий мінімум на працездатну особу у розмірі 2481 грн х 1,4), у 2021 році – 3180 грн (2270 грн х 1,4).

Чи є базою нарахування ЄСВ компенсація, нарахована роботодавцем працівнику за невикористані щорічні відпустки?

ДПС наголошує, що суми грошових компенсацій за невикористані щорічні (основну та додаткову) відпустки, нараховані роботодавцем працівнику у місяці звільнення, є базою нарахування єдиного внеску.

При цьому, у разі нарахування роботодавцем зазначених сум компенсацій працівнику після його звільнення єдиний внесок на такі суми не нараховується та, відповідно і не сплачується, оскільки, роботодавець після звільнення працівника не несе обов’язку страхувальника, а відповідно і платника страхових внесків.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали