Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (15-18.03.2021)

23.03.2021 3021 1 2

Дайджест корисних подій

Форум для малого та середнього бізнесу

З 17 до 19 березня 2021 року в Києві проходив Форум «Україна-30. Малий і середній бізнес та держава». Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашкозазначив, що малий і середній бізнес відіграє ключову роль в економіці України. Він забезпечує 61% доданої вартості, 37% податкових надходжень, 73% робочих місць в Україні.

«Карантинна» допомога ФОП 8 тис. грн: бути чи ні?

Уряд може відновити всі програми допомоги підприємцям, які діяли 2020 року, серед яких і виплати ФОП по 8 тис. грн. Це залежатиме від карантинних обмежень, які будуть застосовані в Україні. Про це розповів міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко під час прес-конференції на форумі «Україна-30. Малий і середній бізнес та держава». 2020 року в Україні запровадили три програми виплат бізнесу, який постраждав через запровадження карантину.

Одна з цих програм – виплата 8 тис. грн найманим працівникам та ФОП тих видів діяльності, які визначив Кабмін. За такою допомогою звернулися близько 480 тис. ФОП та найманих працівників.

Автоматична реєстрація ФОП на порталі «Дія»

Міністерство цифрової трансформації України у квітні планує запустити послуги автоматичної реєстрації ФОП на порталі «Дія», а також можливість сплати податків у застосунку «Дія» – про це повідомив віце-прем'єр-міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров під час всеукраїнського форуму «Україна-30».

Освітній курс для підприємців-аграріїв

У національній онлайн-школі для підприємців на порталі «Дія.Бізнес» з’явився освітній курс для підприємців аграрної сфери Grow Up Agro. Курс містить практичну інформацію про управління фінансами та системний менеджмент, юридичні аспекти ведення агробізнесу, комунікації та маркетинг, управління персоналом, сертифікацію та логістику, дослідження закордонних ринків та головні аспекти успішних переговорів. У 15 відео зібрано основні рекомендації для підприємців, які сприятимуть покращенню бізнес-навичок та допоможуть їм розробити стратегію власного розвитку й вийти на новий рівень.

Праця і соціальний захист

Оновлено порядок надання «карантинної» допомоги з часткового безробіття

З 13 березня 2021 року діє оновлений порядок надання «карантинної» допомоги з часткового безробіття. Постановою КМУ від 10.03.21 р. № 191 унесено зміни до Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затвердженого постановою КМУ від 22.04.20 р. № 306, який регулює виплату такої допомоги.

Зокрема, на допомогу з часткового безробіття можуть претендувати особи, які отримують пенсію. ФОП-пенсіонерам допомога надаватиметься з розрахунку 2/3 розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом.

Для ФОП, які є застрахованими особами і в яких немає бази нарахування ЄСВ за рік, що передує року звернення, допомога з часткового безробіття на період карантину надається з розрахунку 2/3 від середнього розміру місячної бази нарахування ЄСВ за 6 місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності, за умови сплати з цих сум ЄСВ. А отже, новостворені ФОП зможуть звернутися за допомогою, лише якщо вони до початку зупинення діяльності вже сплачували ЄСВ протягом 6 місяців.

Лікарняні та декретні для ФОП за рахунок ФСС

Право на отримання ФОП лікарняних та декретних від ФСС закріплене ч. 1 ст. 19 Закону від 23.09.99 № 1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Фахівці ГУ ДПС у Луганській області роз’яснили умови отримання ФОП зазначених виплат: сплата ЄСВ за себе та відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ.

Підставою для виплати лікарняних та декретних виплат є копія листка непрацездатності, засвідчена установою охорони здоров'я, що видала його ФОП. У графі «місце роботи» такого листка потрібно вказати, що це ФОП, та його ПІБ. Такий листок непрацездатності має зберігатися у ФОП.

Трудова діяльність

Запис у трудову книжку для ФОП

Чи повинен ФОП робити собі запис у трудову книжку? Які документи слід подати для оцифрування підприємницької діяльності?

На ці питання відповіли фахівці ГУ ПФУ у Вінницькій області. У своїй консультації вони повідомили, що, оскільки ФОП не є найманим працівником, а забезпечує себе роботою самостійно, запис щодо підприємницької діяльності у своїй трудовій книжці він не робить.

Для оцифрування підприємницької діяльності ФОП має надати через персональний кабінет на вебпорталі ПФУ скан-копії:

  • витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань про державну реєстрація як ФОП;
  • або довідки з Державної податкової служби про облік як суб’єкта підприємницької діяльності.

Коли ЦПД можуть визнати трудовим договором

Основною ознакою, що відрізняє цивільно-правові відносини від трудових, є відсутність процесу праці. Отже, метою ЦПД є отримання певного матеріального результату (робіт чи послуг). Відповідно, за ЦПД оплачується не процес праці, а її результати, котрі визначаються після закінчення роботи й оформлюються актами здавання-приймання виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких провадиться їх оплата (виплата винагороди).

Про поширені помилки під час укладання ЦПД, що можуть призвести до перекваліфікації у трудовий, розповіли фахівці ГУ Держпраці в Кіровоградській області:

  1. У ЦПД не обумовлюється кількісний обсяг виконання робіт, що є підставою для висновків про виконання зазначених робіт на постійній основі. Під час укладання ЦПД має бути чітко зазначено обсяги виконання робіт та строк, за який ці роботи мають бути виконані.
  2. ЦПД не може укладатися на невизначений строк. Отже, договір має містити чіткі терміни надання результату роботи (послуг). ЦПД, укладені на невизначений строк, свідчать про ознаки трудових відносин.
  3. За виконання роботи за ЦПД виконавцю сплачується винагорода, яка жодним чином не пов’язується з мінімальною заробітною платою, та і з заробітною платою взагалі.
  4. Проведення інструктажу на робочому місці під час укладання ЦПД також дозволяє перекваліфіковувати цивільні відносини у трудові. Адже проведення такого інструктажу передбачено ст. 29 КЗпП, який регулює саме трудові відносини.
  5. Матеріальна відповідальність у межах заробітку в умовах ЦПД. Згідно зі ст. 132 КЗпП таку відповідальність передбачено лише в разі заподіяння шкоди під час виконання трудових обов’язків.

Адміністрування податків та зборів

З 11.03.21 р.діє новий Перелік товарів на відповідність критеріям ризикованості для моніторингу ПН/РК.

Згідно з наказом ДПС від 11.03.21 р. № 277 «Про внесення змін до наказу ДПС від 03.02.2020 № 67» у новій редакції викладено Перелік кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД для блокування ПН/РК. До нього включено 173 позиції товарів з кодами УКТ ЗЕД. Читайте детальніше.

Діють нові форми ПН та декларації з ПДВ.

З 12.03.21 р. набув чинності  Наказ Мінфіну від 01.03.21 р. № 131 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України». Затверджено зміни до оновленої декларації з ПДВ та додатків до неї, а також до форм ПН/РК. Відтепер ПН/РК містять рядки та графи, призначені для відображення інформації щодо здійснюваних платниками ПДВ операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції, що підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою у розмірі 14%. 

За роз’ясненнямиДПС, з 16.03.21 р. для платників податку забезпечено можливість реєстрації ПН/РК в ЄРПН, які підлягають складенню за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції, здійснених починаючи з 01.03.21р.

Читайте детальніше:

Мінфін затвердив податкову накладну із новими ставками ПДВ

Нове життя ППН із 1 січня 2021 року

Первинні документи

Чи має ФОП платник ЄП зберігати первинні документи

ГУ ДПС в Одеській області інформує, що з 1 січня 2021 року ФОП ведуть облік своїх доходів і витрат/доходів у довільній формі (у паперовому вигляді – зошиті, журналі тощо, в електронному вигляді – в електронній таблиці у файлі Excel, Word тощо). Це не скасовує обов'язку ФОП – платників єдиного податку першої – третьої груп дотримуватися вимог п. 44.1 Податкового кодексу (далі – ПК) та заповнювати податкову декларацію на підставі первинних документів.

Крім того, заповнюючи податкову декларацію за звітний період – 2020 рік, ФОП-єдинники використовують дані Книги обліку доходів або Книги обліку доходів та витрат, які велися до 1 січня 2021 року, показники яких мають бути підтверджені первинними документами.

ФОП – платники єдиного податку першої – третьої груп мають зберігати первинні документи не менш як 1095 днів із дня подання податкової декларації. За незабезпечення зберігання первинних документів можуть бути застосовані штрафи відповідно до п. 121.1 ПК (1020 грн, а в разі повторного вчинення – вдвічі більше).

РРО/ПРРО

З 15 березня 2021 року оновлено Державний реєстр РРО

Наказом ДПС від 12.03.21 року №280 «Про внесення змін до наказу ДПС України від 21.12.2020 № 744» оновлено реєстр РРО, який містить перелік РРО (188 моделей), дозволених до первинної реєстрації, а також тих, первинну реєстрацію яких заборонено. У наказі наводиться Перелік реєстраторів розрахункових операцій, виключених з державного реєстру РРО у 2016–2018 рр., експлуатація яких не дозволяється (7 моделей). Наказ і реєстр РРО розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України.

Електронна печатка для РРО (ФОП)

ГУ ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що для застосування РРО/ПРРО ФОП необхідно отримати електронну печатку. Для цього потрібно подати пакет документів, а саме:

  • заповнену та підписану Реєстраційну картку для фізичної особи встановленого зразка у двох примірниках;
  • оригінал та засвідчену копію паспорта громадянина України (копії 1–2-ї сторінок (3–6-ї – за наявності відміток та сторінки з відміткою про реєстрацію місця проживання), або копію з обох боків безконтактного електронного носія (у разі наявності паспорта громадянина України, виготовленого у формі ID-картки, та паперового витягу з Єдиного державного демографічного реєстру (ЄДДР) про адресу реєстрації місця проживання або Довідки про реєстрацію місця проживання фізичної особи), або паспорта громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про постійне місце проживання в іноземній державі;
  • оригінал та засвідчену копію посвідчення біженця з відміткою про реєстрацію місця проживання або посвідки на постійне (тимчасове) місце проживання з відміткою про реєстрацію місця проживання, або копія обох боків безконтактного електронного носія (у разі наявності посвідки на постійне (тимчасове) місце проживання, виготовленої у формі ID-картки, та паперового витягу з ЄДДР про адресу реєстрації місця проживання, або Довідки про реєстрацію місця проживання фізичної особи), або паспорта громадянина іншої країни з відміткою про реєстрацію місця проживання з нотаріально засвідченим перекладом українською мовою;
  • оригінал та засвідчену копію документа про зміну прізвища заявника, виданого відповідним державним органом (якщо в поданих документах є невідповідність прізвища);
  • оригінал та засвідчену копію довідки про взяття на облік внутрішньо-переміщеної особи (для громадян, які належать до цієї категорії осіб);
  • засвідчену копію реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційного номера). За наявності в паспорті громадянина України реєстраційного номера облікової картки платника податків замість копії картки платника податків може бути подано копію сторінки паспорта громадянина України з відповідною відміткою.

Якщо через релігійні переконання фізична особа відмовилась від реєстраційного номера облікової картки платника податків, додатково подається копія сторінки паспорта з відміткою про таку відмову.

Відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів «Згідно з оригіналом», особистого підпису, ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії. Використання факсимільного підпису на документах, що надаються під час реєстрації, та для завіряння документів не допускається.

Коментарі до матеріалу

Відсортовано: по часу за популярністю

Всього коментарів 1

Кращі матеріали