Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Холодна логістика та ягоди - український варіант

27.07.2017

Виробники плодоовочевої продукції шукають нові прибуткові культури, чимало фермерів з вирощування овочів борщового набору переключаються на виробництво ягід. Але як їх перевозити і, головне, охолоджувати?

Один відбувся підприємець вирішив обладнати вантажний мікроавтобус холодильною установкою і займатися перевезеннями фруктів і ягід. Перші полуниця, черешня, абрикоси - це завжди дорого, в ціні продуктів передбачена і вартість «холодної» доставки. Словом, справа вигідна. Отже, перший рейс. Відмінна полуниця в евроящіках. Дорога на Київ. Ну, щоб напевно довезти, температуру в міні-рефрижераторі встановив нижче, +2 ˚ С. На Троєщинському ринку через кілька годин знайшлися оптові покупці. Відкрив холодильник, щоб розвантажуватися, і обімлів. Ягоди від перепаду температури потекли ... Холодильник «викорчував» сокирою і з холодною ланцюжка вийшов, не встигнувши познайомитися з нею.

Холодильне обладнання - це інструмент, володіти яким - ціле мистецтво.

Доставити живими і неушкодженими

Виробники плодоовочевої продукції шукають нові прибуткові культури, чимало фермерів з вирощування овочів борщового набору переключаються на виробництво ягід. Ще 10-15 років тому ми могли милуватися голубикой і жимолость тільки на картинці в енциклопедії, вдень з вогнем годі було й шукати журавлину і калину, ожина і чорниця - в дивину.

Сучасний ринок ягід відрізняється різноманітністю фарб і смаків, на базарах і супермаркетах можна вільно придбати будь-яку ягідне створення. Солодкі, з кислинкою, соковиті, ароматні - очі розбігаються, що ж вибрати. І, незважаючи на те, що ягідний ціновий діапазон на порядок вище овочевого, ягоди користуються великим попитом.

Перед виробником ягід варто кілька завдань: виростити ніжну продукцію і добре її продати, а значить, доставити кінцевому споживачеві так, щоб вона виглядала, як з грядки, свіжої і спокусливою. Звичайно, куди простіше транспортувати овочі, але гра з ягодами, незважаючи на свої особливості і складності, це того варте. Виробники ягід вчаться, експериментують і знаходять способи для економічно безпечних шляхів до покупця. Ну, про все по порядку.

Біологічний - охоронець для ягід

Для участі в холодній ланцюжку недостатньо мати рефрижератор, потрібні ще знання і досвід. Температурні маніпуляції здатні зберегти плодовоягідне продукцію, дати їй послеурожайную життя, а можуть і погубити. У складі овочів і фруктів чималу частку займає вода, ось чому до садово-польових продуктам потрібен особливий підхід під час доставки до кінцевого покупця.

Менеджер з розвитку плодоовочевого ринку Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHВDP) Сергій Потапов каже, що торгівля овочами та фруктами - це торгівля водою. Людина на 80% складається з Н2О, свіжі овочі і фрукти містять її ще більше. У фруктовоовощной «лінійці» ягоди - один з найбільш водонасичених продуктів.

У ягідних рослин є явно виражені кліматичні зони. У холоді зростає кисла морошка, гіркувато-кисла брусниця, кисла журавлина - словом, все кисле і маленьке. Красиві і солодкі ягоди ростуть на півдні. Так було завжди: хочеш з'їсти смачні, ароматні, свіжі ягоди і фрукти - їдь на південь.

У всі часи транспортування ягід з півдня, можливість їх доставити в їстівний вигляді кінцевого споживача була актуальною задачею. У середні століття з тими швидкостями, які були, довести свіжі ягоди споживачеві не представлялося можливим, тому їх транспортували в сушеному або зацукровані вигляді. XX-XXI століття дало поштовх розвитку технологій зберігання і доставки свіжих овочів і фруктів.

Чудеса цивілізації приходять і до нас. Цьому сприяють і глобальна конкуренція, і вибагливий покупець. Так, торгові мережі висувають суворі вимоги до якості ягідної продукції, в Україні збільшується автопарк рефріжераторов- заводських і саморобних, великогабаритних та міні. І варто зазначити, що підприємства холодної логістики і підприємці- «холодильщик» роблять успіхи в перевезенні ніжних ягід і можуть конкурувати з досвідченими колегами європейських країн. Звичайна світова практика роботи зі свіжими овочами та фруктами в рамках холодної ланцюжка не чужа і нам.

Часто можна почути казку про те, що холодильник вирішує всі проблеми. Вирішує, але рівно на стільки, на скільки ми розуміємо, які процеси в ньому відбуваються:

 «Холодильник - це не чарівна паличка, яка постає перед ворота в світ« пластикових »ягід, а серйозний виклик всьому ланцюжку поставок. Основа холодної ланцюжка - швидке охолодження і підтримання низької температури, щоб сам по собі продукт не змінювався, а то, що на ньому, не росло і не розвивалося. Один з основоположних, фундаментальних законів біології говорить, що біологічний 0 ˚С - це + 4 ˚С. При цій температурі і нижче різко сповільнюється зростання грибів, бактерій, мікроорганізмів на поверхні свіжих фруктів. Температура виступає сповільнювачем небажаних процесів. У холодній логістиці досягнення параметрів, зазначених в академічній літературі - це необхідна умова для доставки продукції в привабливому вигляді. Використання побутових кондиціонерів для охолоджування овочів і фруктів, як це у нас буває - марна трата часу і енергії ».

Детальніше: http://infoindustria.com.ua/holodnaya...

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
06.05.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня Прийнято закон щодо обміну інформацією та призупинення дії трудового договору Класифікатор професій та кваліфікаційні характеристики об'єднали з Реєстром кваліфікацій: підписано Закон До ДПС будуть подавати інформацію про банківські рахунки не тільки СГД, а та...
27.02.2025
Зберігання та використання пального на підприємстві у 2025 році: облік, податки та документальне оформлення
Марафон-2025: головні бухгалтерські акценти року У суб'єктів господарювання, які використовують у своїй діяльності транспортні засоби, інші машини та механізми, що споживають пальне, постійно виникають запитання, пов'язані з обліком і документальним оформленням операцій з таким пальним, а також зі з...
14.02.2025
Зміни в законодавстві з 10 по 14 лютого 2025 року
Кабмін затвердив зміни до Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів Унесено зміни до постанови КМУ від 14.04.1997 № 346 «Про затвердження Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам закладів та установ ...
Нове
09.05.2025
Оподаткування доходів ФОП, який одночасно провадить незалежну професійну діяльність
Яким чином нараховується та сплачується ПДФО з доходів, що одночасно отримуються ФОП від діяльності на загальній системі оподаткування та від провадження незалежної професійної діяльності? Відповідно до норм Податкового кодексу (далі – ПК) фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діял...
08.05.2025
Як подати заявку на гранти для переробних підприємств: нагадує Мінекономіки
Грантові програми від Мінекономіки та Держслужби зайнятості: як подати, які строки та кого це стосується? Більше за темою: Бюджетні гранти: як застосовувати різниці з податку на прибуток Мінекономіки погодило ще 21 заявку за програмою «Гранти для переробних підприємств». Після виконання...
08.05.2025
ДПС розроблює підходи щодо врахування особливості ведення господарської діяльності в різних регіонах
Про умови ведення бізнесу, податкове навантаження та ветеранську політику говорили голова ДПС Руслан Кравченко та представники понад 60 підприємств і бізнес-асоціацій. До діалогу також долучився народний депутат Марʼян Заблоцький.  Учасники обговорили стандартні питання від бізнесу – бло...
Кращі матеріали