Холодна логістика та ягоди - український варіант
27.07.2017 469 0 0
Виробники плодоовочевої продукції шукають нові прибуткові культури, чимало фермерів з вирощування овочів борщового набору переключаються на виробництво ягід. Але як їх перевозити і, головне, охолоджувати?
Один відбувся підприємець вирішив обладнати вантажний мікроавтобус холодильною установкою і займатися перевезеннями фруктів і ягід. Перші полуниця, черешня, абрикоси - це завжди дорого, в ціні продуктів передбачена і вартість «холодної» доставки. Словом, справа вигідна. Отже, перший рейс. Відмінна полуниця в евроящіках. Дорога на Київ. Ну, щоб напевно довезти, температуру в міні-рефрижераторі встановив нижче, +2 ˚ С. На Троєщинському ринку через кілька годин знайшлися оптові покупці. Відкрив холодильник, щоб розвантажуватися, і обімлів. Ягоди від перепаду температури потекли ... Холодильник «викорчував» сокирою і з холодною ланцюжка вийшов, не встигнувши познайомитися з нею.
Холодильне обладнання - це інструмент, володіти яким - ціле мистецтво.
Доставити живими і неушкодженими
Виробники плодоовочевої продукції шукають нові прибуткові культури, чимало фермерів з вирощування овочів борщового набору переключаються на виробництво ягід. Ще 10-15 років тому ми могли милуватися голубикой і жимолость тільки на картинці в енциклопедії, вдень з вогнем годі було й шукати журавлину і калину, ожина і чорниця - в дивину.
Сучасний ринок ягід відрізняється різноманітністю фарб і смаків, на базарах і супермаркетах можна вільно придбати будь-яку ягідне створення. Солодкі, з кислинкою, соковиті, ароматні - очі розбігаються, що ж вибрати. І, незважаючи на те, що ягідний ціновий діапазон на порядок вище овочевого, ягоди користуються великим попитом.
Перед виробником ягід варто кілька завдань: виростити ніжну продукцію і добре її продати, а значить, доставити кінцевому споживачеві так, щоб вона виглядала, як з грядки, свіжої і спокусливою. Звичайно, куди простіше транспортувати овочі, але гра з ягодами, незважаючи на свої особливості і складності, це того варте. Виробники ягід вчаться, експериментують і знаходять способи для економічно безпечних шляхів до покупця. Ну, про все по порядку.
Біологічний - охоронець для ягід
Для участі в холодній ланцюжку недостатньо мати рефрижератор, потрібні ще знання і досвід. Температурні маніпуляції здатні зберегти плодовоягідне продукцію, дати їй послеурожайную життя, а можуть і погубити. У складі овочів і фруктів чималу частку займає вода, ось чому до садово-польових продуктам потрібен особливий підхід під час доставки до кінцевого покупця.
Менеджер з розвитку плодоовочевого ринку Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHВDP) Сергій Потапов каже, що торгівля овочами та фруктами - це торгівля водою. Людина на 80% складається з Н2О, свіжі овочі і фрукти містять її ще більше. У фруктовоовощной «лінійці» ягоди - один з найбільш водонасичених продуктів.
У ягідних рослин є явно виражені кліматичні зони. У холоді зростає кисла морошка, гіркувато-кисла брусниця, кисла журавлина - словом, все кисле і маленьке. Красиві і солодкі ягоди ростуть на півдні. Так було завжди: хочеш з'їсти смачні, ароматні, свіжі ягоди і фрукти - їдь на південь.
У всі часи транспортування ягід з півдня, можливість їх доставити в їстівний вигляді кінцевого споживача була актуальною задачею. У середні століття з тими швидкостями, які були, довести свіжі ягоди споживачеві не представлялося можливим, тому їх транспортували в сушеному або зацукровані вигляді. XX-XXI століття дало поштовх розвитку технологій зберігання і доставки свіжих овочів і фруктів.
Чудеса цивілізації приходять і до нас. Цьому сприяють і глобальна конкуренція, і вибагливий покупець. Так, торгові мережі висувають суворі вимоги до якості ягідної продукції, в Україні збільшується автопарк рефріжераторов- заводських і саморобних, великогабаритних та міні. І варто зазначити, що підприємства холодної логістики і підприємці- «холодильщик» роблять успіхи в перевезенні ніжних ягід і можуть конкурувати з досвідченими колегами європейських країн. Звичайна світова практика роботи зі свіжими овочами та фруктами в рамках холодної ланцюжка не чужа і нам.
Часто можна почути казку про те, що холодильник вирішує всі проблеми. Вирішує, але рівно на стільки, на скільки ми розуміємо, які процеси в ньому відбуваються:
«Холодильник - це не чарівна паличка, яка постає перед ворота в світ« пластикових »ягід, а серйозний виклик всьому ланцюжку поставок. Основа холодної ланцюжка - швидке охолодження і підтримання низької температури, щоб сам по собі продукт не змінювався, а то, що на ньому, не росло і не розвивалося. Один з основоположних, фундаментальних законів біології говорить, що біологічний 0 ˚С - це + 4 ˚С. При цій температурі і нижче різко сповільнюється зростання грибів, бактерій, мікроорганізмів на поверхні свіжих фруктів. Температура виступає сповільнювачем небажаних процесів. У холодній логістиці досягнення параметрів, зазначених в академічній літературі - це необхідна умова для доставки продукції в привабливому вигляді. Використання побутових кондиціонерів для охолоджування овочів і фруктів, як це у нас буває - марна трата часу і енергії ».
Детальніше: http://infoindustria.com.ua/holodnaya...
Коментарі до матеріалу