Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Введення системи НАССР на підприємствах аквакультури

03.04.2018

Відповідно до законодавства України щодо харчових продуктів визначено терміни, протягом яких виробники продукції аквакультури мають запровадити в роботі принципи системи НАССР (ст. 66 ЗУ від 22.07.2014 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів»).

Так, до 20 вересня 2018 року запровадити систему НАССР мають підприємства, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), наприклад, виробники сирої риби. До 20 вересня 2019 року – всі малі підприємства, незалежно від виду продукції, яку вони виробляють.

Невиконання зазначеної норми буде розцінюватися як порушення законодавства, що тягне за собою накладення штрафу відповідно до ст. 64 вищевказаного закону. Так, для юридичних осіб – від 96 до 240 тис. грн, на фізичних осіб-підприємців – від 9,6 тис. грн до 48 тис. грн та зупинення роботи потужності.

Крім того, з 4 квітня 2018 року набирає чинності ЗУ «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин», який передбачає можливість здійснення перевірки Держпродспожслужбою впровадження системи HACCP на підприємствах.

Використання системи дозволить організувати всебічний контроль за безпечністю продукції, забезпечить її конкурентну якість, відкритість у відносинах зі споживачами та контролюючими органами. За рахунок забезпечення належних умов виробництва відповідно до міжнародних норм, виробники також зможуть розширити свою діяльність та  вийти на нові ринки збуту.

Довідково:

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) – це система контролю рівня безпечності продукції в процесі її виробництва. Система дозволяє виділити всі потенційно небезпечні чинники та запобігти їх виникненню. HACCP була схвалена Європейським Союзом (Директива 93/43/ЄС «Про гігієну харчових продуктів»), Комісією харчового кодексу (Комісія ООН-Codex Alimentarius). Вона складається з 7 принципів. На базі концепції НАССР було розроблено декілька стандартів. Вони застосовуються в окремих країнах та ланках харчового ланцюга. В Україні на сьогоднішній день діють два стандарти. Йдеться про ДСТУ 4161-2003 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги» та ДСТУ ISO 22000:2007.

Впровадження в Україні системи гарантування безпеки і якості продуктів харчування, що базується на процедурах HACCP, передбачається ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». В тому числі, це стосується суб’єктів аквакультури, які є виробниками необробленої рибопродукції. До 20 вересня 2017 року на систему НАССР мали перейти підприємства, що провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження. Наприклад, ті, що здійснюють виробництво пресервів.

http://www.minagro.gov.ua/uk/node/255...

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
06.05.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня Прийнято закон щодо обміну інформацією та призупинення дії трудового договору Класифікатор професій та кваліфікаційні характеристики об'єднали з Реєстром кваліфікацій: підписано Закон До ДПС будуть подавати інформацію про банківські рахунки не тільки СГД, а та...
10.02.2025
У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про підвищення мінімальної зарплати, пенсій та прожиткового мінімуму
Більше за темою: Мінімальна зарплата та прожитковий мінімум – 2025: які розміри та на що вплинуть Розмір мінімальної заробітної плати Парламентарі подали законопроєкт № 12462, яким передбачається підвищення прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати та мінімальної пенсії за віком у 202...
27.02.2025
Зберігання та використання пального на підприємстві у 2025 році: облік, податки та документальне оформлення
Марафон-2025: головні бухгалтерські акценти року У суб'єктів господарювання, які використовують у своїй діяльності транспортні засоби, інші машини та механізми, що споживають пальне, постійно виникають запитання, пов'язані з обліком і документальним оформленням операцій з таким пальним, а також зі з...
Нове
09.05.2025
Оподаткування доходів ФОП, який одночасно провадить незалежну професійну діяльність
Яким чином нараховується та сплачується ПДФО з доходів, що одночасно отримуються ФОП від діяльності на загальній системі оподаткування та від провадження незалежної професійної діяльності? Відповідно до норм Податкового кодексу (далі – ПК) фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діял...
08.05.2025
Як подати заявку на гранти для переробних підприємств: нагадує Мінекономіки
Грантові програми від Мінекономіки та Держслужби зайнятості: як подати, які строки та кого це стосується? Більше за темою: Бюджетні гранти: як застосовувати різниці з податку на прибуток Мінекономіки погодило ще 21 заявку за програмою «Гранти для переробних підприємств». Після виконання...
08.05.2025
ДПС розроблює підходи щодо врахування особливості ведення господарської діяльності в різних регіонах
Про умови ведення бізнесу, податкове навантаження та ветеранську політику говорили голова ДПС Руслан Кравченко та представники понад 60 підприємств і бізнес-асоціацій. До діалогу також долучився народний депутат Марʼян Заблоцький.  Учасники обговорили стандартні питання від бізнесу – бло...
Кращі матеріали