Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Введення системи НАССР на підприємствах аквакультури

03.04.2018

Відповідно до законодавства України щодо харчових продуктів визначено терміни, протягом яких виробники продукції аквакультури мають запровадити в роботі принципи системи НАССР (ст. 66 ЗУ від 22.07.2014 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів»).

Так, до 20 вересня 2018 року запровадити систему НАССР мають підприємства, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), наприклад, виробники сирої риби. До 20 вересня 2019 року – всі малі підприємства, незалежно від виду продукції, яку вони виробляють.

Невиконання зазначеної норми буде розцінюватися як порушення законодавства, що тягне за собою накладення штрафу відповідно до ст. 64 вищевказаного закону. Так, для юридичних осіб – від 96 до 240 тис. грн, на фізичних осіб-підприємців – від 9,6 тис. грн до 48 тис. грн та зупинення роботи потужності.

Крім того, з 4 квітня 2018 року набирає чинності ЗУ «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин», який передбачає можливість здійснення перевірки Держпродспожслужбою впровадження системи HACCP на підприємствах.

Використання системи дозволить організувати всебічний контроль за безпечністю продукції, забезпечить її конкурентну якість, відкритість у відносинах зі споживачами та контролюючими органами. За рахунок забезпечення належних умов виробництва відповідно до міжнародних норм, виробники також зможуть розширити свою діяльність та  вийти на нові ринки збуту.

Довідково:

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) – це система контролю рівня безпечності продукції в процесі її виробництва. Система дозволяє виділити всі потенційно небезпечні чинники та запобігти їх виникненню. HACCP була схвалена Європейським Союзом (Директива 93/43/ЄС «Про гігієну харчових продуктів»), Комісією харчового кодексу (Комісія ООН-Codex Alimentarius). Вона складається з 7 принципів. На базі концепції НАССР було розроблено декілька стандартів. Вони застосовуються в окремих країнах та ланках харчового ланцюга. В Україні на сьогоднішній день діють два стандарти. Йдеться про ДСТУ 4161-2003 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги» та ДСТУ ISO 22000:2007.

Впровадження в Україні системи гарантування безпеки і якості продуктів харчування, що базується на процедурах HACCP, передбачається ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». В тому числі, це стосується суб’єктів аквакультури, які є виробниками необробленої рибопродукції. До 20 вересня 2017 року на систему НАССР мали перейти підприємства, що провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження. Наприклад, ті, що здійснюють виробництво пресервів.

http://www.minagro.gov.ua/uk/node/255...

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
14.10.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня Прийнято новий закон щодо організації трудових відносин в умовах воєнного стану Оновлено Довідник умовних кодів товарів Аванс і зарплата: строки виплати ДПС відповідає на актуальні запитання платників податків: лист від 06.10.2025 Оновлено перелік кодів орга...
08.09.2025
Закон № 4536 опубліковано 3 вересня: огляд основних змін
Закон № 4536 вносить зміни, зокрема, до Податкового кодексу, Закону від 08.07.2010 № 2464-VІ , Закону від 18.06.2024 № 3817-ІХ. Більшість норм Закону № 4536 набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування, тобто з 1 жовтня 2025 року. Більше за темою: Квартальна об&...
17.07.2025
Кабмін оновив правила визначення критичності підприємств для бронювання працівників
Порядок та Критерії, за якими бронюють працівників підприємств, знову зазнали змін. Розглянемо, кого цього разу це стосується. Більше за темою: Зарплатні критерії для бронювання працівників: обчислюємо середню зарплату Строки зберігання документів з військового обліку та бронювання Бронювання у ф...
Нове
14.10.2025
Роботодавці пропонують вдосконалити е-ТТН лісгоспів відповідно до вимог EUDR
Федерація роботодавців України звернулася до Мінекономіки, а також до Держлісагентства із пропозиціями щодо вдосконалення системи обліку деревини – ТТН-ліс та її електронного витягу. Більше за темою: Коли потрібно наводити в ТТН інформацію про вантажно-розвантажувальні операції? Затверд...
14.10.2025
Кабмін розширив програму «Доступні кредити 5-7-9 %»
Уряд ухвалив зміни до Порядку надання фінансової підтримки СГ, розширивши можливості державної програми «Доступні кредити 5-7-9 %». Що цього разу змінилося? Більше за темою: Як показати в обліку повернення комісії банком? Банківська таємниця: чи мають доступ податківці? З дати оформле...
13.10.2025
НБУ заборонив надання фінансових платіжних послуг через Інтернет одному з популярних сервісів
Національний банк закликає громадян і бізнес бути обачними при користуванні онлайн-сервісами. Перед здійсненням фінансових операцій обов’язково перевіряйте, чи має установа відповідну авторизацію Національного банку – це можна зробити на сторінках Офіційного інтернет-представництва НБУ. ...
Кращі матеріали