Перевірки по-європейськи. Як інспектуватимуть вітчизняних виробників продуктів
24.05.2018 230 0 0
Держспоживслужба почала працювати за новими правилами перевірки якості харчових продуктів, які повинні допомогти позбутися нескінчених хабарів.
Для бізнесу немає нічого страшнішого, ніж перевірка з боку санепідемстанції, Держспоживслужби та різних інспекторів. Чимало підприємців просто включають у постійні витрати видатки на хабарі.
Утім, віднедавна ця практика має шанс лишитися у минулому. У квітні цього року в Україні почав діяти закон Про нову систему перевірки якості та безпеки харчових продуктів.
Що він змінить і як допоможе у захисті від поборів із боку різних служб?
До цього майже 10 років діяв закон Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів.
Активні дії України у напрямку євроінтеграції призвели до висування нових вимог у сфері контролю якості продуктів.
Відтепер Держспоживслужба без попередження, але з обов’язковою відеофіксацією інспектора – може завітати до кафе, ресторанів, супермаркету, або профільних підприємств із «візитом». Штрафні санкції, у разі виявлення правопорушень, можуть становити до 70 тис. грн.
Наразі система управління безпечністю харчових продуктів – так звана HACCP - застосовується практично в усьому світі. Надійного захисту споживачів від небезпек, які може спричинити харчова продукція, вимагає законодавство ЄС, США, Канади, Японії, Нової Зеландії та багатьох інших країн світу. Тепер до цього списку додалася й Україна.
З 20 вересня 2018 року почнуть перевіряти великі підприємства, а з 20 вересня 2019 року почнуть перевіряти також і малі потужності. Усі наші ресторани, підприємства, що працюють із їжею, теж повинні будуть зареєструвати потужності. Це можна зробити онлайн. І це теж перевірятиме Держпродспоживслужба.
З новими правилами, перевірки стануть більш прозорими, а вимоги хоч і не досконалими, але зрозумілими - стверджують власники закладів громадського харчування.
Зараз в правилах чітко прописані критерії оцінки і передбачений європейський підхід: «Якщо узяти європейський досвід, точки громадського харчування, наприклад, в Угорщині навіть у підземних переходах в метро мають проточну воду. В Україні велика частка роздрібної продукції продоється там де проточної води немає.
Отже, нові правила перевірки якості продуктів можуть лише на краще змінити ситуацію в країні загалом та у бізнесі - зокрема. Тож - і конкуренція може стати здоровою, а корупція - неможливою.
https://biz.nv.ua/
Коментарі до матеріалу