Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Перевірки по-європейськи. Як інспектуватимуть вітчизняних виробників продуктів

24.05.2018


Держспоживслужба почала працювати за новими правилами перевірки якості харчових продуктів, які повинні допомогти позбутися нескінчених хабарів. 

Для бізнесу немає нічого страшнішого, ніж перевірка з боку санепідемстанції, Держспоживслужби та різних інспекторів. Чимало підприємців просто включають у постійні витрати видатки на хабарі.

Утім, віднедавна ця практика має шанс лишитися у минулому. У квітні цього року в Україні почав діяти закон Про нову систему перевірки якості та безпеки харчових продуктів.

Що він змінить і як допоможе у захисті від поборів із боку різних служб?

До цього майже 10 років діяв закон Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів. 

Активні дії України у напрямку євроінтеграції призвели до висування нових вимог у сфері контролю якості продуктів.

Відтепер Держспоживслужба без попередження, але з обов’язковою відеофіксацією інспектора – може завітати до кафе, ресторанів, супермаркету, або профільних підприємств із «візитом». Штрафні санкції, у разі виявлення правопорушень, можуть становити до 70 тис. грн.

Наразі система управління безпечністю харчових продуктів – так звана HACCP -  застосовується практично в усьому світі. Надійного захисту споживачів від небезпек, які може спричинити  харчова продукція, вимагає законодавство ЄС, США, Канади, Японії, Нової Зеландії та багатьох інших країн світу. Тепер до цього списку додалася й Україна.

З 20 вересня 2018 року почнуть перевіряти великі підприємства, а з 20 вересня 2019 року почнуть перевіряти також і малі потужності. Усі наші ресторани, підприємства, що працюють із їжею, теж повинні будуть зареєструвати потужності. Це можна зробити онлайн. І це теж перевірятиме Держпродспоживслужба.

З новими правилами, перевірки стануть більш прозорими, а вимоги хоч і не досконалими, але зрозумілими - стверджують власники закладів громадського харчування.

Зараз в правилах чітко прописані критерії оцінки і передбачений європейський підхід: «Якщо узяти європейський досвід, точки громадського харчування, наприклад, в Угорщині навіть у підземних переходах в метро мають проточну воду. В Україні велика частка роздрібної продукції продоється там де проточної води немає.

Отже, нові правила перевірки якості продуктів можуть лише на краще змінити ситуацію в країні загалом та у бізнесі - зокрема. Тож - і конкуренція може стати здоровою, а корупція - неможливою.

https://biz.nv.ua/

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
01.07.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня Унесено зміни до переліку територій бойових дій і ТОТ (текст наказу від 16.06.2025) Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки У Резерв+ з’являться нові можливості отримати автоматичну відстрочку Уряд затвердив зміни до Порядку нарахування Є...
20.05.2025
Актуальні рахунки для сплати податків
Інформація про реквізити рахунків, відкритих для зарахування податків, а також для сплати єдиного внеску Більше за темою: Нова форма ТТН: огляд змін Мікро, мале, середнє чи велике: навіщо треба визначати розмір підприємства Затверджуємо та оновлюємо штатний розпис: правила та нюанси Сп...
17.04.2025
З 16.04.2025 почали діяти терміни зберігання документів щодо військового обліку
Більше за темою: Накази та розпорядження: основні терміни, види і строки зберігання Строки зберігання первинних документів збільшено: чи вплине це на строки давності для перевірок Міністерство юстиції наказом від 14.03.2025 № 748/5 затвердило зміни до Переліку типових документів, що створюють під ...
Нове
03.07.2025
Уряд розширив перелік товарів, які підлягатимуть локалізації під час публічних закупівель
Уряд розширив перелік товарів переробної промисловості, які підлягатимуть вимозі щодо мінімального ступеня локалізації під час публічних закупівель. Уряд розширив перелік товарів переробної промисловості, які підлягатимуть вимозі щодо мінімального ступеня локалізації під час публічних закупівель. Рі...
03.07.2025
Працівник вимагає запровадити дистанційну роботу: дії роботодавця
У разі запровадження дистанційної роботи працівник самостійно визначає робоче місце та несе відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на ньому. Більше за темою: Направлення у відрядження працівника-дистанційника Зміни стосовно дистанційної та надомної роботи Чи може праці...
03.07.2025
Е-повідомлення про помилкову сплату платежів: роз’яснення ДПС
З метою підвищення рівня інформування платників податків про суми помилково сплачених податкових платежів, єдиного внеску в Електронному кабінеті платника розроблено та впроваджено новий сервіс «Е-повідомлення». Більше за темою: Заблоковано помилково оформлену ПН: чи можна не подавати д...
Кращі матеріали