Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Просо як напрям розвитку нішевої агропродукції

Редакція

10.01.2018 1200 0 0

«Що вирощувати?» - це питання може бути набагато складнішим, ніж ви очікували. Це поєднання економіки, агрономії та трохи географії, що безпосередньо застосовується фермерами при прийнятті рішення. Ми всі намагаємось збалансувати очікувані ризики та вигоди відповідно до власних ідей та досвіду.

Якщо ви хочете, щоб ваше фермерське господарство було успішним бізнесом і приносило дохід, уважно обміркуйте ринки для вашого товару та проведіть дослідження, щоб з'ясувати, чи існує на нього попит. Іноді сільське господарство може здатися досить напруженим - спочатку потрібно вирішити, що ростити на фермі, далі – потрібно зібрати врожай і, нарешті, - потурбуватися про його продаж. Фермерство через ризики часто нагадує гру випадку, як-то покер, наприклад. Але, як і покер, сільське господарство робить вас більш проникливим та вчить, як мислити аналітично. Це змушує вас завжди думати про те, як краще виконувати свою роботу. Отже, як і гравець в покер, без належної стратегії фермер, швидше за все, теж програє.

Згідно з дослідженням асоціації «Українського клубу аграрного бізнесу», аналіз ринку проса в Україні показав, що він являється одним з перспективних нішевих аграрних ринків. Незважаючи на невеликі обсяги врожаю проса в Україні (близько 150-200 тис тонн щорічно), ми є світовим лідером експорту цієї продукції.

Просо - одна з основних круп'яних культур в світі. Цей яровий злак цінується за високі смакові якості зерна (пшоняної крупи). Він стійкий до посухи, є культурою короткого світлового дня, відрізняється швидкою вегетацією. Завдяки цим властивостям його часто висівають як пожнивну культуру (проміжну культуру, яка обробляється після збирання іншого виду зернових в цьому ж році).

Вирощування проса вигідно в тих районах, де інші зернові страждають від посухи. Просо жаростійке, формує хороший урожай навіть при високих температурах. Цей злак є страховою культурою: навіть в найбільш несприятливі роки він дає врожайність від 10 ц/га. Якщо ж дотримані прийоми агротехніки, густота посіву оптимальна, то врожайність складе 15 - 17 ц/га.

Вирощування проса буде найбільш ефективним після зернобобових, багаторічних трав, чистих від бур'янів озимих і просапних культур. Не рекомендується висівати просо після кукурудзи (а також перед нею), оскільки обидві рослини піддаються ураженню стебловим метеликом.

Просо, в свою чергу, підходить в якості попередника майже для всіх культур.

Головні завдання обробки ґрунту під просо - очищення від бур'янів, накопичення і утримання вологи.

Для отримання високих врожаїв вирощування проса потрібно проводити з використанням органічних і мінеральних добрив. На 1 центнер зерна (плюс відповідний обсяг соломи) витрачається:

- 1,4 кг фосфору;

- 3 кг азоту;

- 3,3 кг калію;

- 1,0 кг кальцію.

Для посіву використовуються крупне насіння I і II класів. Щоб підвищити енергію проростання, насіння потрібно розсипати тонким шаром на повітрі і залишити на 5 - 7 днів, часто перелопачуючи. Перед посівом проводиться профілактика зараження сажкою:

- фенорам, 70% с.п .;

- байтан, 15% с.п., Або Бенлат, 50% с.п. по 2 кг на 1 т .;

- формалін, 40% в.р, розведений в 300 частинах води (від летючої сажки, витрата 0,38 л розчину на 1 т насіння).

Для посіву проса ґрунт повинен бути прогрітим до 12 - 15 ° С. Його потрібно висівати, коли остаточно мине небезпека заморозків.

Норми висіву та глибина загортання проса:

- Широкорядний посів в посушливих степових районах - 2, 5 млн. схожих зерен на 1 га

- Звичайний пересічний, вузькорядний посів - 3 млн. на 1 га.

- Лісостепова зона - 3,5 млн. на 1 га.

Якщо умови для польової схожості несприятливі, норму висіву слід збільшити на 15 - 25%.

Якщо у верхньому ґрунтовому шарі досить вологи, насіння закладається на глибину 4 - 5 см. У разі підсихання верхнього шару можна збільшити цей показник до 7 - 8 см, а на легких ґрунтах і до 10 см. Просо добре витримує глибокий посів завдяки наявності епікотилю.

Вирощування проса ускладнюється тим, що воно дозріває недружно і дуже обсипається. Найчастіше цю культуру прибирають роздільним способом. Коли в колосках дозріває 80% зерен, просо скошують жатками. Зерна в верхній частині повністю стиглі, в середній вони досягають воскової стиглості, а в нижній ще знаходяться в молочному стані. Саме тому пшоно після збирання дозріває в валках.

Під час скошування потрібно залишити стерню не нижче 15см. Валки укладаються поперек рядків. Підбір і обмолот проводяться при 14 - 15% вологості зерна за допомогою загерметизованих комбайнів.

При надходженні на тік зерно відразу ж очищається від соломистих і інших домішок, а потім висушується.

Джерело: http://agronews.ua/node/86709

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали