Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Переваги та ризики бізнесу в органічній сфері

21.08.2018 391 0 0

У будь-якому напрямку бізнесу є свої особливості і обов'язково - «за» і «проти», які впливають на прийняття рішення. Розберемо, які переваги і ризики є в органічному виробництві.

Переваги

  1. Продати органічні продукти можна дорожче, адже попит дійсно перевищує пропозицію, особливо в країнах Євросоюзу, Англії, Швейцарії, США. Розуміння зростаючого попиту також дозволяє залучати інвестиції в органічний бізнес в Україні.
  2. Маркетингові ланцюга і канали збуту недостатньо добре працюють, тому зараз можна легко сформувати високу ціну за рахунок того факту, що ринок тільки зароджується.
  3. Високі ціни компенсують невисоку фінансову віддачу від вирощування культур сівозміни, необхідних для повернення грунту поживних речовин.
  4. Системне планування органічного бізнесу створює можливість уникнути майбутніх витрат на боротьбу із забрудненням навколишнього середовища, стрімкою зміною клімату, а також на додаткове очищення і оздоровлення як самого фермера і його сім'ї, так і кожного покупця органічної продукції, створюючи при цьому довгострокові фінансові можливості купувати органічні продукти дорожчі, ніж інші.
  5. При природному вирощуванні тварини отримують природне збалансоване харчування і достатньо місця для життя в порівнянні з основною масою тварин, яких вирощують в закритих умовах, інтенсивно стимулюючи зростання і розмноження. Органічним фермам як цілісним організмам живеться краще, адже тут профілактика, благополуччя тварин, профілактика хвороб і в рослинництві, і в тваринництві.
  6. Органічний бізнес реально і повноцінно захищений законом в більшості країн світу, в тому числі і в Україні. Готовий продукт або партія сировини можуть бути марковані як органічні тільки за умови виконання чітких вимог, які встановлені для органічного виробництва.
  7. Органічне сільське господарство захищає здоров'я фермерів і суспільства. Численні дослідження вказують на взаємозв'язок між пестицидами і хворобами.
  8. Органічна система сільського господарства, яка обходиться без покупки синтетичних добрив і пестицидів, значно знижує залежність селян від сільськогосподарських концернів.
  9. Зараз ринок органічного виробництва та органічних товарів формують професіонали, які розуміють важливість сучасних агротехнологій, інновацій в бізнесі та маркетингу і мають достатній досвід для того, щоб бути прискорювачами аграрного сектора.

Ризики

  1. Для реально більшою маржинальність потрібно більше вкладень - і сил, і грошей. І, звичайно, набагато більше бажання і натхнення займатися саме органічним бізнесом.
  2. Малі партії товару і розрізненість якості кожної партії не дозволяють налагодити ефективне систему покупки/продажу ні на внутрішньому, ні тим більше на зовнішньому ринках.
  3. Малий досвід і недовіра (та й нестабільність в країні) не дозволяють традиційним аграріям використовувати вже розроблені органічними господарствами і органік експертами «прибуткові» технологічні схеми.
  4. Ціни/собівартість на органічні продукти включають в себе не тільки витрати на їх виробництво як таке, але також залежать від ряду інших факторів, які не грають роль у формуванні цін на традиційні продукти. Це збереження біорізноманіття та усвідомлена охорона навколишнього середовища, відновлення родючості грунтів і великий відсоток використання ручної праці. Швидкість життя і швидкість прийняття рішення - Що купити? Органік або традиційну їжу? - не дозволяють через упаковку донести всю глибину і цінність органічного продукту.
  5. Нестабільний ринок землі і зменшення пасовищ ведуть до величезного ризику і навіть неможливості створити цілісну органічну ферму як повноцінний ресурсоефективність організм.
  6. Додаткове регулювання створює у бізнесу опір, а в Україні, за словами операторів органічного ринку, ще й корупційні складову. При цьому додаткові перевірки і аналізи коштують грошей, що також впливає на розвиток органічного бізнесу.
  7. Немає довгострокових наукових доказів того, що органічні продукти дійсно корисніші для здоров'я людини. Є численні суб'єктивні відгуки про те, що органічна їжа смачніша, але ми впевнені, що секрет смаку залежить від технологій - і агро, і кулінарних.
  8. Органічний фермер дуже залежний від системи органічних профілактичних методів, адже більшість біопрепаратів і технологічних карт спрямовані на стабільне і непорушне створення сильної рослини або тварини і здорової екосистеми.
  9. Аграрний ринок переповнений пропозиціями традиційних агротехнологій, і інформації про органічні методи дуже мало, вона ще тільки знаходить собі стабільне місце в потоці мотиваційних закликів до бізнесмена зробити той чи інший вибір.

http://agroportal.ua

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали