Переваги та ризики бізнесу в органічній сфері
У будь-якому напрямку бізнесу є свої особливості і обов'язково - «за» і «проти», які впливають на прийняття рішення. Розберемо, які переваги і ризики є в органічному виробництві.
Переваги
- Продати органічні продукти можна дорожче, адже попит дійсно перевищує пропозицію, особливо в країнах Євросоюзу, Англії, Швейцарії, США. Розуміння зростаючого попиту також дозволяє залучати інвестиції в органічний бізнес в Україні.
- Маркетингові ланцюга і канали збуту недостатньо добре працюють, тому зараз можна легко сформувати високу ціну за рахунок того факту, що ринок тільки зароджується.
- Високі ціни компенсують невисоку фінансову віддачу від вирощування культур сівозміни, необхідних для повернення грунту поживних речовин.
- Системне планування органічного бізнесу створює можливість уникнути майбутніх витрат на боротьбу із забрудненням навколишнього середовища, стрімкою зміною клімату, а також на додаткове очищення і оздоровлення як самого фермера і його сім'ї, так і кожного покупця органічної продукції, створюючи при цьому довгострокові фінансові можливості купувати органічні продукти дорожчі, ніж інші.
- При природному вирощуванні тварини отримують природне збалансоване харчування і достатньо місця для життя в порівнянні з основною масою тварин, яких вирощують в закритих умовах, інтенсивно стимулюючи зростання і розмноження. Органічним фермам як цілісним організмам живеться краще, адже тут профілактика, благополуччя тварин, профілактика хвороб і в рослинництві, і в тваринництві.
- Органічний бізнес реально і повноцінно захищений законом в більшості країн світу, в тому числі і в Україні. Готовий продукт або партія сировини можуть бути марковані як органічні тільки за умови виконання чітких вимог, які встановлені для органічного виробництва.
- Органічне сільське господарство захищає здоров'я фермерів і суспільства. Численні дослідження вказують на взаємозв'язок між пестицидами і хворобами.
- Органічна система сільського господарства, яка обходиться без покупки синтетичних добрив і пестицидів, значно знижує залежність селян від сільськогосподарських концернів.
- Зараз ринок органічного виробництва та органічних товарів формують професіонали, які розуміють важливість сучасних агротехнологій, інновацій в бізнесі та маркетингу і мають достатній досвід для того, щоб бути прискорювачами аграрного сектора.
Ризики
- Для реально більшою маржинальність потрібно більше вкладень - і сил, і грошей. І, звичайно, набагато більше бажання і натхнення займатися саме органічним бізнесом.
- Малі партії товару і розрізненість якості кожної партії не дозволяють налагодити ефективне систему покупки/продажу ні на внутрішньому, ні тим більше на зовнішньому ринках.
- Малий досвід і недовіра (та й нестабільність в країні) не дозволяють традиційним аграріям використовувати вже розроблені органічними господарствами і органік експертами «прибуткові» технологічні схеми.
- Ціни/собівартість на органічні продукти включають в себе не тільки витрати на їх виробництво як таке, але також залежать від ряду інших факторів, які не грають роль у формуванні цін на традиційні продукти. Це збереження біорізноманіття та усвідомлена охорона навколишнього середовища, відновлення родючості грунтів і великий відсоток використання ручної праці. Швидкість життя і швидкість прийняття рішення - Що купити? Органік або традиційну їжу? - не дозволяють через упаковку донести всю глибину і цінність органічного продукту.
- Нестабільний ринок землі і зменшення пасовищ ведуть до величезного ризику і навіть неможливості створити цілісну органічну ферму як повноцінний ресурсоефективність організм.
- Додаткове регулювання створює у бізнесу опір, а в Україні, за словами операторів органічного ринку, ще й корупційні складову. При цьому додаткові перевірки і аналізи коштують грошей, що також впливає на розвиток органічного бізнесу.
- Немає довгострокових наукових доказів того, що органічні продукти дійсно корисніші для здоров'я людини. Є численні суб'єктивні відгуки про те, що органічна їжа смачніша, але ми впевнені, що секрет смаку залежить від технологій - і агро, і кулінарних.
- Органічний фермер дуже залежний від системи органічних профілактичних методів, адже більшість біопрепаратів і технологічних карт спрямовані на стабільне і непорушне створення сильної рослини або тварини і здорової екосистеми.
- Аграрний ринок переповнений пропозиціями традиційних агротехнологій, і інформації про органічні методи дуже мало, вона ще тільки знаходить собі стабільне місце в потоці мотиваційних закликів до бізнесмена зробити той чи інший вибір.
http://agroportal.ua
Коментарі до матеріалу