Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Нові правила маркування продуктів: що змінить закон

12.02.2019

Харчові продукти, що продаються в Україні, будуть маркувати відповідно до європейських вимог, згідно з законом «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Закон набрав чинності відразу після опублікування, але реальні зміни на етикетках з'являться тільки через півроку, після закінчення перехідного періоду, тобто не раніше, ніж в серпні нинішнього року. 

Що змінилося

Сенс нововведень в тому, що прочитавши інформацію на етикетці або упаковці, покупець повинен зрозуміти, які є в продукті харчові добавки (так звані «єшки»), допоміжні речовини (розпушувачі, загусники, барвники), рослинні жири (пальмовий), особливо якщо від них може бути алергія. Відомості про аллергени (наприклад, глютен, лактоза) тепер будуть виділяти іншим кольором. Навіть в меню закладів громадського харчування теж треба буде вказувати алергени в стравах. Обов'язкові та відомості про те, чи піддавався продукт розморожуванню і чи можна його заморожувати повторно, і навіть їстівна чи оболонка ковбаси.

Для швидкопсувних продуктів (молочка, свіже м'ясо і риба і т. д.) залишать маркування «використовувати до», для інших товарів вводиться термін «мінімальний термін придатності». Він означає дату, після якої продукт можна вживати, хоча можливі зміни деяких його властивостей (наприклад, хліб став черствим). Щоб покупець міг це все легко прочитати, збільшено мінімальний розмір шрифту, а сам текст не повинен змішуватися з фоном (наприклад, неприпустимі чорні букви на темно-синьому тлі). Вся зазначена інформація повинна розкриватися і при продажу товарів онлайн.

Винятки та санкції

На свіжих фруктах і овочах, алкоголі, хлібі і солодощах, солі, цукрі і оцті вказувати термін придатності необов'язково. Якщо продукт зберігається до трьох місяців, то вказувати будуть день і місяць випуску, 3-18 місяців - місяць і рік, а більше 18 місяців, наприклад, рибні та м'ясні консерви - тільки рік виробництва. На продуктах, розфасовуваних у магазині або продаються на вагу (крупи, борошно), термін придатності вказується добровільно. За порушення всіх цих вимог є штрафи. Для юросіб - 62 565 грн, для фізосіб - 41 730 грн. За відсутність даних про аллергени сума штрафу подвоюється. Товари, випущені до вступу закону в силу, можуть продаватися зі старою маркуванням, поки не закінчиться термін їх придатності.

http://kurs.com.ua

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
30.09.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня   Унесено зміни до переліку територій бойових дій і ТОТ (наказ від 11.09.2025) З 27 вересня змінюються правила реєстрації ПН: роз’яснення ДПС Зміни в бронюванні: що передбачено в Програмі діяльності КМУ Для ФОП та самозайнятих – нові правила...
08.09.2025
Закон № 4536 опубліковано 3 вересня: огляд основних змін
Закон № 4536 вносить зміни, зокрема, до Податкового кодексу, Закону від 08.07.2010 № 2464-VІ , Закону від 18.06.2024 № 3817-ІХ. Більшість норм Закону № 4536 набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування, тобто з 1 жовтня 2025 року. Більше за темою: Квартальна об&...
17.07.2025
Кабмін оновив правила визначення критичності підприємств для бронювання працівників
Порядок та Критерії, за якими бронюють працівників підприємств, знову зазнали змін. Розглянемо, кого цього разу це стосується. Більше за темою: Зарплатні критерії для бронювання працівників: обчислюємо середню зарплату Строки зберігання документів з військового обліку та бронювання Бронювання у ф...
Нове
02.10.2025
Бізнес відновив позитивні оцінки ділової активності: підсумки опитування підприємств у вересні
НБУ публікує результати щомісячного опитування підприємств за вересень 2025 року. Більше за темою: Особливості формування статутного капіталу ТОВ – підприємства з іноземними інвестиціями Бізнес у вересні відновив позитивні оцінки результатів власної економічної діяльності. Поліпшенню нас...
01.10.2025
У ДАР стартує прийом заявок на отримання держкомпенсації для тваринницьких ферм
Програма передбачає відшкодування до 25 % витрат на будівництво або реконструкцію ферм, доїльних залів, об’єктів з переробки побічних продуктів тваринного походження, які можуть отримати юридичні особи та фізичні особи-підприємці, що провадять діяльність у галузі скотарства. Більше за темою: ...
01.10.2025
Грантовий конкурс для проєктів з підвищення ефективності вітроенергетичних систем
Мета конкурсу – підвищити надійність і ефективність систем шляхом створення та випробування інноваційних рішень для ключових підсистем і компонентів. Очікується, що запропоновані проєкти сприятимуть безпеці енергопостачання, зменшенню екологічного впливу, а також вдосконаленню цифровізації, те...
Кращі матеріали