Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Лабораторна термінологія при дослідженнях

04.07.2018

Афлатоксини

це отрути, що виробляються деякими пліснявими грибами роду Aspergillus. Ці цвілі ростуть в теплому кліматі і розвиваються на злакових культурах, а також соняшнику, сої, деяких горіхах, прянощах та інших продуктах з високим вмістом олії. З кормом вони можуть потрапляти в організми тварин і потім виділятися з молоком. Ці речовини стійкі до високих температур. У високих дозах афлатоксини викликають необоротне ураження печінки, в низьких сприяють розвитку її раку.

Дезоксиніваленол (ДОН, вомітоксин)

виділяють деякі цвілі роду Fusarium, які поширені в помірних широтах. Вони вражають злаки, і вомітоксин може потрапляти в вироби з них: хлібобулочні та кондитерські вироби, пиво, корми для тварин. Дезоксиніваленол не руйнується при нагріванні. Цей токсин викликає гострі отруєння, для яких характерні симптоми шлунково-кишкового розладу, ейфорія і порушення координації рухів. Хронічне вживання вомітоксіна може призводити до анемії.

Охратоксин А

виробляють цвілі пологів Penicillum і Aspergillus. Він може зустрічатися в безлічі продуктів, включаючи вироби зі злаків, фруктів, бобових, а також кава і м’ясо тварин і птиці. Ця отрута — сильний нефротоксини. Імовірно, є також мутагеном і канцерогеном.

Фумонізин

це токсин деяких фузарієвих цвілей. Він вражає печінку, викликаючи токсичні гепатити. Також при отруєнні фумонізином може виникати набряк легенів. При хронічному отруєнні фумонізинперешкоджає синтезу ліпідів і знижує імунітет. Крім того, ця отрута ембріотоксична.

T-2-токсин

відноситься до тріхотеценовим токсинів. Це дуже небезпечні отрути, що виробляються плесенями роду Fusarium і деякими іншими. Фузаріевие нерідко вражають кукурудзу та інші зернові культури. Т-2 токсин пригнічує імунну систему тварин і викликає у них важкі ураження різних органів як при гострому, так і при хронічному отруєнні.

Зеараленон

мікотоксин, що виробляється фузаріевимі плесенями. Вони розвиваються на різних злаках, причому можуть мешкати і на складах зерна, якщо вологість в приміщенні досить висока. Зеараленон володіє естрогеноподібні властивостями (діє подібно до статевого гормону естрогену). За деякими даними, є тератогеном.

Глютен, або клейковина

це загальна назва білків рослин, які використовуються ними в якості запасу поживних речовин. Глютен міститься в пшениці, жита, вівсі, ячмені і продуктах з них, включаючи хліб, макаронні вироби, манну крупу. Його використовують як консервант для йогуртів і деяких інших продуктів. Слідові кількості клейковини можуть потрапляти і в інші продукти, наприклад, в пшеничний крохмаль. Непереносимість глютену називається целіакію (глютеновою ентеропатією).

Гліадин

це глікопротеїни, які є компонентами клейковини (глютену) пшениці і жита. Саме реакція на гліадин і близькі до них білки ячменю і вівса є причиною целіакії.

β-лактоглобулін

це один з білків плазми (сироватки) коров’ячого молока та молока інших тварин, за винятком грудного молока людини. Він відсутній в продуктах, які містять молочної сироватки, наприклад, сирі і деяких сирах. Молочну сироватку іноді використовують для виробництва хліба та інших виробів.

Гістамін

є регулятором різних процесів в організмі. Це відноситься в тому числі до алергічних реакцій: гістамін викликає розширення капілярів і збільшення проникності їх стінок, скорочення гладкої мускулатури, посилене виділення слизу в носі, сльозотеча і інші зміни, характерні для алергії. Гістамін міститься в деяких харчових продуктах, наприклад, червоному вині, квашеній капусті і ін.

Сульфіти

це солі сірчистої кислоти, які іноді використовують у виробництві цукру, виноробстві та інших галузях харчової промисловості. Сульфіти також можуть потрапляти в продукти не в якості добавок, а природним шляхом. Вони здатні викликати реакції, подібні до алергічних.

Смітна домішка

мінеральна, органічна та шкідлива домішки; фузаріозне і зіпсоване зерно.

Зернова домішка

1) домішка зернового походження основної культури та інших зернових культур, не віднесених згідно з нормативними документами до смітної домішки.

2) неповноцінні зерна основної та інших зернових культур, які за стандартами на них віднесені до зернової домішки.

Соя

це бобова рослина, що містить велику кількість (до 50%) білка, жири та вітаміни. Її використовують як замінник м’ясних і молочних продуктів або додають в ковбасні та інші вироби. Із сої роблять тофу - продукт, що нагадує сир, соєвий соус і інші продукти.

https://lab.biz.ua

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
27.05.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня Критично важливі підприємства до 28 травня мають подати відповідні дані: лист Мінекономіки Актуальні рахунки для сплати податків Пропонують повернути 100 % бронювання для критично важливих підприємств Мінцифри змінила критерії визначення критично важливих під...
05.03.2025
Опубліковано постанову КМУ, якою спрощено процедуру бронювання військовозобов’язаних
Більше за темою: Бронювання працівників: покрокові дії Анулювання бронювання військовозобов’язаних: підстави та умови Звітність із військового обліку та бронювання 5 лютого на сайті Кабміну опубліковано постанову від 28.02.2025 № 233, якою внесено зміни до порядку бронювання війсь...
20.05.2025
Актуальні рахунки для сплати податків
Інформація про реквізити рахунків, відкритих для зарахування податків, а також для сплати єдиного внеску Більше за темою: Нова форма ТТН: огляд змін Мікро, мале, середнє чи велике: навіщо треба визначати розмір підприємства Затверджуємо та оновлюємо штатний розпис: правила та нюанси Сп...
Нове
30.05.2025
AI сервіс експрес-аналізу ділової репутації контрагентів: нова послуга «ПриватБанку»
Відкрито послугу миттєвого експрес-аналізу ділової репутації діючих та потенційних контрагентів у веб версії та мобільному застосунку «Приват24 для бізнесу».  Більше за темою: Електронний документообіг: узгодження із контрагентами Українські підприємці та компанії, що мають ра...
30.05.2025
Грант для переробних підприємств: як податися та що можна отримати
Розглянемо, як подати заявку на отримання грантів у межах програми «Гранти для переробних підприємств». Більше за темою: Бюджетні гранти: як застосовувати різниці з податку на прибуток Роботи виконуються на кошти гранта ЄС: коли застосовувати пільгу з ПДВ Міністерство економіки сх...
30.05.2025
Що змінилось та хто має пройти повторне оцінювання інвалідності
З 1 квітня 2025 року окремі категорії осіб мають обов'язково пройти оцінювання повсякденного функціонування. Це стосується тих, кому статус інвалідності було надано до впровадження нової системи, і хто з поважних причин не пройшов повторного огляду у встановлений строк. Більше за темою: Санкці...
Кращі матеріали