Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Лабораторна термінологія при дослідженнях

04.07.2018

Афлатоксини

це отрути, що виробляються деякими пліснявими грибами роду Aspergillus. Ці цвілі ростуть в теплому кліматі і розвиваються на злакових культурах, а також соняшнику, сої, деяких горіхах, прянощах та інших продуктах з високим вмістом олії. З кормом вони можуть потрапляти в організми тварин і потім виділятися з молоком. Ці речовини стійкі до високих температур. У високих дозах афлатоксини викликають необоротне ураження печінки, в низьких сприяють розвитку її раку.

Дезоксиніваленол (ДОН, вомітоксин)

виділяють деякі цвілі роду Fusarium, які поширені в помірних широтах. Вони вражають злаки, і вомітоксин може потрапляти в вироби з них: хлібобулочні та кондитерські вироби, пиво, корми для тварин. Дезоксиніваленол не руйнується при нагріванні. Цей токсин викликає гострі отруєння, для яких характерні симптоми шлунково-кишкового розладу, ейфорія і порушення координації рухів. Хронічне вживання вомітоксіна може призводити до анемії.

Охратоксин А

виробляють цвілі пологів Penicillum і Aspergillus. Він може зустрічатися в безлічі продуктів, включаючи вироби зі злаків, фруктів, бобових, а також кава і м’ясо тварин і птиці. Ця отрута — сильний нефротоксини. Імовірно, є також мутагеном і канцерогеном.

Фумонізин

це токсин деяких фузарієвих цвілей. Він вражає печінку, викликаючи токсичні гепатити. Також при отруєнні фумонізином може виникати набряк легенів. При хронічному отруєнні фумонізинперешкоджає синтезу ліпідів і знижує імунітет. Крім того, ця отрута ембріотоксична.

T-2-токсин

відноситься до тріхотеценовим токсинів. Це дуже небезпечні отрути, що виробляються плесенями роду Fusarium і деякими іншими. Фузаріевие нерідко вражають кукурудзу та інші зернові культури. Т-2 токсин пригнічує імунну систему тварин і викликає у них важкі ураження різних органів як при гострому, так і при хронічному отруєнні.

Зеараленон

мікотоксин, що виробляється фузаріевимі плесенями. Вони розвиваються на різних злаках, причому можуть мешкати і на складах зерна, якщо вологість в приміщенні досить висока. Зеараленон володіє естрогеноподібні властивостями (діє подібно до статевого гормону естрогену). За деякими даними, є тератогеном.

Глютен, або клейковина

це загальна назва білків рослин, які використовуються ними в якості запасу поживних речовин. Глютен міститься в пшениці, жита, вівсі, ячмені і продуктах з них, включаючи хліб, макаронні вироби, манну крупу. Його використовують як консервант для йогуртів і деяких інших продуктів. Слідові кількості клейковини можуть потрапляти і в інші продукти, наприклад, в пшеничний крохмаль. Непереносимість глютену називається целіакію (глютеновою ентеропатією).

Гліадин

це глікопротеїни, які є компонентами клейковини (глютену) пшениці і жита. Саме реакція на гліадин і близькі до них білки ячменю і вівса є причиною целіакії.

β-лактоглобулін

це один з білків плазми (сироватки) коров’ячого молока та молока інших тварин, за винятком грудного молока людини. Він відсутній в продуктах, які містять молочної сироватки, наприклад, сирі і деяких сирах. Молочну сироватку іноді використовують для виробництва хліба та інших виробів.

Гістамін

є регулятором різних процесів в організмі. Це відноситься в тому числі до алергічних реакцій: гістамін викликає розширення капілярів і збільшення проникності їх стінок, скорочення гладкої мускулатури, посилене виділення слизу в носі, сльозотеча і інші зміни, характерні для алергії. Гістамін міститься в деяких харчових продуктах, наприклад, червоному вині, квашеній капусті і ін.

Сульфіти

це солі сірчистої кислоти, які іноді використовують у виробництві цукру, виноробстві та інших галузях харчової промисловості. Сульфіти також можуть потрапляти в продукти не в якості добавок, а природним шляхом. Вони здатні викликати реакції, подібні до алергічних.

Смітна домішка

мінеральна, органічна та шкідлива домішки; фузаріозне і зіпсоване зерно.

Зернова домішка

1) домішка зернового походження основної культури та інших зернових культур, не віднесених згідно з нормативними документами до смітної домішки.

2) неповноцінні зерна основної та інших зернових культур, які за стандартами на них віднесені до зернової домішки.

Соя

це бобова рослина, що містить велику кількість (до 50%) білка, жири та вітаміни. Її використовують як замінник м’ясних і молочних продуктів або додають в ковбасні та інші вироби. Із сої роблять тофу - продукт, що нагадує сир, соєвий соус і інші продукти.

https://lab.biz.ua

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
06.05.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня Прийнято закон щодо обміну інформацією та призупинення дії трудового договору Класифікатор професій та кваліфікаційні характеристики об'єднали з Реєстром кваліфікацій: підписано Закон До ДПС будуть подавати інформацію про банківські рахунки не тільки СГД, а та...
10.02.2025
У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про підвищення мінімальної зарплати, пенсій та прожиткового мінімуму
Більше за темою: Мінімальна зарплата та прожитковий мінімум – 2025: які розміри та на що вплинуть Розмір мінімальної заробітної плати Парламентарі подали законопроєкт № 12462, яким передбачається підвищення прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати та мінімальної пенсії за віком у 202...
27.02.2025
Зберігання та використання пального на підприємстві у 2025 році: облік, податки та документальне оформлення
Марафон-2025: головні бухгалтерські акценти року У суб'єктів господарювання, які використовують у своїй діяльності транспортні засоби, інші машини та механізми, що споживають пальне, постійно виникають запитання, пов'язані з обліком і документальним оформленням операцій з таким пальним, а також зі з...
Нове
09.05.2025
Оподаткування доходів ФОП, який одночасно провадить незалежну професійну діяльність
Яким чином нараховується та сплачується ПДФО з доходів, що одночасно отримуються ФОП від діяльності на загальній системі оподаткування та від провадження незалежної професійної діяльності? Відповідно до норм Податкового кодексу (далі – ПК) фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діял...
08.05.2025
Як подати заявку на гранти для переробних підприємств: нагадує Мінекономіки
Грантові програми від Мінекономіки та Держслужби зайнятості: як подати, які строки та кого це стосується? Більше за темою: Бюджетні гранти: як застосовувати різниці з податку на прибуток Мінекономіки погодило ще 21 заявку за програмою «Гранти для переробних підприємств». Після виконання...
08.05.2025
ДПС розроблює підходи щодо врахування особливості ведення господарської діяльності в різних регіонах
Про умови ведення бізнесу, податкове навантаження та ветеранську політику говорили голова ДПС Руслан Кравченко та представники понад 60 підприємств і бізнес-асоціацій. До діалогу також долучився народний депутат Марʼян Заблоцький.  Учасники обговорили стандартні питання від бізнесу – бло...
Кращі матеріали