Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Кодекс Аліментаріус: що потрібно знати про міжнародну торгівлю продуктами харчування

24.01.2018

Знайомимо вас із Кодексом Аліментаріус – збірником міжнародно схвалених стандартів на харчові продукти, розроблених під керівництвом ФАО та ВООЗ, спрямованих на захист здоров'я споживачів і чесної практики торгівлі їжею.

Що таке Кодекс Аліментаріус та навіщо він потрібен?

Кодекс Аліментаріус, або Продовольчий Кодекс є зведенням представлених в єдиному форматі та міжнародно прийнятих стандартів і споріднених текстів, що відносяться до харчових продуктів. Ці стандарти і споріднені тексти призначені для захисту здоров'я споживачів і забезпечення добросовісної торгівлі продовольством.

Посилання на стандарти безпеки харчових продуктів Кодексу, наведене в Угоді про санітарні та фітосанітарні заходи Світової торговельної організації, свідчить про те, що Кодекс грає важливу роль у вирішенні торгових спорів. Членам ВТО, які хотіли б застосувати більш жорсткі, порівняно з Кодексом, стандарти безпеки харчових продуктів, може бути запропоновано дати наукове обґрунтування таких заходів. Гармонізація вимог до продуктів харчування також сприяє подоланню торговельних бар’єрів.

При цьому, стандарти Кодексу не є заміною або альтернативою для національного законодавства. Стандарти Кодексу за своєю суттю є добровільними. Для того щоб вони набули юридичної чинності у певній країні, їх необхідно відобразити в національному законодавстві або нормативних документах.

Хто розробляє та впроваджує Кодекс?

Комісія Кодексу Аліментаріус була створена в 1963 році Продовольчою та Сільськогосподарською Організацією ООН (ФАО) і Всесвітньою Організацією Охорони здоров'я (ВООЗ) як їхній допоміжний орган для впровадження спільної програми стандартів на продукти харчування.

В даний час Комісія Кодекс Аліментаріус налічує 188 членів: 187 країни і 1 організацію-член (ЄС). Україна долучилася до Комісії у 2004 році.

Комісія та її допоміжні органи зобов'язуються розробляти стандарти Кодексу та відповідні тексти, забезпечуючи їх відповідність сучасним науковим знанням. Кожнен член Комісії несе відповідальність за виявлення та подання відповідній комісії будь-якої нової наукової та іншої  інформації, яка може вимагати перегляду будь-яких існуючих стандартів Кодексу або текстів.

З чого складається Кодекс?

Кодекс містить стандарти на майже 200 харчових продуктів і понад 120 методичних вказівок, норм і правил з широкого спектру питань, пов'язаних з безпекою і якістю харчових продуктів, а також з торгівлею продовольством. Окрім того, у Кодексі містяться максимально допустимі рівні для 303 харчових добавок, максимально допустимі рівнів залишків для 294 видів пестицидів та максимально допустимі рівні для 75 ветеринарних препаратів.

Стандарти кодексу можуть бути загальними та спеціальними.

Загальні стандарти, методичні вказівки, а також норми і правила – це основні тексти Кодексу, які застосовуються до всіх продуктів і категорій. Ці документи часто стосуються гігієнічної практики, маркування, добавок, інспекцій і сертифікації, питань харчування і залишків ветеринарних препаратів та пестицидів.Спеціальні товарні стандарти Кодексу відносяться до конкретного виду продукції, при цьому все частіше розробляються стандарти для груп харчових продуктів, тобто один загальний стандарт на будь-які фруктові соки й нектари замість окремих стандартів для соків з кожного виду фруктів.

Які ключові напрямки роботи Кодексу?

Робота Кодексу щодо ключових напрямів має суттєвий вплив на безпеку нашої їжі. Наразі основними напрямками роботи Кодексу є корма для тварин, стійкість до протимікробних препаратів, біотехнології, домішки, харчування та маркування, а також — пестициди.

Джерело: https://uteka.ua/publication/SHtrafy-...

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
06.05.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня Прийнято закон щодо обміну інформацією та призупинення дії трудового договору Класифікатор професій та кваліфікаційні характеристики об'єднали з Реєстром кваліфікацій: підписано Закон До ДПС будуть подавати інформацію про банківські рахунки не тільки СГД, а та...
10.02.2025
У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про підвищення мінімальної зарплати, пенсій та прожиткового мінімуму
Більше за темою: Мінімальна зарплата та прожитковий мінімум – 2025: які розміри та на що вплинуть Розмір мінімальної заробітної плати Парламентарі подали законопроєкт № 12462, яким передбачається підвищення прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати та мінімальної пенсії за віком у 202...
27.02.2025
Зберігання та використання пального на підприємстві у 2025 році: облік, податки та документальне оформлення
Марафон-2025: головні бухгалтерські акценти року У суб'єктів господарювання, які використовують у своїй діяльності транспортні засоби, інші машини та механізми, що споживають пальне, постійно виникають запитання, пов'язані з обліком і документальним оформленням операцій з таким пальним, а також зі з...
Нове
08.05.2025
Як подати заявку на гранти для переробних підприємств: нагадує Мінекономіки
Грантові програми від Мінекономіки та Держслужби зайнятості: як подати, які строки та кого це стосується? Більше за темою: Бюджетні гранти: як застосовувати різниці з податку на прибуток Мінекономіки погодило ще 21 заявку за програмою «Гранти для переробних підприємств». Після виконання...
08.05.2025
ДПС розроблює підходи щодо врахування особливості ведення господарської діяльності в різних регіонах
Про умови ведення бізнесу, податкове навантаження та ветеранську політику говорили голова ДПС Руслан Кравченко та представники понад 60 підприємств і бізнес-асоціацій. До діалогу також долучився народний депутат Марʼян Заблоцький.  Учасники обговорили стандартні питання від бізнесу – бло...
08.05.2025
Держпродспоживслужба контролюватиме рекламу вакансій
Що перевірятиме в оголошеннях про рекламу вакансій Держпродспоживслужба? Більше за темою: Повідомлення про вакансії за формою № 3-ПН: заповнюємо правильно Коли Держпродспоживслужба може прийти з перевіркою З 8 травня 2025 року Держпродспоживслужба розпочинає новий напрям роботи – контро...
Кращі матеріали