Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (18-22.10.2021)

25.10.2021 469 0 0

Дайджест подій

Приватбанк встановив обмеження щодо переказів з картки на картку

ПриватБанк на своєму сайті розмістив інформацію, що з жовтня 2021 року вносить корективи до правил здійснення р2р переказів щодо лімітів на перекази з картки на картку Visa/Mastercard через усі канали. Ліміти встановлюються на календарний місяць (з 1-го до 30/31-го числа) як для переказів по Україні, так і за кордон.

Для відправника лімітована кількість переказів на місяць на одного клієнта становить тепер 100 переказів по Україні та 25 міжнародних переказів. Для отримувача, відповідно, 100 і 30.

Якщо на картку поступають гроші за продаж товарів з використанням інтернет майданчиків. В такому разі Приватбанк рекомендує відкрити рахунок фізичної особи - підприємця (далі – ФОП) або особи, яка займається професійною незалежною діяльністю.

Облік та звітність

ФОП після реєстрації в ЄДР за місцем проживання подає до ДПС за основним місцем обліку повідомлення за ф. № 20-ОПП

У разі, якщо місце проживання ФОП є місцем, де провадиться підприємницька діяльність, або воно пов’язане із здійсненням підприємницької діяльності, то ФОП повинна податиповідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП протягом 10 робочих днів після реєстрації, до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

ФОП - платник ЄП може здавати в оренду частину нежитлового приміщення (до 900 кв. м), якщо решта такого приміщення не перебуває в оренді

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу платників податків, що нормами Податкового кодексу України (далі – ПК) передбачено, що не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп ФОП, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 кв. метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 кв. метрів – п.п.291.5.3 п. 291.5 ст. 291 ПКУ.

Отже, ФОП - платник єдиного податку має право здавати частину нежитлового приміщення в оренду до 900 кв. метрів, за умови, що решта нежитлового приміщення не перебуває в оренді.

Чи може ФОП загальної системи оподаткування використовувати кошти з рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, для власних потреб?

ФОП на загальній системі оподаткування має право вільно користуватися коштами з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, для власних потреб, за умови сплати усіх податків, зборів та інших платежів, передбачених законодавством, від підприємницької діяльності.

Оподаткування

Яка передбачена відповідальність за неведення обліку доходів і витрат ФОП на загальній системі оподаткування?

За неведення обліку доходів і витрат в паперовому та/або електронному вигляді ФОП на загальній системі оподаткування притягуєтьсядо адміністративної відповідальності.

Так, ст. 164 прим. 1 КУпАП, зокрема, визначено, що неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, –

  • тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 136 грн).

Дії, передбачені частиною першою ст. 164 прим. 1 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, –

  • тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 136 грн).

РРО/ПРРО

Оновлено Державний реєстр РРО

ДПС України наказом від 12.10.2021 № 883 «Про внесення змін до наказу ДПС від 21.12.2020 № 744» оновленоДержавний реєстр реєстраторів розрахункових операцій (далі – Державний реєстр). Наказ № 744 розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням

Оновлений Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 188 моделей (раніше їх було 186 моделей).

Окремо наводиться Перелік реєстраторів розрахункових операцій, виключених з Державного реєстру в 2016 – 2021 роках, експлуатація яких не дозволяється. У списку таких РРО як і у попередньому переліку 16.

Соціальне страхування

Чи може інша ФОП сплатити грошове зобов’язання по єдиному внеску за платника?

ФОП не може сплатити грошове зобов’язання по єдиного внеску за інших осіб, крім випадків сплати головою сімейного фермерського господарства внесків за себе і членів такого господарства.

Обчислення єдиного внеску новоствореними ФОП – платниками єдиного податку першої та другої групп

ФОП, яка до кінця місяця, в якому відбулась її державна реєстрація як суб’єкта господарювання, подалазаяву про обрання першої чи другої групи спрощеної системи оподаткування, є такою, що перебуває на загальній системі оподаткування і база нарахування єдиного внеску за цей місяць для неї визначається як сума доходу (прибутку), отриманого від діяльності ФОП, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток). У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464, та не менше за розмір мінімального страхового внеску.

З першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація, зареєстровані в установленому порядку, новостворені ФОП, віднесені до платників єдиного внеску першої та другої груп, нараховують єдиний внесок у розмірі, визначеному такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Який термін зберігання архіву файлів звітності по єдиному внеску, поданої до ДПС в електронному вигляді?

Згідно з ст. 13 розділу І Закону України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» cтрокзберігання електронних документів на електронних носіях інформації повинен бути не меншим від строку, встановленого законодавством для відповідних документів на папері.

Відповідно до ст. 678 п. 7.1 глави 7 розділу І Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів затверджений наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2012 № 578/5 строк зберігання відомостей про застраховану особу, що підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (з 2011 року – Звіт про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб та суми нарахованих страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (персоніфікований облік)) становить 75 років.

Як платнику ЄП І-ІІ групи, який не використовує працю найманих осіб, отримати звільнення від сплати ЄП протягом одного календарного місяця на час відпустки та хвороби

Якщо платник єдиного податку хворів 30 і більше календарних днів та при цьому хвороба розпочалась до 20 числа місяця та закінчилась у наступному(их) місяці(ях), то такий платник звільняєтьсявід сплати єдиного податку лише за календарний(і) місяць(і) (в якому(их) почав хворіти (хворів)), а за наступний календарний місяць, в якому відповідно до листка непрацездатності хвороба закінчилась, сплачує єдиний податок відповідно до норм Податкового кодексу України.

Водночас, у разі якщо тривалість відпустки є меншою одного календарного місяця, то підстави для звільнення від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця відсутні.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали