Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Часниковий бізнес в Україні: перспективи та поради початківцям

23.08.2017

Бізнес з вирощування часнику – прибутковий бізнес, яким може зайнятися кожен.

Якщо проаналізувати поточну світову ситуацію, економічну кризу, спад рівня платоспроможності громадян у країні, то можна зробити висновок, що заняття сільським господарством стало надзвичайно перспективним напрямом для започаткування власного бізнесу. І, якщо врахувати, що деякими рослинами займається зовсім невелика кількість фермерів, то можна вийти на той сегмент ринку, де конкуренція мінімальна. Такою рослиною можна назвати часник, оскільки його вирощуванням не дуже поспішають займатися овочівники. Причин цьому декілька, а найпростіша – очікування малого попиту. Дійсно, часнику споживають в набагато менших кількостях, ніж навіть ту саму цибулю. Але, незважаючи на це, часник є досить затребуваним продуктом і на його вирощуванні можна досить непогано заробити, якщо знати як правильно організувати бізнес на вирощуванню часнику, та знайти канали збуту. Про це ми і поговоримо у цьому матеріалі.

Часник – загальні характеристики

Людство вирощує для вживання в їжу вид Állium satívum, який і є загальновідомим часником. Він є близьким родичем іншої відомої рослини – цибулі. Цих двох рослини багато людей не вживає у їжу саме через їх специфічний смак і запах, але все ж у складі багатьох страв і часник і цибуля просто обов’язкові. При цьому часник також часто використовується в якості приправи.

Часник володіє унікальним хімічним складом: він містить більше 26% вуглеводів, 6,5% білка, до 20 мг аскорбінової кислоти, а також миш’яковисті сполуки, що мають лікувальні властивості при вживанні часнику в сирому вигляді. Часник також володіє сильним антисептичним ефектом, завдяки чому часник часто використовується в медицині. Тому якщо не обмежуватися тільки пошуками покупців на ринку, то можна реалізовувати великі обсяги свого товару в досить короткий термін. В їжу використовують молоді листя і зубки. Часник застосовують при солінні і маринуванні овочів, грибів, приготуванні соусів, а також при приготуванні їжі в багатьох кухнях світу. В Україні часник вирощується майже на всій території але, на жаль, в основному на присадибних ділянках. Останнім часом намітилася тенденція збільшення промислових площ і вхід в цей бізнес великих гравців

Перспективи “часникового” бізнесу

Слід зазначити, що конкуренція в цьому напрямку на ринку невелика. Основним конкурентом можна вважати дешевий китайський часник, але його специфіка така, що в ньому набагато менше ефірних масел ніж, наприклад, в українському. Вітчизняні ж фермери не надто охоче вирощують цю культуру з ряду причин, основна з яких – складності механізації. Інакше кажучи, вирощувати часник на великих площах досить складно і не занадто рентабельно, а от для невеликого господарства, коли вимір площ йде десятками соток, а не гектарами, вирощування часнику може стати дуже прибутковою справою.

В чому основні складнощі бізнесу на вирощуванню часнику

А основна проблема в тому, що часник – рослина дворічна, що є причиною деяких складнощів. Зокрема – якщо відтворювати природний оборот, то замість двох звичних для інших рослин пунктів (насіння-плоди) ми отримуємо три (насіння – сіянка – плід), при якому результат отримуємо тільки на другий рік. Втім, існує варіант, при якому повноцінний урожай можна отримувати за рік, при цьому все набагато простіше. У цьому випадку висаджується зубчик часнику. Але тут є інша проблема – при такому способі вирощування за 3-4 сезони (а іноді і набагато раніше) часник вироджується, врожайність різко падає. А значить, брати за основу такий метод не можна. Ще одна проблема – при такому способі вирощування передаються захворювання рослини. Результат – зелені багато, а цибулини часнику практично немає. Таким чином, періодично доводиться повертатися до дворічного циклу вирощування, щоб знову отримати “перше покоління” часнику. А займатися такою морокою в промислових масштабах жодне велике фермерське господарство не хоче – хіба що у нього є інші варіанти бізнесу. Докладніше про варіанти вирощування часнику ми розповімо далі.

Як вирощувати часник для продажу

На початках на часник не потрібно виділяти занадто багато місця, достатньо буде ділянки площею до 1 гектара.  А от для промислового вирощування цієї культури може бути необхідно близько 5 гектарів землі. Вже на даному етапі важливо визначитися з тим, яка форма часнику буде вирощуватися: озимий часник любить супіщані грунти, а от ярий – легкі суглинисті.

Своїми перевагами володіє вирощування і того, й іншого виду часнику:

Озимий часник складніше вирощувати, оскільки культура, з огляду на те, що перечікує зиму, має більше шансів загинути, а урожай він дає до того часу, коли ціна на часник на ринку мінімальна. Але при цьому врожайність у такого часнику трохи вища, ніж у ярого. Озимі сорти в основному використовуються в переробці, ресторанному бізнесі і при продажу через супермаркети;

Яровий часник, у свою чергу, вигідний тим, що його збирають якраз до зими, коли вартість часнику найбільш висока. Ярові сорти часнику зберігаються значно краще, проте мають менші розміри зубків.

Але потрібно відзначити, що при правильному зберіганні цибулини часнику можуть довгий час зберігатися, що дозволяє відтягнути з терміном його продажу до потрібного моменту.

Докладніше: http://news.agro-center.com.ua/plant-...

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
13.05.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня Держстат планує припинити ЄДРПОУ: розпочато обговорення Внесено зміни до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації ДПС відповідає на актуальні запитання платників податків: лист від 02.05.2025 Працівникам планують надати прав...
27.02.2025
Зберігання та використання пального на підприємстві у 2025 році: облік, податки та документальне оформлення
Марафон-2025: головні бухгалтерські акценти року У суб'єктів господарювання, які використовують у своїй діяльності транспортні засоби, інші машини та механізми, що споживають пальне, постійно виникають запитання, пов'язані з обліком і документальним оформленням операцій з таким пальним, а також зі з...
14.02.2025
Зміни в законодавстві з 10 по 14 лютого 2025 року
Кабмін затвердив зміни до Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів Унесено зміни до постанови КМУ від 14.04.1997 № 346 «Про затвердження Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам закладів та установ ...
Нове
13.05.2025
Платіжне шахрайство з картками: огляд НБУ
У 2024 році спостерігалося зменшення кількості незаконних дій та шахрайських операцій з використанням платіжних карток, за якими були понесені збитки. Цей показник порівняно з 2023 роком знизився на 2 тис. операцій (або на 1 %) – до 270 тис. операцій. Більше за темою: Зарплатну картку працівн...
13.05.2025
Топ-10 найбільших роботодавців в Україні: як роботодавці відновлюють штат
Хто на сьогодні займає перші місця серед роботодавців з відновлення кадрів? Більше за темою: Наказ про внесення змін до штатного розпису фермерського господарства Звільнення у зв’язку зі скороченням чисельності або штату працівників Затверджуємо та оновлюємо штатний розпис: правила та нюанс...
09.05.2025
Оподаткування доходів ФОП, який одночасно провадить незалежну професійну діяльність
Яким чином нараховується та сплачується ПДФО з доходів, що одночасно отримуються ФОП від діяльності на загальній системі оподаткування та від провадження незалежної професійної діяльності? Відповідно до норм Податкового кодексу (далі – ПК) фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діял...
Кращі матеріали