Для кого ця стаття: для всіх сільгосппідприємств, які мають відношення до переробки, постачання та продажу харчових продуктів.
Із цієї статті ви дізнаєтеся: чому впровадження системи HACCP вигідне для сільгосппідприємства, що таке програми-передумови і що вони охоплюють, чи важлива роль керівництва та персоналу в запровадженні системи HACCP.
За цією темою див. також: «Система HACCP: хто має розробляти та в які строки».
Цього року на український бізнес чекають перевірки: слідом за новими стандартами харчової безпеки, установленими Законом від 23.12.97 р. № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», на підприємства громадського харчування завітають аудитори. На зміну представникам СЕС, фітосанітарної служби та служби захисту споживачів приходить єдине відомство – Держпродспоживслужба (далі – ДПСС), яка об’єднала функції санепідслужби, фітосанітарії, ветеринарії та служби захисту прав споживачів. Тож ми продовжуємо цикл публікацій, покликаний допомогти сільгосппідприємствам розібратися у процедурі впровадження та ведення системи HACCP на потужностях.
Міжнародна система аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках під назвою HАССP (англ. HACCP — Hazard Analysis and Critical Control Points) – це система, що ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів. Основна її мета – запобігти випуску потенційно небезпечної продукції.
Реалізація принципів стандарту запровадить систему державного контролю на всіх етапах виробництва та обігу харчових продуктів – продукт буде відстежено в буквальному сенсі від лану до столу. Відповідати міжнародним стандартам повинні будуть абсолютно всі підприємства, пов’язані з переробкою, постачанням і продажем харчових продуктів в Україні: цехи, магазини, ресторани тощо.
Найбільш ризиконебезпечними є підприємства, що займаються переробкою продукції тваринного походження. Це й не дивно: сумна статистика говорить сама за себе – отруєння м’ясними, молочними та рибними продуктами мають найтяжчі для організму людини наслідки.
Завдяки новим вимогам несумлінні підприємці будуть вимушені дотримуватися санітарно-гігієнічних норм, турбуватися про те, що і як готують, та слідкувати, в яких умовах зберігається їх продукція. Відтепер у наявних проблемах не вдасться звинуватити «поганого» постачальника або «третю» сторону, адже нове законодавство всю відповідальність покладає на власника. Головна умова – продукт має бути безпечним для споживачів.
Виробники сировини (м’яса, риби, молока, яєць та ін.) зобов’язані були перейти на HACCP ще у вересні 2017 року, але зробили це лише одиниці. Це можна пояснити відсутністю відповідних органів, а саме – відповідних сертифікатів у інспекторів, у той час як нові аудитори мають усі підстави відвідати підприємців.
До 20 вересня 2018 року на євростандарти повинні перейти всі великі оператори ринку, що виготовляють або мають справу з продуктами рослинного походження, включаючи ритейлерів та ресторани. А з 20 вересня 2019 року нововведення доведеться освоїти й усім іншим, у тому числі малому та середньому бізнесу.
Раніше впровадження HACCP було добровільним, тепер це обов’язкова процедура. Незважаючи на помилкові припущення, аудитори ДПСС повинні будуть попередити про час проведення аудиту заздалегідь. Також за незначні, виявлені вперше порушення не штрафуватимуть – оператори харчового ринку отримають попередження. Однак зітхнути з полегшенням можна буде, тільки усунувши невідповідності в найкоротші строки.
Майте на увазі! За невиконання припису аудиторів несумлінним підприємцям загрожують багатотисячні штрафи: у деяких випадках санкції доходять до 240 тис. грн. (див. «Система HACCP: хто має розробляти та в які строки»). |
Варто зауважити, що невиконання обов’язку із упровадження на потужностях системи HACCP тягне за собою накладення штрафу (ст. 65 Закону від 18.05.17 р. № 2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»):
Упровадження HACCP – краща інвестиція в розвиток сільгосппідприємства
Існує безліч стандартів, що реалізують принципи HACCP. Найпоширеніші з них це:
Розробити та впровадити вимоги цих стандартів не складно, набагато складніше підвищити рівень компетентності та відповідальності персоналу, а також довести всі виробничі потужності до необхідного рівня вимог. У деяких випадках це призводить до великих фінансових витрат – необхідно підтримувати такий стан інфраструктури, який забезпечить споживачам безпеку.
Крім того, слід використовувати технологічні операції, які:
Ось, наприклад, одна з вимог – дотримуватися послідовності потоків (входи та виходи технологічних потоків не повинні перетинатися). Це означає, що побутові приміщення для персоналу, такі як санвузли та кімнати для прийому їжі, не повинні виходити безпосередньо у приміщення робочого цеху – наявність буферних зон є обов’язковою. Логічно, що подібні вимоги змушують деякі виробництва повністю переобладнювати конвейєрні лінії, змінювати потоки, порядок виробництва.
Застосування HACCP передбачає розробку та впровадження операторами ринку процедур для підтримання гігієни на всіх етапах харчового ланцюга, які є необхідними для виробництва та постачання безпечних харчових продуктів для споживання людиною, а також правил поводження з харчовими продуктами.
Візьміть до уваги! Програми-передумови – ключовий елемент системи управління безпекою харчових продуктів. |
Програми-передумови системи HACCP мають охоплювати такі процеси:
Не варто забувати, що дії керівництва та персоналу потужності відіграють чи не найважливішу роль у запровадженні системи безпеки харчових продуктів. Так, роль керівництва в успішному впровадженні HACCP полягає:
Роль персоналу в успішному впровадженні HACCP є такою:
Пам’ятайте! Успіху можна досягти лише при сумлінній співпраці усього персоналу потужності, у тому числі її керівництва. |
Варто зауважити, що найважливішим плюсом від упровадження системи HACCP, напевно, є зміна психології співробітників усіх рівнів. Вони усвідомлюють важливість питань, пов’язаних із виробництвом дійсно якісної та безпечної продукції. Також формується розуміння того, яким має бути сучасне управління організацією, аби досягти максимальної результативності у забезпеченні безпеки харчових продуктів для кінцевого споживача.
Висновки
Більшість керівників харчових підприємств в Україні не знайомі з системою НАССP, а інформація в мережі на цю тему дуже часто є не зовсім актуальною і просто переписаною з інших джерел із помилками. Саме тому наш цикл статей про стандарт ISO 22000 та систему HACCP покликаний розібратися з принципами та основними питаннями щодо їх упровадження та навчити вміло користуватися перевагами в майбутньому.