Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Порядок калькулювання у птахівництві

Із цієї статті ви дізнаєтесь: як визначається собівартості продукції птахівництва.

Загальні положення

На відміну від інших галузей тваринництва, цілорічне та рівномірне виробництво продукції та біологічні строки вирощування птиці дозволяють визначати собівартість продукції у птахівництві щомісячно. При цьому важливе значення має розмежування видів продукції на основну та побічну. Цьому сприяє роздільний облік витрат на вирощування облікових (технологічних) груп птиці.

Відповідно до Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджених наказом Мінагрополітики від 18.05.01 р. № 132 (далі – Методрекомендації № 132), об’єктами калькуляції продукції птахівництва є:

 

  • за дорослим стадом – яйця, 1 тис. шт.;
  • за молодняком на вирощуванні – приріст живої маси, 1 ц, та жива маса птиці, 1 ц;
  • з інкубації – добовий молодняк, 1 тис. голів.

 

Номенклатура об’єктів калькуляції та калькуляційні одиниці можуть бути уточнені на підприємстві залежно від чисельності поголів’я, технології та організації виробництва.

Загальноприйнятою є така послідовність визначення собівартості продукції птахівництва:

 

  • розраховується собівартість продукції, отриманої від батьківського стада птиці;
  • обчислюється собівартість продукції, отриманої від промислового стада птиці;
  • калькулюється собівартість добового молодняку птиці;
  • визначається фактична собівартість приросту живої маси та собівартість живої маси молодняку птиці, оскільки собівартість приросту є складовою собівартості живої маси поголів’я;
  • калькулюється собівартість продуктів забою птиці.

 

У результаті вирощування птиці крім основної одержують і побічну продукцію, вартість якої зменшує витрати на виробництво основної продукції та яка оприбутковується за вартістю та фізичною масою лише за умови використання та/або реалізації.

Так, послід, який підлягає внутрішньогосподарському використанню та/або реалізації, при оприбуткуванні оцінюється виходячи з нормативно-розрахункових витрат, а саме витрат на його видалення із приміщень та сушіння (згідно з додатком 2 до Методрекомендацій № 132).

Яйця-бій, з яких виробляють яєчний порошок, оприбутковуються залежно від напряму їх подальшого використання (абзац третій п. 11 П(С)БО 16 «Витрати»):

 

  • у разі використання у своїй діяльності – за ціною можливого використання. Оскільки нормативні документи не містять методику визначення ціни можливого використання (у нашому випадку яйця-бій – це побічна продукція), таку ціну доцільно визначати на рівні вартості робіт з їх збирання і транспортування до місця використання. Цей метод запропоновано за аналогією з методом оцінки побічної продукції зернових, викладеним у додатку 2 до Методрекомендацій № 132;
  • у разі реалізації на сторону – за справедливою вартістю, тобто сумою, за якою можна продати актив або сплатити зобов’язання за звичайних умов на певну дату (п. 4 П(С)БО 19 «Об’єднання підприємств»). Отже, йдеться про ціну, за якою підприємство планує продати яйця-бій.

 

Ціна можливого використання та справедлива вартість установлюються спеціально призначеною для цього комісією.

Вибракувані яйця батьківського стада, непридатні для інкубації (не відповідають за вагою та з інших причин), використовуються як товарні та оцінюються за собівартістю яєць промислового стада, а за його відсутності – за реалізаційними цінами.

Яйця, отримані від молодняку птиці, також є побічною продукцією, оскільки їх вага менша за стандартну вагу товарних яєць. Такі яйця оцінюються аналогічно яйцям-бою, а саме за цінами можливого використання або реалізації.

Розглянемо порядок калькулювання собівартості продукції птахівництва.

Калькуляція собівартості продукції батьківського та промислового стада птиці

При калькулюванні собівартості продукції птиці яєчного напряму собівартість яєць визначається окремо за батьківським та промисловим стадом курей, а також дорослою птицею інших видів. Це пояснюється різною технологією виробництва (утримання птиці, годівля тощо) та різним призначенням основної продукції.

Яйця, отримані від промислового стада, є харчовими та вважаються товарною продукцією, а ті, що отримуються від батьківського стада, призначені для інкубації.

Калькуляційною одиницею при визначенні собівартості яєць є 1 тис. шт. Для обчислення собівартості 1 тис. шт. яєць треба із загальної суми витрат на утримання певного стада птиці відняти вартість побічної продукції, а залишок суми поділити на кількість яєць.

Розрахунок собівартості продукції батьківського та промислового стада птиці розглянемо на умовних прикладах.

Приклад 1

Витрати на утримання батьківського стада курей за звітний місяць становили 600 000 грн. Отримано: племінних яєць, придатних для інкубації, – 450 000 шт., вибракуваних та харчових яєць – 20 000 шт. вартістю 11 800 грн., битих яєць – 1 000 шт. вартістю 500 грн., посліду – 11 т вартістю 1 100 грн. Визначимо фактичну собівартість 1 тис. шт. інкубаційних яєць.

1. Розрахуємо загальну суму витрат на виробництво інкубаційних яєць:

600 000 грн. – 11 800 грн. – 500 грн. – 1 100 грн. = 586 600 грн.

2. Обчислимо собівартість 1 тис. шт. інкубаційних яєць:

586 600,00 грн. : 450 000 шт. х 1 000 шт. = 1 303,55 грн.

Приклад 2

За звітний місяць витрати на утримання промислового стада курей становили 370 450 грн. Отримано 610 000 шт. товарних яєць та 12 000 шт. битих вартістю 6 000 грн. Крім того, оприбутковано та використано 10 т посліду вартістю 1 000 грн. Визначимо фактичну собівартість 1 тис. шт. товарних яєць.

1. Обчислимо загальну суму витрат на вироб-ництво товарних яєць:

370 450 грн. – 6 000 грн. – 1 000 грн. = 363 450 грн.

2. Розрахуємо собівартість 1 тис. шт. товарних яєць:

363 450,00 грн. : 610 000 шт. х 1 000 шт. = 595,82 грн.

У такому ж порядку калькулюють собівартість яєць, отриманих від інших видів птиці.

Калькуляція собівартості приросту живої маси та живої маси птиці

За молодняком птиці визначається собівартість приросту живої маси. Для розрахунку собівартості 1 ц приросту живої маси із суми витрат на вирощування молодняку птиці треба відняти вартість побічної продукції, а залишок суми поділити на кількість центнерів отриманого за звітний період приросту живої маси птиці.

Наприклад, за звітний місяць витрати на утримання молодняку курей на вирощуванні становили 115 000 грн., вартість побічної продукції (яйця, пух, перо) – 600 грн., приріст живої маси молодняку курей – 8,45 ц. Отже, собівартість 1 ц приросту живої маси птиці дорівнюватиме:

(115 000,00 грн. – 600,00 грн.) : 8,45 грн. = 13 538,46 грн.

Для оцінки поголів’я птиці, що вибуло (крім падежу) та залишилось на кінець звітного періоду, визначають собівартість 1 ц живої маси. Вартість падежу визначається за плановою собівартістю і в розрахунок фактичної собівартості 1 ц живої маси не включається.

Собівартість 1 ц живої маси птиці (С, грн.) розраховують за формулою

С = (ВПпоч + ВПінк + В + ВПнад – ВПзаг) : (Мкін + Мвиб – Мзаг),

де ВПпоч – вартість птиці на початок звітного періоду, грн.;

ВПінк – вартість поголів’я птиці, що надійшло від інкубації, грн.;

В – сума витрат, понесених на вирощування даної облікової групи птиці (за вирахуванням вартості побічної продукції);

ВПнад – вартість поголів’я птиці, що надійшло зі сторони, грн.;

ВПзаг – вартість поголів’я птиці, що загинуло, грн.;

Мкін – жива маса поголів’я птиці на кінець звітного періоду, ц;

Мвиб – жива маса поголів’я птиці, що вибуло, ц;

Мзаг – жива маса поголів’я птиці, що загинуло, ц.

Приклад 3

На початок звітного місяця на підприємстві кількість молодняку птиці становила 90 140 голів загальною живою вагою 1 371 ц вартістю 1 856 000 грн. Від інкубації надійшло 10 000 голів птиці живою вагою 3,5 ц вартістю 40 000 грн. Приріст живої маси птиці за звітний місяць – 545 ц. Витрати (за мінусом побічної продукції) на вирощування даної облікової групи птиці – 741 600 грн.

Упродовж місяця у складі молодняку птиці відбулися такі зміни: 7 500 голів живою масою 150 ц переведено до старшої групи; 500 голів живою масою 10 ц реалізовано; 500 голів живою масою 10 ц забито. Падіж птиці становив 40 голів живою масою 0,30 ц за плановою собівартістю 540 грн.

Як розрахувати собівартість живої маси птиці, що вибула та залишилась на кінець звітного місяця, покажемо в таблиці.

№ п/п

Показник

Кількість голів

Жива маса, ц

Вартість, грн.

Пояснення

1

2

3

4

5

6

1

Залишок поголів’я на початок місяця

90 140

1 371

1 856 000,00

За даними оперативного обліку

2

Надійшло від інкубації

10 000

3,5

40 000,00

3

Приріст живої маси

х

545

741 600,00

За даними Розрахунку визначення приросту (сільгоспоблік, форма № ПБАСГ-11*)

4

Разом надходження із залишком

100 140

1 919,5

2 637 600,00

Показник граф 3, 4, 5 розраховується так: (п. 1 + п. 2 + п. 3) відповідної графи

5

Переведено до старшої групи

7 500

150

206 106,00

Кількість та жива маса – за даними Акта на переведення тварин із групи в групу в межах поточних біологічних активів (сільгоспоблік, форма № ПБАСГ-9*).

Вартість визначається шляхом множення фактичної собівартості 1 ц живої маси (гр. 5 п. 12) на живу масу птиці, що переведена

6

Реалізовано

500

10

13 740,40

Кількість та жива маса – за даними документів на реалізацію.

Вартість визначається шляхом множення фактичної собівартості 1 ц живої маси (гр. 5 п. 12) на живу масу реалізованої птиці

7

Забито

500

10

13 740,40

Кількість та жива маса – за даними Акта на вибуття поточних біологічних активів тваринництва (сільгоспоблік, форма № ПБАСГ-6*).

Вартість визначається шляхом множення фактичної собівартості 1 ц живої маси (гр. 5 п. 12) на живу масу забитої птиці

8

Падіж

40

0,30

540,00

9

Разом вибуло

8 540

170,30

234 126,80

Показник граф 3, 4, 5 розраховується так: (п. 5 + п. 6 + п. 7 + п. 8) відповідної графи

10

Залишок на кінець місяця

91 600

 

1 749,20

2 403 473,20

Показник граф 3, 4, 5 розраховується так: (п. 4 – п. 9) відповідної графи

11

Разом залишок із вибуттям

100 140

1 919,50

2 637 600,00

Показник граф 3, 4, 5 розраховується так: (п. 9 + п. 10) відповідної графи

12

Фактична собівартість 1 ц живої маси

х

х

1 374,04

Показник гр. 5 розраховується так: (значення гр. 5 п. 4 – значення гр. 5 п. 8) : (значення гр. 4 п. 11 – значення гр. 4 п. 8)

* Затверджена наказом Мінагрополітики від 21.02.08 р. № 73.

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали