Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Організовуємо облік у забійно-санітарному пункті господарства

11.04.2017 813 0 2

Із цієї консультації ви дізнаєтеся:

  • як організувати облік витрат на утримання забійно-санітарного пункту сільгосппідприємства;
  • як документувати та відображати на рахунках бухгалтерського обліку операції, пов’язані із забоєм тварин та отриманням відповідної продукції;
  • про особливості калькулювання собівартості продукції забою.

Перш за все зазначимо, що забійно-санітарний пункт господарства (ферми) (далі – забійний пункт) – це відповідно обладнана будівля, призначена для внутрішньогосподарського забою тварин, первинної переробки та тимчасового зберігання м’яса й інших продуктів забою з наступним їх використанням для потреб господарства після проведення ветеринарно-санітарної експертизи (п. 2 Правил передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та м’ясних продуктів, затверджених наказом Держдепартаменту ветмедицини від 14.01.04 р. № 4).

Зверніть увагу: на забійному пункті сільгосппідприємства допускається проводити забій лише внутрішньогосподарський (тобто продукція такого забою підлягає використанню для господарських потреб, наприклад на харчування працівників) та вимушений (у разі отримання тваринами травм, фізичних ушкоджень тощо та якщо подальше лікування є неефективним чи економічно недоцільним). А ось забивати тут тварин, які належать іншим господарствам або громадянам, а також для подальшої реалізації в торговельній мережі або м’ясопереробним підприємствам, чинним законодавством заборонено.

Робота цього підрозділу має бути узгоджена з державною установою ветмедицини району (міста) та відповідати чинним ветеринарно-санітарним вимогам до підприємств щодо забою тварин, регламентованих:

  • Законом від 16.11.06 р. № 361-V «Про ветеринарну медицину»;
  • Законом від 06.09.05 р. № 2809-IV «Про безпечність та якість харчових продуктів»;
  • Ветеринарно-санітарними правилами для боєнь, забійно-санітарних пунктів господарств та подвірного забою тварин, затверджених наказом Держдепартаменту ветмедицини від 14.01.04 р. № 4;
  • Правилами передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та м’ясних продуктів, затвердженими наказом Держдепартаменту ветмедицини від 07.06.02 р. № 28;
  • Положенням про державний ветеринарно-санітарний нагляд та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання щодо забою тварин, переробки, зберігання, транспортування й реалізації продукції тваринного походження, затвердженим наказом Головдержінспектора ветмедицини від 01.09.2000 р. № 45, тощо.

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали