Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Організовуємо облік у забійно-санітарному пункті господарства

Із цієї консультації ви дізнаєтеся:

  • як організувати облік витрат на утримання забійно-санітарного пункту сільгосппідприємства;
  • як документувати та відображати на рахунках бухгалтерського обліку операції, пов’язані із забоєм тварин та отриманням відповідної продукції;
  • про особливості калькулювання собівартості продукції забою.

Перш за все зазначимо, що забійно-санітарний пункт господарства (ферми) (далі – забійний пункт) – це відповідно обладнана будівля, призначена для внутрішньогосподарського забою тварин, первинної переробки та тимчасового зберігання м’яса й інших продуктів забою з наступним їх використанням для потреб господарства після проведення ветеринарно-санітарної експертизи (п. 2 Правил передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та м’ясних продуктів, затверджених наказом Держдепартаменту ветмедицини від 14.01.04 р. № 4).

Зверніть увагу: на забійному пункті сільгосппідприємства допускається проводити забій лише внутрішньогосподарський (тобто продукція такого забою підлягає використанню для господарських потреб, наприклад на харчування працівників) та вимушений (у разі отримання тваринами травм, фізичних ушкоджень тощо та якщо подальше лікування є неефективним чи економічно недоцільним). А ось забивати тут тварин, які належать іншим господарствам або громадянам, а також для подальшої реалізації в торговельній мережі або м’ясопереробним підприємствам, чинним законодавством заборонено.

Робота цього підрозділу має бути узгоджена з державною установою ветмедицини району (міста) та відповідати чинним ветеринарно-санітарним вимогам до підприємств щодо забою тварин, регламентованих:

  • Законом від 16.11.06 р. № 361-V «Про ветеринарну медицину»;
  • Законом від 06.09.05 р. № 2809-IV «Про безпечність та якість харчових продуктів»;
  • Ветеринарно-санітарними правилами для боєнь, забійно-санітарних пунктів господарств та подвірного забою тварин, затверджених наказом Держдепартаменту ветмедицини від 14.01.04 р. № 4;
  • Правилами передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та м’ясних продуктів, затвердженими наказом Держдепартаменту ветмедицини від 07.06.02 р. № 28;
  • Положенням про державний ветеринарно-санітарний нагляд та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання щодо забою тварин, переробки, зберігання, транспортування й реалізації продукції тваринного походження, затвердженим наказом Головдержінспектора ветмедицини від 01.09.2000 р. № 45, тощо.
Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
Готові рішення
і приклади
Миттєва активація
доступу
Можливість задати
питання експерту
Щоденні
оновлення
Доступ до ексклюзивних
матеріалів
Відкритий архів
матеріалів c 2015 року
Статті за темою
22.09.2025
Експорт сільгосппродукції: актуальні питання валютного контролю та бухобліку
Із цієї статті ви дізнаєтеся: які валютні обмеження встановлені для експортних операцій; у який момент і в якому розмірі визнавати дохід від експортної операції; чи повинен експортер відображати операції на розподільному рахунку; як визначити курсові різниці, доходи і витрати від продажу інвал...
18.08.2025
Що потрібно знати бухгалтерові про комп'ютерну програму
У статті розглянуто, що таке комп’ютерна програма та які можуть бути варіанти відображення комп'ютерних програм у бухобліку в залежності від умов їх придбання. Поговоримо про комп’ютерну програму під бухобліковим кутом зору. З’ясуємо: чим є комп’ютерна програма із погляд...
28.07.2025
Як обґрунтувати справедливу вартість біологічних активів та сільськогосподарської продукції
У статті розглянуто практичні підходи до визначення справедливої вартості біологічних активів і сільськогосподарської продукції згідно з чинними нормативами. Автор акцентує увагу на джерелах інформації, документах та обґрунтуванні вибраного методу оцінки. Застосування справедливої вартості як бази о...
Популярне
18.07.2025
Тракторист-машиніст в сільському господарстві: як правильно прописати посаду?
У штатному розписі сільськогосподарського підприємства є посада «тракторист-машиніст». Відповідний запис зроблено у трудовій книжці працівника. Чи є правильною ця назва і чи матиме працівник право на пільгову пенсію? А як бути, якщо працівник, у трудовій книжці якого зроблено неточний з...
14.08.2025
Документальне оформлення видачі кормів для годівлі тварин
Сільськогосподарські підприємства, що займаються тваринництвом (зокрема, вирощуванням великої рогатої худоби, птиці), мають правильно організувати облік видачі кормів для годівлі. Розгляньмо, як це зробити згідно з чинними нормами. Сільськогосподарські підприємства, що займаються тваринництвом (зокр...
22.09.2025
Убуток зерна під час доробки: як відобразити в бухобліку
Доробка зерна завжди пов’язана з природними втратами маси. У статті ми розповімо, як сільгосппідприємствам – як тим, що мають власні потужності, так і тим, що передають зерно на елеватор, – правильно показати ці втрати в бухобліку. Доробка зерна завжди пов’язана з природними ...
Нове
06.10.2025
Чи повинні фермерські господарства проводити реорганізацію в ТОВ у зв’язку зі скасуванням Господарського кодексу?
Розглянемо, чи потрібно фермерському господарству здійснювати процедуру реорганізації шляхом перетворення на ТОВ після втрати чинності Господарським кодексом. Як перетворити приватне підприємство на ТОВ у зв’язку зі скасуванням Господарського кодексу? Практична ситуація Через втрату чинності ...
22.09.2025
Як отримати сертифікат ТПП про форс-мажор за податковими зобов’язаннями
Із статті ви дізнаєтесь, які документи має подати платник податків, щоб отримати сертифікат Торгово-промислової палати для підтвердження форс-мажорних обставин за податковими зобов’язаннями. У статті розглянемо, як суб’єкту господарювання отримати сертифікат Торгово-промислової палати пр...
22.09.2025
Як обліковувати витрати на отримання сертифіката ТПП про форс-мажорні обставини?
Підприємство оплатило послуги Торгово-промислової палати з надання сертифіката, що посвідчує настання форс-мажорних обставин. На які витрати та на який бухгалтерський рахунок віднести суму такої оплати? Підприємство оплатило послуги Торгово-промислової палати (далі – ТПП) з надання сертифіката...
Кращі матеріали