Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Організація обліку на млині

03.11.2022 1834 0 0

Із цієї статті ви дізнаєтеся про:

  • документальне оформлення операцій із переробки зерна на млині підприємства;
  • порядок визначення собівартості продукції млина та послуг переробки для замовників;
  • відображення операцій із переробки зерна в бухгалтерському обліку.

Сільгосппідприємства, основною діяльністю яких є вирощування зернових та які мають млини, частину вирощеного зерна переробляють на борошно, крупу, комбікорми тощо. Для таких господарств переробка зерна є підсобним виробництвом, бухгалтерський облік якого має свої галузеві особливості. Оскільки на своєму млині сільгосппідприємства можуть переробляти і власну сировину (зерно), і отриману для переробки на давальницьких умовах, то в цій статті розглянемо порядок документування, калькулювання та обліку операцій із переробки для обох варіантів.

Сировину власного виробництва відпускають для переробки зі складу на підставі Накладної (внутрігосподарського призначення) (сільгоспоблік, форма № ВЗСГ-8, затверджена наказом Мінагрополітики від 21.12.07 р. № 929). Цей документ складається бухгалтером і підписується керівником господарства, головним бухгалтером, комірником та особою, яка одержала зерно.

Суми нарахованої оплати праці працівникам млина можуть відображатися в Нарядах на відрядну роботу бригадних (сельхозучет, форма № 70) або індивідуальних (сельхозучет, форма № 70а), Облікових листках праці і виконаних робіт (сельхозучет, форма № 66, № 66а). Усі ці форми затверджено наказом Мінсільгоспу СРСР від 13.12.77 р. № 269-2 (далі – Наказ № 269-2), але згідно з постановою ВРУ від 12.09.91 р. № 1545-XII їх можна застосовувати й зараз, якщо новіших форм не затверджено.

Вихід готової продукції (борошна, дерті тощо) оформлюють Звітом про переробку продукції (сельхозучет, форма № 123, затверджена наказом Мінсільгоспу СРСР від 12.11.72 г. № 268-2). Його слід подавати до бухгалтерії наприкінці місяця. Записи щодо кількості фактично використаної сировини, матеріалів, тари тощо та фактичний вихід продукції у фізичних та вартісних одиницях здійснюють щоденно.

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали