Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Як відображати в бухобліку витрати на сівбу і переорювання сидератів?

Ситуація із практики

Сільгосппідприємство засіяло частину звільнених площ сидеральними культурами, потім заорало рослинну масу в ґрунт і навесні на цих площах планує посадити овочі. На якому рахунку обліковувати витрати на сівбу і переорювання сидератів та як відображати їх у фінзвітності на кінець року?

У даній ситуації вирощування сидеральних культур не є метою господарської діяльності сільгосппідприємства. Головне призначення цієї операції – збільшення урожаю культури, що висіватиметься після сидеральної, яка вже поліпшила структуру ґрунту, збагатила його азотом і пригнітила ріст бур’янів. Цей момент впливає на відображення операцій у бухгалтерському обліку.

Якщо сидерат висівають під одну конкретну культуру, то витрати на його сівбу (вартість насіння, палива, заробітна плата тощо), у тому числі й вартість робіт із його заорювання у ґрунт, відразу можна відображати на аналітичному рахунку, де надалі вестиметься облік операцій із вирощування цільової культури, наприклад, на субрахунку 2311 «Вирощування картоплі» чи 2312 «Вирощування помідорів». Тобто окремий аналітичний рахунок для обліку сидерату можна не відкривати.

Інша річ, коли поле, де росте сидерат, збираються розділити та посіяти на ньому декілька видів сільгоспкультур (припустимо, картоплю та помідори). Тоді всі витрати на вирощування сидерату треба накопичувати на окремому аналітичному рахунку до субрахунка 231 «Рослинництво», наприклад 2313/сидерати. Потім ці витрати розподіляють між аналітичними рахунками з обліку витрат на вирощування відповідних культур. Робити це слід пропорційно до фактичної площі, яку займатиме кожна з культур.

У бухгалтерському обліку буде здійснено такі записи:

  • Дт 231/сидерати – Кт 203, 208, 66 тощо – на суму витрат, понесених на сівбу та переорювання сидерату;
  • Дт 2311/картопля, 2312/помідори тощо – Кт 231/сидерати – на суму витрат, розподілених пропорційно до площі.

Витрати на вирощування сидератів групують за тими ж статтями, що й на вирощування основних культур. Конкретний перелік статей витрат підприємство встановлює самостійно і закріплює в наказі про облікову політику.

Документом, який підтверджує здійснення операцій із розподілу витрат на вирощування сидератів між основними культурами, може бути Відомість розподілу витрат (довільної форми) чи бухгалтерська довідка. Головне – зазначити в документі дату розподілу витрат, назву культур, під які висівали сидерати, площу посівів, загальну суму витрат, яка підлягає розподілу.

Таким чином, витрати на сівбу і переорювання сидеральних культур наприкінці року включаються до складу незавершеного виробництва та обліковуються на окремому аналітичному рахунку до субрахунка 231. Наступного року після визначення фактичних посівних площ під сільгоспкультурами витрати розподіляються за видами культур, пропорційно до площі, яку вони займають.

На кінець року сільгосппідприємство відображає незавершене виробництво так:

Коментарі до матеріалу
Статті за темою
10.11.2025
Очищення насіння соняшнику врожаю попереднього періоду: як відобразити в обліку
У статті розглянуто, як відображати в бухгалтерському обліку операції з очищення зерна, проведені після закриття року, з огляду на принцип відповідності доходів і витрат. Бухгалтери агропідприємств нерідко стикаються з ситуацією, коли очищення або інша доробка насіння врожаю попереднього періоду про...
21.10.2025
Зібрали цукровий буряк: оприбутковуємо продукцію
Стаття пояснює порядок первісного визнання, оцінювання та бухгалтерського обліку сільськогосподарської продукції – цукрового буряку із прикладом розрахунку собівартості та ведення аналітичного обліку. Цукровий буряк є основною технічною культурою, що забезпечує цукрову промисловість сировиною....
21.10.2025
Визначення собівартості продукції цукрових буряків
У статті розглянуто методику визначення фактичної собівартості цукрових буряків із урахуванням витрат на вирощування, збирання, догляд, кагатування, гичку та забраковані корені. Фактична собівартість продукції цукрових буряків визначається на підставі витрат на вирощування, збирання, доочищення, каг...
Популярне
22.09.2025
Убуток зерна під час доробки: як відобразити в бухобліку
Доробка зерна завжди пов’язана з природними втратами маси. У статті ми розповімо, як сільгосппідприємствам – як тим, що мають власні потужності, так і тим, що передають зерно на елеватор, – правильно показати ці втрати в бухобліку. Доробка зерна завжди пов’язана з природними ...
26.09.2025
Зміна власника землі посеред року: кому та як сплачувати орендну плату
У статті розповімо, як орендар повинен сплачувати орендну плату, якщо орендодавець продав земельну ділянку новому власнику. Це запитання час від часу виникає в орендарів землі, які сплачують орендну плату раз на рік. Так, якщо одна фізособа продала іншій земельну ділянку, наприклад, 01.09.2025, то о...
19.09.2025
Як оприбуткувати та оцінити побічну продукцію зерновиробництва
Чому важливо дотримуватися правил обліку побічної продукції: на суму оприбуткованої побічної продукції зерновиробництва зменшуються виробничі витрати, а отже, і собівартість повноцінного зерна. Тож побічна продукція потребує правильного й точного обліку. Як діяти: якщо підприємство планує отримати...
Нове
10.11.2025
Очищення насіння соняшнику врожаю попереднього періоду: як відобразити в обліку
У статті розглянуто, як відображати в бухгалтерському обліку операції з очищення зерна, проведені після закриття року, з огляду на принцип відповідності доходів і витрат. Бухгалтери агропідприємств нерідко стикаються з ситуацією, коли очищення або інша доробка насіння врожаю попереднього періоду про...
29.10.2025
Калькулювання собівартості робіт вантажного автотранспорту
У статті представлено методику калькулювання собівартості робіт вантажного автотранспорту на сільськогосподарських підприємствах. Основна частина вантажів, що надходять на підприємство, а також вивезення продукції та виконання інших транспортних робіт, здійснюється головним чином власним автотранспо...
21.10.2025
Зібрали цукровий буряк: оприбутковуємо продукцію
Стаття пояснює порядок первісного визнання, оцінювання та бухгалтерського обліку сільськогосподарської продукції – цукрового буряку із прикладом розрахунку собівартості та ведення аналітичного обліку. Цукровий буряк є основною технічною культурою, що забезпечує цукрову промисловість сировиною....
Кращі матеріали