Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Як оприбуткувати солому

15.06.2017 2015 0 1

Із цієї статті ви дізнаєтеся:

  • як правильно визначити загальну масу зібраної соломи;
  • як документально оформити та відобразити в обліку оприбуткування соломи.

Солома визнається сільськогосподарською продукцією під час її відокремлення від біологічного активу, тобто під час збирання врожаю зернових і бобових культур (п. 2.4–2.5 та додаток 1 до Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку біологічних активів, затверджених наказом Мінфіну від 29.12.06 р. № 1315, далі – Методрекомендації № 1315).

Однак оскільки за цільовим призначенням вона має другорядне значення та економічні вигоди від її використання є несуттєвими, солому відносять до побічної продукції (п. 2.6 Методрекомендацій № 1315; додаток 2 до Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджених наказом Мінагро-політики від 18.05.01 р. № 132, далі – Методрекомендації № 132).

Бухгалтерський облік соломи, як і будь-якого іншого активу, ведуть за кількістю та вартістю. Як їх визначити – розповімо далі.

Щоб визначити загальну масу пресованої соломи, достатньо її переважити – зрозуміло, не всю, а вибірково декілька тюків (рулонів). Так визначається середня маса одного тюка (рулону). Потім шляхом множення кількості тюків (рулонів) на середню масу одного тюка (рулону) розраховується вся маса заготовленої соломи.

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали