Із цієї статті ви дізнаєтеся:
Солома визнається сільськогосподарською продукцією під час її відокремлення від біологічного активу, тобто під час збирання врожаю зернових і бобових культур (п. 2.4–2.5 та додаток 1 до Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку біологічних активів, затверджених наказом Мінфіну від 29.12.06 р. № 1315, далі – Методрекомендації № 1315).
Однак оскільки за цільовим призначенням вона має другорядне значення та економічні вигоди від її використання є несуттєвими, солому відносять до побічної продукції (п. 2.6 Методрекомендацій № 1315; додаток 2 до Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджених наказом Мінагро-політики від 18.05.01 р. № 132, далі – Методрекомендації № 132).
Бухгалтерський облік соломи, як і будь-якого іншого активу, ведуть за кількістю та вартістю. Як їх визначити – розповімо далі.
Щоб визначити загальну масу пресованої соломи, достатньо її переважити – зрозуміло, не всю, а вибірково декілька тюків (рулонів). Так визначається середня маса одного тюка (рулону). Потім шляхом множення кількості тюків (рулонів) на середню масу одного тюка (рулону) розраховується вся маса заготовленої соломи.