Для підвищення економічної ефективності виробництва тваринницької продукції підприємства здійснюють постійний контроль за повним і безперебійним забезпеченням худоби кормами та дотриманням розроблених раціонів годівлі сільськогосподарських тварин. Раціональна організація документообігу та обліку вибуття кормів сприяє оперативному отриманню зведеної інформації, що дозволить успішно управляти господарськими процесами у тваринництві.
Перш за все нагадаємо, що документальне оформлення та відображення в бухобліку господарських операцій із використання кормів як виду запасів регулюється низкою нормативних документів, а саме:
У наказі про облікову політику підприємства рекомендується вказати відповідальну особу з бухгалтерії (наприклад, бухгалтера з обліку матеріальних цінностей), на яку буде покладено обов’язки з виписування первинних документів та подальшого контролю за своєчасністю та якістю фіксації господарських операцій із використання кормів у всіх підрозділах підприємства. Також наказом керівника підприємства затверджується перелік осіб, які мають право підписувати первинні документи з використання кормів.
Синтетичний облік руху кормів, які надійшли на підприємство зі сторони, можна вести в сумовому вираженні на окремому субрахунку 2082 «Корми куповані» субрахунку 208 «Матеріали сільськогосподарського призначення», а кормів власного виробництва – на окремому однойменному субрахунку 276 рахунка 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва».
Порядок оформлення документів та бухгалтерського обліку при вибутті кормів залежить від напрямів їх вибуття. Так, корми можуть вибувати: