Облік витрат і формування доходів у хлібопекарському виробництві
Хлібобулочні вироби – харчові продукти, які випікаються з борошна, дріжджів, солі, води та додаткової сировини для хлібобулочних виробів за відповідними рецептами та технологічними режимами.
Хлібопекарське виробництво – виробництво хлібопекарської продукції на підприємствах харчової промисловості (ДСТУ 2120-93-Хлібопекарське виробництво. Терміни та визначення).
Господарські операції, пов’язані з виробництвом і продажем хлібобулочних виробів, мають низку особливостей. До характерних особливостей хлібопекарського виробництва можна віднести:
- наявність підприємств різної виробничої потужності;
- використання різного технологічного обладнання; організацію щоденної роботи підприємств із застосуванням одно-, дво- або тризмінного робочого дня;
- необхідність щоденного та безперервного забезпечення населення продукцією, що має переважно короткий термін зберігання;
- безперервна робота підприємства протягом усіх сезонів року;
- широкий асортимент продукції; наявність спеціалізованих підприємств із випуску фірмових видів хліба;
- безперебійне забезпечення борошном та іншою сировиною, що гарантує запланований графік виробничого процесу;
- використання специфічної сировини – борошна, яке має якісні ознаки, що впливають на вихід готової продукції та її якість;
- необхідність чіткого узгодження діяльності хлібопекарських підприємств із суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі та транспортними організаціями щодо забезпечення торгової мережі у визначені години та в широкому асортименті;
- гнучкість зміни обсягів виробництва й асортименту продукції залежно від замовлень роздрібних торгових підприємств.
Розглянемо облік витрат, методику визначення виробничої собівартості хлібобулочних виробів і формування доходів у хлібопекарських підприємствах.
Загальні принципи формування виробничої собівартості хлібобулочних виробів викладено в П(С)БО 16 «Витрати». Водночас необхідно орієнтуватися також на Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості, затверджені наказом Мінпромполітики від 09.07.07 р. № 373 (далі – Методрекомендації № 373), якими повинні користуватися промислові підприємства, у тому числі підприємства хлібопекарської промисловості, при формуванні собівартості виготовленої продукції.
Повна версія доступна тільки передплатникам
Отримайте відповідь на своє питання зараз і забезпечте себе від питань в майбутньому. Підпишіться на електронне видання для бухгалтерів і керівників Uteka
Що входить в передплату?
і приклади
доступу
питання експерту
оновлення
матеріалів
матеріалів c 2015 року