Як оцінювати яйця-бій у птахівництві?
Підприємство вирощує курей яєчного напряму: отримує яйця харчові, призначені для реалізації, а також яйця биті, які також реалізує за значно нижчою ціною переробному підприємству. Як оцінювати в бухгалтерському обліку яйця-бій, зважаючи що ціна їх реалізації в рази менша за собівартість товарних яєць?
На відміну від інших галузей тваринництва, цілорічне та рівномірне виробництво продукції та біологічні строки вирощування птиці дозволяють визначати собівартість продукції у птахівництві щомісячно. У такому разі важливе значення має розмежування видів продукції на основну та побічну. Цьому сприяє роздільний облік витрат на вирощування облікових (технологічних) груп птиці.
Відповідно до Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджених наказом Мінагрополітики від 18.05.01 р. № 132 (далі – Методрекомендації № 132), об’єктами калькуляції продукції птахівництва є основна продукція:
- за дорослим стадом – яйця (1 тис. шт.);
- за молодняком на вирощуванні – приріст живої маси (1 ц), та жива маса птиці (1 ц);
- з інкубації – добовий молодняк (1 тис. голів).
Яйця-бій – це побічна продукція промислового стада несучок, а також молодняку. Слід зазначити, що й непошкоджені яйця від молодняку птиці також є побічною продукцією, оскільки їх вага менша за стандартну вагу товарних яєць.
Повна версія доступна тільки передплатникам
Отримайте відповідь на своє питання зараз і забезпечте себе від питань в майбутньому. Підпишіться на електронне видання для бухгалтерів і керівників Uteka
Що входить в передплату?
і приклади
доступу
питання експерту
оновлення
матеріалів
матеріалів c 2015 року