Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Як оцінювати яйця-бій у птахівництві?

Підприємство вирощує курей яєчного напряму: отримує яйця харчові, призначені для реалізації, а також яйця биті, які також реалізує за значно нижчою ціною переробному підприємству. Як оцінювати в бухгалтерському обліку яйця-бій, зважаючи що ціна їх реалізації в рази менша за собівартість товарних яєць?

На відміну від інших галузей тваринництва, цілорічне та рівномірне виробництво продукції та біологічні строки вирощування птиці дозволяють визначати собівартість продукції у птахівництві щомісячно. У такому разі важливе значення має розмежування видів продукції на основну та побічну. Цьому сприяє роздільний облік витрат на вирощування облікових (технологічних) груп птиці.

Відповідно до Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджених наказом Мінагрополітики від 18.05.01 р. № 132 (далі – Методрекомендації № 132), об’єктами калькуляції продукції птахівництва є основна продукція:

  • за дорослим стадом – яйця (1 тис. шт.);
  • за молодняком на вирощуванні – приріст живої маси (1 ц), та жива маса птиці (1 ц);
  • з інкубації – добовий молодняк (1 тис. голів).

Яйця-бій – це побічна продукція промислового стада несучок, а також молодняку. Слід зазначити, що й непошкоджені яйця від молодняку птиці також є побічною продукцією, оскільки їх вага менша за стандартну вагу товарних яєць.

Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
Готові рішення
і приклади
Миттєва активація
доступу
Можливість задати
питання експерту
Щоденні
оновлення
Доступ до ексклюзивних
матеріалів
Відкритий архів
матеріалів c 2015 року
Статті за темою
04.07.2025
Забій сільгосптварин на підприємстві: як правильно оформлювати та обліковувати
У публікації розглянуто порядок документального оформлення та бухгалтерського обліку забою сільськогосподарських тварин відповідно до чинного законодавства. Забій сільськогосподарських тварин і птиці пов’язаний із необхідністю дотримання низки нормативних, ветеринарно-санітарних і бухгалтерськ...
17.06.2025
Облік приросту живої маси сільгосптварин, його оцінка та оприбуткування
У статті розглянуто порядок документального оформлення та бухгалтерського обліку приросту живої маси тварин. Наведено приклади оцінювання приросту за справедливою та первісною вартістю. Як вести первинний і бухгалтерський облік приросту живої маси тварин у сільському господарстві? Які документи офор...
27.05.2025
Вирощування баштанних культур: оформлення та бухоблік
У статті висвітлено ключові аспекти бухгалтерського обліку в баштанництві, розглянуто методи калькулювання, правила розподілу витрат і вимоги до первинного документування господарських операцій. Вирощування баштанних культур – кавунів, динь, гарбузів – є сезонним напрямом рослинництва, щ...
Популярне
27.06.2025
Тракторист-машиніст в сільському господарстві: як правильно прописати посаду?
У штатному розписі сільськогосподарського підприємства є посада «тракторист-машиніст». Відповідний запис зроблено у трудовій книжці працівника. Чи є правильною ця назва і чи матиме працівник право на пільгову пенсію? А як бути, якщо працівник, у трудовій книжці якого зроблено неточний з...
27.06.2025
Агропідприємство заправляє техніку підрядників: як уникнути акцизних ризиків
В даній консультації розглянемо, якими чином агропідприємтва можуть заправляти техніку підрядників,  щоб такі дії не визнали реалізацією пального. Досить часто для виконання тих або інших сільськогосподарських робіт агропідприємства вимушені залучати до роботи підрядників. Згідно із Цивільним к...
27.05.2025
На підприємстві змінився директор: 7 запитань із практики
У статті розглянуто питання, що виникають у підприємства у разі зміни директора. Запитання стосуються оформлення трудових відносин, реєстрації зміни директора в ЄДР, інформування податкового органу, контрагентів та оформлення електронного підпису. Акценти цієї статті: Чи потрібно реєструвати інфо...
Нове
04.07.2025
Забій сільгосптварин на підприємстві: як правильно оформлювати та обліковувати
У публікації розглянуто порядок документального оформлення та бухгалтерського обліку забою сільськогосподарських тварин відповідно до чинного законодавства. Забій сільськогосподарських тварин і птиці пов’язаний із необхідністю дотримання низки нормативних, ветеринарно-санітарних і бухгалтерськ...
01.07.2025
Амортизація тварин основного стада: чи застосовувати методи для МНМА?
В публикации рассмотрено, можно ли животных основного стада считать МНМА, какие правила учета и амортизации применяются к ним в бухгалтерском и налоговом учете. Підприємство імпортує свиней по 17 000 грн за голову, а вже через кілька місяців переводить їх до основного стада. Чи можна / потрібно вваж...
17.06.2025
Облік приросту живої маси сільгосптварин, його оцінка та оприбуткування
У статті розглянуто порядок документального оформлення та бухгалтерського обліку приросту живої маси тварин. Наведено приклади оцінювання приросту за справедливою та первісною вартістю. Як вести первинний і бухгалтерський облік приросту живої маси тварин у сільському господарстві? Які документи офор...
Кращі матеріали