Як оцінювати яйця-бій у птахівництві?
Підприємство вирощує курей яєчного напряму: отримує яйця харчові, призначені для реалізації, а також яйця биті, які також реалізує за значно нижчою ціною переробному підприємству. Як оцінювати в бухгалтерському обліку яйця-бій, зважаючи що ціна їх реалізації в рази менша за собівартість товарних яєць?
На відміну від інших галузей тваринництва, цілорічне та рівномірне виробництво продукції та біологічні строки вирощування птиці дозволяють визначати собівартість продукції у птахівництві щомісячно. У такому разі важливе значення має розмежування видів продукції на основну та побічну. Цьому сприяє роздільний облік витрат на вирощування облікових (технологічних) груп птиці.
Відповідно до Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджених наказом Мінагрополітики від 18.05.01 р. № 132 (далі – Методрекомендації № 132), об’єктами калькуляції продукції птахівництва є основна продукція:
- за дорослим стадом – яйця (1 тис. шт.);
- за молодняком на вирощуванні – приріст живої маси (1 ц), та жива маса птиці (1 ц);
- з інкубації – добовий молодняк (1 тис. голів).
Яйця-бій – це побічна продукція промислового стада несучок, а також молодняку. Слід зазначити, що й непошкоджені яйця від молодняку птиці також є побічною продукцією, оскільки їх вага менша за стандартну вагу товарних яєць.
Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
і приклади
доступу
питання експерту
оновлення
матеріалів
матеріалів c 2015 року