Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 29.11.2022

29.11.2022 212 0 0

Шановні колеги!

19 листопада 2022 року набрав чинності Закон № 2698, що вносить зміни до земельного законодавства. Одним із нововведень є те, що з цього моменту припиняє діяти норма щодо автоматичної пролонгації всіх договорів оренди земель сільськогосподарського призначення, які закінчилися в період воєнного стану. Тож аграріям, у яких договір оренди закінчується в найближчі місяці, слід поновити договір за взаємною згодою через підписання додаткової угоди / нового договору або направити відповідне повідомлення (якщо орендодавець не бажає підписувати угоду або відсутній зв’язок з орендодавцем). Детальніше про те, як тепер відбуваються поновлення договорів оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту, а також про інші зміни – читайте в Uteka-Агро цього тижня («Огляд Закону № 2698: відновлення реєстрації права оренди землі, припинення автоматичного поновлення договорів оренди та інше» оренди та інше ).

Сільгоспвиробників, які не можуть використовувати належні їм сільгоспземлі через деградацію та/або забруднення, може зацікавити тема консервація сільгоспземель. Адже такий захід може бути підставою для несплати орендної плати. Про законодавчі підстави та алгоритм дій для консервації приватних, державних і комунальних земель ми розповідаємо в юридичній консультації «Консервація сільгоспземель: основні нюанси для власників та орендарів сільгоспземель».

Через часті відключення електроенергії виріс попит на електрогенератори. Хтось із суб’єктів господарювання вирішив орендувати таке обладнання, а хтось – купити. Які суттєві нюанси використання електрогенератора має врахувати суб’єкт господарювання, дізнаєтеся з наступних публікацій від Uteka-Агро:

Наприкінці кожного агросезону в сільгосппідприємств скупчується не один десяток усіляких упаковок з-під агрохімікатів. У зв’язку з цим постає питання правильної утилізації відходів. Як із цими відходами варто вчиняти, які особливості обліку та оподаткування операцій із тарою – цим питанням присвячено наш матеріал «Тара з-під засобів захисту рослин: облік вибуття (продаж, утилізація, безоплатне передання)».

Наступного тижня в нових матеріалах Uteka-Агро розповімо:

  • як додати новий КВЕД юрособі та ФОП;
  • благодійна допомога у вигляді рукавів для зберігання зерна: оприбуткування, оподаткування;
  • аналіз зміни до порядку приватизації майна, що перебуває в податковій заставі (законопроєкт № 8045);
  • відповіді на актуальні запитання щодо блокування ПН/РК.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали