Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 16.04.2024

16.04.2024 162 0 2

Вітаю, шановні колеги!

У нових публікаціях Uteka-Агро пропонуємо відповіді на кілька важливих запитань стосовно земельних, податкових, трудових відносин та бухгалтерського обліку.

Чи може юрособа купити землю з видом використання «для особистого селянського господарства» (далі – ОСГ)? Можливість набуття юридичними особами у власність земель ОСГ – питання не нове і досить спірне. Одні правники вважають, що землі з таким видом цільового призначення можуть перебувати у власності лише фізосіб і передаватися ними юрособам винятково в користування. Інші переконані, що набуття юрособою земель ОСГ, хоч і чітко не регламентоване законом, але й не заборонене, а отже, є можливим. Детальніше цю ситуацію розглядаємо в консультації.

Які особливості та порядок укладання договору оренди земель приватної, державної і комунальної власності? Якщо укладається договір оренди земельної ділянки, що перебуває у приватній власності, то сторони мають право прописати на власний розсуд чимало його умов. Але якщо йдеться про укладення договору оренди земельної ділянки, яка перебуває в державній або комунальній власності, то більшість його умов суворо регламентовано законодавством. Детальніше за темою читайте у статті.

Якщо директор – сторона договору: як правильно укласти правочин? Директор підприємства не може виступати в господарському договорі одночасно як представник юрособи і як фізособа. Якщо підприємству потрібно укласти правочин із директором, то потрібно залучити третю особу та вповноважити її на підписання договору. Від статусу третьої особи залежить порядок оформлення її повноважень на підписання договору. Як саме дізнаєтеся з матеріалу.

Як одноосібникам подати декларацію про майновий стан і доходи? Фізособи, які самостійно обробляють належні їм земельні ділянки, вирощують на них сільгосппродукцію і продають її на сторону, у деяких випадках мають звітувати про отримані від продажу сільгосппродукції доходи і подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи. Коли слід подавати декларацію, як визначити оподатковуваний дохід і заповнити декларацію, – у статті за посиланням.

Як подати звітність з ЄСВ за 2023 рік членам ФГ? Члени фермерського господарства є платниками ЄСВ і зобов’язані нараховувати та сплачувати ЄСВ, а також подавати звітність з ЄСВ. Щоправда, у період воєнного стану вони мають право не платити ЄСВ за себе. У консультації ми розповідаємо, чи потрібно звітувати з ЄСВ членам ФГ, які не сплачували внесок за себе у 2023 році, і як подати таку звітність, якщо член ФГ сплачував ЄСВ у 2023 році.

Які правила та особливості заповнення додатка Д1 до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ? З 1 квітня стартувало подання Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, та сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за І квартал 2024 року. До складу цього Розрахунку входить 6 додатків. У статті ми розглянемо правила та особливості заповнення додатка Д1 (ЄСВ), а також порядок виправлення помилок у ньому.

Чим підтвердити витрати на пальне, придбане за смарт-картками? Підприємство має паливні смарт-картки, які дозволяють його водіям заправляти авто в мережі АЗС. Під час кожного заправлення АЗС надають водіям чеки РРО. Також щомісячно кожна з АЗС, де побували водії, складає звіт щодо заправлень, здійснених протягом цього місяця. Якщо в підприємства є такі звіти, то чи обов’язково йому мати ще й чеки РРО (водії не завжди здають їх у бухгалтерію)? Чи треба отримати від АЗС ще якісь документи? Відповідаємо на ці запитання у статті.

Які новації в бухобліку інвестиційної та операційної нерухомості? Якщо підприємство має інвестиційну нерухомість, то слід звернути увагу на зміни у правилах її обліку, які відбулися з 03.01.2024. Зміни спрямовані на зближення НП(С)БО 32 «Інвестиційна нерухомість» та однойменного МСБО 40 і стосуються порядку віднесення об’єктів до складу інвестиційної нерухомості, а також переведення об’єктів зі складу інвестиційної нерухомості до складу операційної нерухомості та навпаки. У статті ми докладно розглянули ці зміни та надали відповіді на ваші запитання.

Що змінилося стосовно призовного віку та Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі – Реєстр)? З 04.04.2024 набули чинності два закони, які стосуються, зокрема, зниження призовного віку, а також питань ведення Реєстру. Ухвалення цих законів викликало чимало запитань у роботодавців. Тож про новації в цій частині та про те, яких заходів потрібно вжити роботодавцям, розповідаємо тут.

Наступного разу в Uteka-Агро повідаємо:

  • коли потрібна експертна оцінка майна;
  • про розірвання договору оренди, за яким орендну плату внесено наперед;
  • про оподаткування доходів фізосіб у разі придбання землі юридичною особою;
  • про створення та реєстрацію сільськогосподарського кооперативу – які особливості слід урахувати.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали