Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 05.12.2023

05.12.2023 84 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Чимало сільгосппідприємств замислюється про зміну системи оподаткування чи групи єдиного податку з початку 2024 року. Тому цього разу в Uteka-Агро ми розповідаємо про правила переходу та нюанси, які потрібно врахувати, готуючись до такого важливого кроку.

Переважна більшість юросіб-сільгосптоваровиробників – це платники єдиного податку (далі – ЄП) четвертої групи. Про переваги та недоліки цієї системи, а також як перейти із загальної системи оподаткування на спрощену з 2024 року, йдеться тут.

Серед юросіб платниками ЄП третьої групи можуть бути особи, річний обсяг доходу яких не перевищує 1 167 розмірів мінімальної заробітної плати (далі – МЗП), установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. У наступних матеріалах розповідаємо, коли сільгосппідприємство може бути єдинником третьої групи, як змінити систему оподаткування та як оподаткувати перехідні операції («Як перейти із загальної системи в третю групу єдинників», «Переходимо з четвертої групи єдинників у третю»).

Причини, з яких сільгосппідприємство повинне залишити лави єдинників третьої групи, такі: перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу (1 167 розмірів МЗП, тобто 7 818 900 грн); здійснення заборонених видів діяльності, перелічених у пп. 291.5.1 ПК; застосування негрошових способів розрахунків; провадження видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників ЄП; наявність податкового боргу на кожне 1-ше число місяця протягом двох послідовних кварталів. За наявності хоча б одного з перелічених вище порушень підприємство має відмовитися від статусу платника ЄП третьої групи. У консультації розповідаємо, як сільгосппідприємству, яке в поточному році є платником ЄП третьої групи, з наступного року перейти до четвертої групи єдинників.

Сільгосппідприємство може перейти на загальну систему оподаткування як за власним бажанням, та і вимушено – через невідповідність умовам перебування на спрощеній системі. Детально про те, в яких випадках підприємство втрачає статус платника ЄП четвертої групи, читайте за посиланням.

Іноді під час зміни системи оподаткування підприємству доводиться змінити статус платника ПДВ – зареєструватися таким платником або, навпаки, анулювати таку реєстрацію. Докладно про те, коли та як це потрібно зробити, ми розповідаємо у статті.

Більше інформації про зміну системи оподаткування та облік перехідних операцій – в спецвипуску Uteka-Агро «Зміна системи оподаткування та групи ЄП: дії бухгалтера».

Незважаючи на мораторій, що діє в період воєнного стану, деякі контролюючі органи все ж таки мають право проводити позапланові перевірки. До таких органів належить і Державна служба з надзвичайних ситуацій. А з 27.11.2023 набув чинності закон щодо правил проведення перевірок у сфері техногенної та пожежної безпеки. Що саме змінилося у зв’язку з набуттям чинності новим законом і якими є оновлені правила проведення перевірок у сфері техногенної та пожежної безпеки, дізнаєтесь тут.

У наших наступних консультаціях ми розглядаємо види та порядок проведення інструктажів з охорони праці та розповідаємо, як скласти інструкцію з охорони праці конкретно для тракториста-машиніста сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, а також пропонуємо готові зразки цих документів:

Наступного разу нові матеріали Uteka-Агро будуть присвячені таким темам:

  • дії орендаря, якщо орендодавець зник безвісти;
  • чи потрібно звертатися до держреєстратора в разі закінчення договору оренди землі;
  • оформлення РК до ПН у разі зміни ціни.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали