Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Як заповнити звіти щодо виробництва та обігу спирту та алкогольних напоїв, використовуючи коди продукції?

Як заповнюються звіти щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв з використанням кодів продукції: 33 вина виноградні (у тому числі за кодами 34–39); 40 виноматеріали (у тому числі за кодами 41–46); 59 лікеро-горілчані вироби (у тому числі за кодами 60–63) та чи вважається порушенням відображення продукції лише за кодами 33, 40, 59?

Наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 № 49 Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення (далі – Наказ № 49) затверджено, зокрема Форму звіту № 1-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації спирту» (далі – Звіт № 1-РС) та порядок її заповнення, Форму звіту № 2-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв» (далі – Звіт № 2-РС) та порядок її заповнення, Форму звіту № 1-ОА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі» (далі – Звіт № 1-ОА) та порядок її заповнення та Форму звіту № 1-РА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі» (далі – Звіт 1-№ РА) та порядок її заповнення. 

При цьому у Звітах № 1-РС, № 2-РС, № 1-ОА, № 1-РА передбачено відображення показників у графах «Вид продукції» та «Код продукції», які заповнюються згідно з додатком до Наказу № 49, відповідно до якого:

  • до коду 33 відноситься вид продукції «Вина виноградні», у тому числі коди 34-39;
  • до коду 40 відноситься вид продукції «Виноматеріали», у тому числі коди 41-46;
  • до коду 59 відноситься вид продукції «Лікеро-горілчані вироби», у тому числі коди 60-63.

Отже, продукція, яка відносяться до кодів 34-39, 41-46, 60-63 відображається у звітах щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв двічі: перший раз як самостійний код та вид продукції (34-39, 41-46, 60-63) та другий – у складі відповідного коду та виду продукції, до складу якого такий код та вид віднесено (33, 40, 59). 

Тобто значення показників продукції:

  • за кодом 33 «Вина виноградні» повинно дорівнювати або перевищувати сумарне значення показників за кодами 34 – 39; 
  • за кодом 40 «Виноматеріали» повинно дорівнювати або перевищувати сумарне значення показників за кодами 41 – 46;
  • за кодом 59 «Лікеро-горілчані вироби» повинно дорівнювати або перевищувати сумарне значення показників за кодами 60 – 63.

Водночас, не відображення у відповідних звітах обсягів продукції у графах «Вид продукції» та «Код продукції», у тому числі, по кодам 34 – 39, 41 – 46, 60 – 63, вважається наданням звіту з недостовірними даними незалежно від заповнення показників по кодам 33, 40, 59.

При цьому згідно з абзацом вісімнадцятим частини другої ст. 17 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів, зокрема у разі подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів до органу виконавчої влади, уповноваженого Кабінетом Міністрів України видавати відповідні ліцензії – у розмірі 17000 гривень.

Таку відповідь надали у ЗІР, категорія 115.05.

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
22.07.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня Унесено зміни до Порядку обчислення середньої зарплати Кабмін оновив правила визначення критичності підприємств для бронювання працівників Верховна Рада схвалила в цілому зміни до ПК щодо квартального податкового розрахунку для ФОП ДПС відповідає на актуальні...
20.05.2025
Актуальні рахунки для сплати податків
Інформація про реквізити рахунків, відкритих для зарахування податків, а також для сплати єдиного внеску Більше за темою: Нова форма ТТН: огляд змін Мікро, мале, середнє чи велике: навіщо треба визначати розмір підприємства Затверджуємо та оновлюємо штатний розпис: правила та нюанси Сп...
21.05.2025
Критично важливі підприємства до 28 травня мають подати відповідні дані: лист Мінекономіки
Більше за темою: Перелік галузевих та регіональних нормативних актів, якими затверджено критерії визнання підприємств критично важливими в особливий період Зарплатні критерії для бронювання працівників: обчислюємо середню зарплату Мінекономіки в листі від 19.05.2025 № 27-11/37509-07 поінформу...
Нове
23.07.2025
Особливості переведення працівника під час простою
Більше за темою: Пропозиція щодо тимчасового переведення на іншу роботу на період простою Доповідна записка начальника відділу кадрів про тимчасове переведення працівника на іншу роботу на період простою Заява про згоду на тимчасове переведення на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, на...
23.07.2025
Перенесення щорічної відпустки
Щорічна відпустка має бути перенесена на інший період або продовжена в разі хвороби працівника, засвідченої у встановленому порядку, тобто за наявності листка непрацездатності. Більше за темою: Заміна відпустки грошовою компенсацією: коли та як це можна зробити Виїзд заброньованих працівників за к...
23.07.2025
Коли можуть відмовити в оплаті лікарняного
Головне управління Пенсійного фонду в Кіровоградській області інформує про причини відмови застрахованій особі в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності. Більше за темою: Лікарняний у відпустці: як оплачувати? Чи враховувати суми лікарняних при нарахуванні резерву оплати відпусток Оплата ...
Кращі матеріали