Вісім кроків до ЄС: юридично-організаційні аспекти підготовки підприємства
24.11.2015 289 0 0
Зареєстровані експортери до ЄС:
- Технічний казеїн (41 підприємство);
- Шкури тварин (34 підприємства);
- Мед та продукція бджільництва (22 підприємства);
- Риба та рибопродукти (15 підприємств);
- Курятина (4 підприємства);
- Яйця та яєчні продукти (2 підприємства);
- Тепличні овочі, горіхи та інша продукція (18 підприємств)
Загальна характеристика кроків держави щодо експорту до ЄС:
I. Офіційний запит від МінАПП до DG SANTE для узгодження перевірки Держпродспоживнагляду;
II. Планування верифікаційної місії у січні поточного року;
III. Переписка щодо визнання Держпродспоживнагляду стандартам FVO, опитування, перелік інспекторів;
IV. Направлення запиту, розгляд, відпрацювання плану дій (5-10 підприємств, які саме, представники ЄК визначають самі, потрібна 100% впевненість);
V. Обрання підприємства для перевірки;
VI. Виїзд інспекторів (2-3 особи);
VII. Перевірка стандартів та методик Держпродспоживнагляду;
VIII. Перевірка територіальних органів Держпродспоживнагляду;
IX. Перевірка підприємства Держпродспоживнаглядом, представники ЄК контролюють діяльність інспекторів;
X. Підбиття підсумків перевірки, обговорення недоліків, очікування звіту.
Проблеми й шляхи їх вирішення
Африканська чума свиней
Наслідки:
- Неможливість експортувати продукцію тваринництва;
- Потенційні ризики для експорту фуражного зерна
Вирішення:
- Чітке виконання комплексу протиепізоотичних заходів на підприємствах;
- Зменшення популяції диких кабанів, інформування населення щодо необхідності повідомляти про будь-які випадки падежу тварин, відстеження руху тварин із неблагополучних підприємств;
- Відновляться позапланові перевірки підприємств, які здійснюють виробництво та/або переробку продукції свинарства;
- Ідентифікація та реєстрація тварин.
Реформування Держветфітослужби
Наслідки:
- Фактична й юридична неготовність Держпродспоживнагляду до роботи;
- Проблеми з визнання ветеринарних сертифікатів;
- Затягування у підготовці до експорту продукцію тваринництва;
- Потенційні ризики для експорту фуражного зерна
Вирішення:
- Якнайшвидше завершення юридичних процедур реформування;
- Вирішення кадрових питань в регіонах;
- Запровадження системи відомчого контролю на місцях;
Загальна характеристика кроків для виробників щодо експорту до ЄС:
I. Підприємство повинно орієнтуватися у вимогах ЄС до продукції, яку вони планують експортувати;
II. Кваліфікований внутрішній аудит поточного стану агропідприємства на виконання вимог ЄС;
III. Запровадження необхідних змін в процесі виробництва;
IV. Узгодження змін з профільними асоціаціями (наприклад УКРОЛІЯПРОМ, Асоціація птахівників та інші);
V. Ініціювання перевірки підприємств Верифікаційною місією та Держветфітослужбою України на основі параметрів DG SANTE та FVO;
VI. Пошук іноземних партнерів;
VII. Виконання договірних зобов’язань перед іноземними партнерами вчасно і у повному обсязі;
VIII. Підвищенні вимоги ЄС до відкритості та прозорості бізнесу
Примітка: Наведено не ієрархічно, кроки можуть виконуватися паралельно
Питання, що потребують першочергової уваги:
-
Запланований обсяг експорту
На який обсяг експорту Ви розраховуєте для того, щоб компенсувати усі пов’язані витрати?
Нюанси, що потребують першочергової уваги:
Технічні:
Загальний стан підприємства;
- новозбудоване чи реконструйоване?
- чи актуальні проблеми санітарних зон?
Якість використовуваної води;
- чи є дозвіл на спецводокористування?
- чи є спеціальний дозвіл на користування надрами ?
Стан очисних споруд.
Крок І - Вимоги ЄС до продукції
- Основне інформаційне джерело: http://www.exporthelp.europa.eu/
- Он-лайн сервіс, створений ЄК для надання безкоштовного доступу до інформації стосовно умов експорту до ЄС (посібники у додатку).
- Інтернет-ресурс, на якому користувачі можуть знайти інформацію про умови торгівлі з ЄС, зокрема стосовно діючих мит, статистичних даних, інших специфічних вимог до продукції тощо.
Крок ІІ – Кваліфікований внутрішній аудит:
Порада: На сайті Держветфітослужби є переліки питань, які будуть перевірятися, з ними можна ознайомитися та завчасно підготуватися (додаток до презентації).
Діяльність компаній, корпоративне управління та аудит:
-
Акти ЄС (на рівні директив):
- Директива ЄС № 68/151/ЕЕС (АТ + ТОВ);
- Директива ЄС № 77/91/ЕЕС (загальні стандарти роботи АТ);
- Директива ЄС № 78/855/ЕЕС (процедура злиття);
- Директива ЄС № 82/891/ЕЕС (процедура поділу);
- Директива ЄС № 2007/36/ЕС (компанії з одним учасником)
- Директива №2004/25 (пропозиції поглинання та правила скуповування акцій, окр. увага ст. 15)
- Результат: Ефективний захист прав акціонерів, зокрема міноритарних акціонерів, підвищення рівня довіри інвесторів;
- Статус, визначений Угодою про асоціацію: ОБОВ’ЯЗОК.
Крок ІІІ – Запровадження змін:
- Корпоративні зміни (за потреби);
- Підготовка організації виробництва;
- Управління;
- Технологічні зміни (HACCP);
Крок ІV – Безпосередня підготовка:
- Підготувати комплект доказової документації (технічний файл на продукцію для експорту);
- Підготовка заяви на проведення сертифікації;
- Подання пакету документів до незалежної акредитованої лабораторії;
- Проведення випробувань продукції в лабораторії для визначення відповідності нормам безпечності та якості;
- Оформлення протоколів випробувань;
- Підготовка на подання заявки до місцевого управління Держветфітослужби на перевірку підприємства для отримання єврономеру.
Крок V – Офіційна перевірка підприємства:
- Перевірка підприємства Держветфітослужбою та складання акту;
- Висновок згідно акту та зауваження для коригування;
- Погодження висновку Держветфітослужбою на рівні області, або якщо приймали участь у перевірці, то не проводиться;
- Втілення змін (за потреби);
- Заповнення та подання заяви по формі через місцеве управління Держветфітослужби для отримання єврономеру;
- Держветфітослужба погоджує форму з DG SANTE.
Крок VІ – Пошук потенційних партнерів:
-
В ЄС передбачено створення порталу для доступу до системи взаємозв’язку між центральними, комерційними реєстрами, а також реєстрами окремих компаній.
-
Наразі є такий ресурс: https://e-justice.europa.eu/content_business_registers-104-en.do.
-
Доступ до національних бізнес реєстрів держав-членів ЄС:
https://e-justice.europa.eu/content_business_registers_in_member_states-106-en.do,
-
а також до єдиного на цей час комерційного Європейського бізнес реєстру (EBR, http://www.ebr.org/).
-
Ресурс EBR надає користувачам за принципом “єдиного вікна” доступ до баз даних комерційних реєстрів (більше ніж 20 млн. компаній у 13 державах-членах ЄС)
Крок VІІ – Виконання договірних зобов’язань:
-
Підтвердження походження продукції (EUR.1)
Протягом дії преференційного режиму (до 31.12.2015 р.) сертифікати походження EUR.1 будуть видаватися ТПП України та її регіональними підрозділами, з подальшою передачею цих повноважень митниці.
-
Дотримання обсягів та строків поставок;
-
Маркування продукції СЕ
-
Постійний контроль якості
Висновки:
1. При прийнятті рішення щодо експорту до ЄС необхідно прорахувати економіку проекту, затрати на зміни у виробничому процесі та звернути увагу на якість води;
2. Процедура підготовки до експорту є досить прозорою та зрозумілою;
3. Можливість експорту до ЄС надає можливість підвищити якість продукції та освоїти нові ринку збуту;
4. Сама підготовка до налагодження експорту до ЄС може стати вдалим стартом для підвищення якості продукції та зміни статусу “регіонального виробника”, відкриє перспективу;
5. Навіть, якщо експорт до ЄС поки не здається вигідним, запроваджені зміни теж позитивно вплинуть на якість продукції та розширить ринки (альтернатива – Китай, Індія, Турція, Ізраїль, інші країни Близького Сходу); та
6. Підготовка до експорту може покращити відносини виробника та Держветфітослужби.
Джерело: http://agravery.com/uk/posts/show/vis...
Коментарі до матеріалу