Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Вимоги до виробництва цукру приведено у відповідність до європейських

Редакція

12.12.2017 112 0 0

(изложено на языке оригинала)

 

В рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом та реалізації Плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, на 2017-2019 роки, Мінагрополітики запровадило положення Директиви Ради ЄС № 2001/111/ЄС від 20 грудня 2001 р про певні види цукру, призначені для харчового споживання.

Проект документу проходив тривале обговорення з профільними та галузевими асоціаціями, науковцями, виробниками, експертами. Відповідний наказ Мінагрополітики від 02.11.2017 № 592 зареєстровано в Мін’юсті 27 листопада 2017 року за № 1434/31302.

Даний документ містить термінологію та вимоги до деяких видів цукрів (зокрема, екстра білого, білого, напівбілого цукру), призначених для споживання людиною.

Наказ передбачає перехідний період, вступає в силу з 01 вересня 2022 року.

Питання виробництва та реалізації на внутрішньому ринку інших цукрів, у тому числі коричневого, регулюються на рівні технічної документації суб’єктів господарювання та встановлених вимог до безпечності харчових продуктів. 

Довідково:

У сезоні цукроваріння 2016/2017 маркетингового року (вересень 2016 - серпень 2017) було перероблено 13,66 млн тонн цукрових буряків і вироблено 2,008 млн тонн цукру. Здійснювали переробку цукрових буряків 42 цукрозаводи.

Сезон 2016/2017 маркетингового року став рекордним з експорту вітчизняного цукру - українськими виробниками було експортовано 759 тис. тонн цукру, що майже у 6 разів більше, ніж у 2015/2016 маркетинговому році.

У поточному сезоні виробництво цукру очікується на рівні минулого року – у межах 2 млн тонн. Приступили до виробництва цукру 46 цукрозаводів.

 

Порівняння вимог наказу із нормами ДСТУ

                                                        

ДСТУ 4623:2006

Вимоги, затверджені наказом

 

Цукор першої категорії

Екстра білий цукор:

поляризація  – не менше ніж, %

99,7

99,7

масова частка інвертного цукру – не більше ніж, %

0,04

0,04

масова частка вологи – не більше ніж, %

0,1

0,06

тип забарвлення – не більше ніж, балів

6

4

вміст золи  – не більше ніж, %

  – не більше ніж, балів

0,027

15

0,0108

6

кольоровість у розчині – не більше ніж

45 одиниць ICUMSA

22,5 одиниць ICUMSA

 

 

Цукор другої категорії:

Білий цукор (цукор):

поляризація  – не менше ніж, %

99,7

99,7

масова частка інвертного цукру – не більше ніж, %

0,04

0,04

масова частка вологи – не більше ніж, %

0,14

0,06

тип забарвлення – не більше ніж, балів

8

9 балів

вміст золи  – не більше ніж, %  

0,04

кольоровість у розчині – не більше ніж

60 одиниць ICUMSA

 

Цукор третьої категорії:

 

поляризація  – не менше ніж, %

99,61

 

масова частка інвертного цукру – не більше ніж, %

0,05

 

масова частка вологи – не більше ніж, %

0,1

 

вміст золи  – не більше ніж , %

0,04

 

кольоровість у розчині – не більше ніж

104 одиниць ICUMSA

 

 

 

 

 

Цукор четвертої категорії:

Напівбілий цукор

поляризація  – не менше ніж, %

99,5

99,5

масова частка інвертного цукру – не більше ніж, %

0,065

0,1%

масова частка вологи – не більше ніж, %

0,15

0,1%

вміст золи  – не більше ніж

0,05

 

кольоровість у розчині – не більше ніж

195 одиниць ICUMSA

 

Джерело: http://www.minagro.gov.ua/uk/node/250...

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали