Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Уряд хоче остаточно відмовитися від регулювання цін на соціально значущі продукти харчування

Редакція

02.03.2017 135 0 0

Мінекономрозвитку оприлюднило проект постанови КМУ “Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України”.

З метою практичного дослідження впливу державного регулювання цін на товари і послуги у жовтні 2016 року був запроваджений пілотний проект по тимчасовому призупиненню дії державного регулювання цін на товари і послуги (Постанова № 656). Строком на 3 місяці був запроваджений моніторинг цін та доручено Міністерству економічного розвитку і торгівлі України подати Кабінетові Міністрів України інформацію про результати проведення пілотного проекту та пропозиції щодо удосконалення державного регулювання цін на товари і послуги у сфері виробництва та реалізації продовольчих товарів.

Результатом пілотного проекту є підтвердження попередніх висновків Мінекономрозвитку. Так за IV квартал 2016 року при більш високій загальній інфляції (кумулятивно 5,6% проти 1,4% в 2015 році) ціни на продукти харчування зростали меншим темпом (4,5% проти 5,4% в 2015 році). Також характер зміни цін по 17 групам товарів, де було призупинено регулювання, не відрізнявся від 2015 року. Так, кількість груп товарів, що зростали на 3%-10%, складає по 7 в 2016 і 2015 році, кількість груп товарів, що зростали на 10% і більше відсотків – по 5.

Найбільше зростання за IV квартал 2016 року демонстрували молочні продукти (10%-22%) та курячі яйця (+40%). Зростання молочної групи товарів пояснюється сезонними факторами (минулого року через сезонний спад виробництва ціни в той же період зростали на 9%-16%) та зростанням закупівельних цін на молоко у українських фермерів (+45% за 3 місяці) на фоні дворічних максимумів світових цін та підвищеного попиту на молочну продукцію.

Незважаючи на 40% зростання цін на курячі яйця, фактичні ціни на кінець грудня 2016 року (20,95 грн. за десяток) були нижчі ніж в аналогічному періоді 2015 року (24,27 грн. за десяток). Стрімке зростання фактично було відновленням цін до рівнів початку року після катастрофічного падіння цін навесні та в середині року (до 9-10 грн. за десяток), коли український експорт був обмежений через підозри на наявність сальмонельозу в українських яйцях та перенасичення ринку.

Таким чином, призупинення державного цінового регулювання істотно не вплинуло на динаміку цін на ринку, а тому пілотний проект можна вважати успішним.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали