Харчування на роботі припинили оподатковувати
Податківцям доведеться поміняти своє ставлення до харчування людей на роботі. Досі вони вважали витрати підприємств на їжу працівників додатковим благом і налічували на витрачені суми податок (податок на доходи фізосіб, 18%). А тепер їм доведеться докорінно змінити свою думку. Так ухвалив Верховний суд в складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду.
Розглядаючи справу №808/3611/16, ВС зробив висновок, що при харчуванні в форматі «шведського столу» жодного додаткового блага немає, і податки платити не потрібно. За таким же принципом, за яким було дозволено відносити до витрат вартість алкоголю в ході презентацій і прийомів.
Рішення дуже важливе, оскільки тема довгі роки була предметом розбрату між бізнесом та податківцями. На підприємствах не розуміли, чому вони не можуть відносити витрачене на харчування людей до витрат. А податківці не переставали налічувати штрафи і пені на донараховані податки.
У компанії KPMG в Україні виділили головні положення правової позиції Верховного суду, в якій харчування в форматі «шведського столу» – не благо і не оподатковується:
Додаткове благо повинно бути персоніфікованим і пов’язаним з конкретною фізичною особою-платником податків, створювати певні вигоди для такої особи, надаватися податковим агентом і бути вираженим у формі коштів, матеріальних або нематеріальних цінностей, послуг або інших видах доходу.
Податковий орган при визначенні додаткового блага повинен обов’язково вказувати фізичну особу, яка підлягає оподаткуванню, у якої це благо виникає, і період, в якому це додаткове благо виникло.
Безкоштовне харчування працівників за принципом «шведського столу» не дає можливості визначити кількість спожитих продуктів кожним окремим співробітником і розрахувати, який саме дохід у вигляді додаткового блага отримано кожним конкретним співробітником.
Отже, вартість безкоштовного харчування співробітників за принципом «шведського столу» не може розглядатися як об’єкт оподаткування податком на доходи фізичних осіб.
ukrainepravo.com
Коментарі до матеріалу