Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

На упаковці не вказані алергени – буде штраф

07.08.2019

6 серпня 2019 року, вводяться в дію основні положення Закону «Про інформацію для споживачів харчових продуктів», який встановлює загальні принципи та вимоги щодо інформації про харчові продукти, зокрема, стосовно їх маркування, а також обов'язки операторів ринку стосовно доведення цих даних до споживачів.

Дія цього Закону поширюється на:

  • операторів ринку харчових продуктів на всіх етапах харчового ланцюга, якщо їхня діяльність підпадає під вимоги щодо надання споживачам інформації про харчові продукти;
  • харчові продукти, призначені для кінцевого споживача, включно з продуктами, що реалізуються у сфері громадського харчування.

Відповідно до вимог Закону інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживача та не повинна вводити в оману стосовно характеристик, властивостей, складу. Дана вимога поширюється як на рекламу, так і на упаковку.

Обов'язковою для надання є така інформація:

  • назва;
  • перелік усіх інгредієнтів (як основних, так і допоміжних);
  • кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання;
  • мінімальний термін придатності або дата "вжити до";
  • будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби);
  • найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію, а для імпортованих харчових продуктів - найменування та місцезнаходження імпортера, а також країна походження або місце походження;
  • інструкції з використання - у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання продукту;
  • для напоїв із вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об'ємних одиниць - фактичний вміст спирту;
  • інформація про поживну цінність.

Оператори ринку мають обов'язково зазначати інформацію про наявність речовин, які спричинюють алергічні реакції або непереносимість, наявність ГМО, розморожування або піддавання харчових продуктів іонізуючому випромінюванню, наявності доданої води тощо.

Крім того, у новому Законі окрему увагу приділено вимогам стосовно інформації про харчові продукти, продаж яких здійснюється дистанційно. Вся обов'язкова інформація має бути доступною споживачу для ознайомлення до моменту продажу.

Назва харчового продукту повинна містити або супроводжуватися інформацією про фізичний стан продукту або спеціальну обробку, якій піддавався продукт (порошкоподібний, продукт сублімаційної сушки, швидко заморожений, концентрований, копчений тощо), в усіх випадках, коли відсутність такої інформації може вводити споживача в оману.

Крім того, посилено відповідальність операторів ринку за порушення законодавства щодо надання споживачам інформації про харчові продукти.

Так, порушення вимог щодо надання інформації для споживачів щодо харчових продуктів, надання неточної, недостовірної та незрозумілої інформації - тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі п'ятнадцяти мінімальних заробітних плат (62 595 грн), на фізичних осіб - підприємців - у розмірі десяти мінімальних заробітних плат (41 730 грн).

А ненадання споживачеві інформації про речовини, що спричиняють алергічні реакції або непереносимість, призведе до штрафу в розмірі до 30 мінімальних заробітних плат (125 190 грн).

www.kmu.gov.ua

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
16.09.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня Закон № 4536 опубліковано 3 вересня: огляд основних змін Уряд подав до Ради законопроєкт про скасування актів виконаних робіт ДПС відповідає на актуальні запитання платників податків: лист від 05.09.2025 Унесено зміни до переліку територій бойових дій і ТОТ (...
17.07.2025
Кабмін оновив правила визначення критичності підприємств для бронювання працівників
Порядок та Критерії, за якими бронюють працівників підприємств, знову зазнали змін. Розглянемо, кого цього разу це стосується. Більше за темою: Зарплатні критерії для бронювання працівників: обчислюємо середню зарплату Строки зберігання документів з військового обліку та бронювання Бронювання у ф...
26.08.2025
Роз’яснення Мінекономіки щодо організації бронювання військовозобов’язаних: лист від 19.08.2025
Мінекономіки: лист від 19.08.2025 № 2704-20/55225-03 щодо організації бронювання військовозобов’язаних. Більше за темою: Зарплатні критерії для бронювання працівників: обчислюємо середню зарплату Строки зберігання документів з військового обліку та бронювання Бронювання у фермерському ...
Нове
16.09.2025
Мінекономіки внесло зміни до Критерій підприємств
Міністерством економіки, довкілля та сільського господарства було внесено зміни до Критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузей національної економіки. Роглянемо, які відбулися зміни. Більше за темою: Зарплатні критерії для бронювання працівників: ...
16.09.2025
Нова підстава для відстрочки працівників: законопроєкт
У Парламенті зареєстровано зміни до Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Розглянемо, якої категорії стосуватиметься запропонований парламентарями вид відстрочки. Більше за темою: Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації Зміни щодо військового обліку та відстроч...
16.09.2025
Кабмін ухвалив проєкт Держбюджету на 2026 рік
Уряд ухвалив проєкт Держбюджету на 2026 рік. Розглянемо, що запланували урядовці на наступний рік. Уряд на своєму засіданні 15.09.2025 ухвалив проєкт Держбюджету на 2026 рік. Видатки держбюджету: 4,8 трлн грн (+415 млрд грн від 2025 року). Доходи: 2 трлн 826 млрд грн (+446,8 млрд грн або 18,8 % ...
Кращі матеріали