Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (17.07-21.07.2023)

24.07.2023 343 0 0

Зміни в законодавстві з 17 липня по 21 липня 2023 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Роботодавці будуть нести більшу відповідальність за затримку виплати зарплати: законопроект

Згідно з законопроєктом роботодавець повинен сплатити пеню працівникові, якщо затримав виплату заробітної плати більше 15 календарних днів після закінчення місяця, за який здійснюється виплата. Розмір пені визначається трудовим або колективним договором, але не може бути меншим за облікову ставку НБУ на рік за кожен день затримки.

ДПС впроваджено IT-систему для адміністративного та судового оскарження

ДПС за підтримки EU4PFM впроваджено інноваційну IT-систему для адміністративного та судового оскарження.

Залишилися монети 1, 2, 5 та 25 копійок? Ще можна їх поміняти

Якщо у ваших гаманцях залишилися такі дрібні монети, ви маєте понад два місяці, щоб безкоштовно й без обмежень обміняти їх на монети та банкноти всіх інших номіналів, що перебувають в обігу.

Важливо:

Хто надає пояснення та/або копії документів на розблокування РК до ПН: постачальник чи покупець?

У разі зупинення реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування, який передбачає зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг, пояснення та копії документів, необхідних для прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію розрахунку коригування в ЄРПН, подаються платником податків – продавцем, що зазначений в розрахунку коригування та податковій накладній, яка коригується.

Яка відповідальність постачальника за порушення послідовності присвоєння номерів податкових накладних?

Порушення послідовності присвоєння номерів податкових накладних протягом певного періоду (доби) не є порушенням Порядку № 1307. У разі, якщо платник ПДВ протягом однієї доби склав дві або більше податкових накладних з однаковим номером, друга та наступні податкові накладні з таким номером не можуть бути зареєстровані в ЄРПН.

Заборгованість із зарплати: відповідальність для роботодавця

Згідно з вимогами статті 265 КЗпП України юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі – у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Зверніть увагу! Роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. Звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати заробітної плати.

Актуально:

Набрав чинності Порядок застосування загального стандарту звітності CRS

Зазначений Порядок встановлює процедури та норми, необхідні для виконання фінансовими установами вимог щодо збору інформації про підзвітні рахунки та її належної перевірки.

Нові акцизні марки в Україні: коли почнуть діяти і навіщо вони потрібні

З 1 вересня в Україні стане обов’язковим використання марок акцизного податку нового зразка.

Чи може роботодавець відмовити у звільненні, якщо заява надіслана електронною поштою?

У разі відсутності попередньої згоди сторін трудових правовідносин на обмін офіційними документами засобами електронного зв’язку, заяву доцільно подати (надіслати) у паперовій формі з оригінальним підписом автора документу, оскільки направлення заяви засобами електронного зв’язку не дає можливості іншій стороні встановити справжнє волевиявлення заявника.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали