Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (10.07-14.07.2023)

17.07.2023 263 0 0

Зміни в законодавстві з 10 липня по 14 липня 2023 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Розблоковано підписання законопроекту № 8401

Спікер ВРУ підписав законопроєкт №8401, який потім передадуть на підпис Президенту.

Парламент прийняв за основу законопроект про електронні аграрні розписки

Верховна Рада України в першому читанні розглянула і прийняла за основу проект Закону № 9266 «Про електронні аграрні розписки». Основна мета проекту - запровадження нового фінансового інструменту для кредитування сільськогосподарського виробництва.

До 01.08.2023 треба додати фото в паспорт після досягнення віку 25 або 45 років

Якщо вам виповнилося 25 чи 45 років у період з 13.03.2020 по 24.01.2022, необхідно вклеїти фото у паспорт до 1 серпня 2023 року. Якщо фотокартку не буде вклеєно, паспорт підлягає обміну на id-картку.

Важливо:

ДПС надало нове роз'яснення щодо заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ з 1 липня

З 1 липня 2023 року платники під час сплати податкових платежів та єдиного внеску при заповненні реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції користуються вимогами Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення (наказ Мінфіну від 22.03.2023 № 148).

Військові відпустки та виплати під час воєнного стану: зміни з 30 червня

30 червня 2023 року набрав чинності закон № 3161-IX про зміни до законодавства щодо проходження військової служби під час дії воєнного стану. Про основні новації закону та механізми його дії, ви дізнаєтесь на Uteka.

Умови для здійснення автоматичної реєстрації ПН/РК в ЄРПН

Відтак, платники отримали  можливість для автоматичної реєстрації податкових накладних в разі виключення платника з переліку ризикових та/або після прийняття комісією рішення про врахування таблиці даних платника. Якщо враховується таблиця платника – автоматична реєстрація ПН/РК в ЄРПН  здійснюється на 5-тий робочий день.

Актуально:

Для яких земельних ділянок, часток (паїв) не визначається МПЗ?

Мінімальне податкове зобов’язання для земельних ділянок, земельних часток (паїв), передбачених абзацом сьомим п. 38 прим. 1.2 ст. 38 прим. 1 ПКУ, не визначається за період, за який не визначається плата за землю або єдиний податок четвертої групи.

Облік доходів і витрат у ФОПів - платників єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ

Нагадуємо, що наказом Міністерства фінансів України від 20 грудня 2022 року № 447 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 30 листопада 2022 року № 405», який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 22 грудня 2022 року за № 1658/38994 (далі – Наказ) внесені зміни до типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, та до Порядку ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 2022 року № 405.

Директор або головний бухгалтер відсутні: як підписати електронну звітність?

У разі тимчасової відсутності керівника (директора) на сформовану податкову звітність в електронному вигляді накладаються кваліфіковані електронні підписи (далі – КЕП) у такому порядку: першим – головного бухгалтера; другим – особи, зазначеної у Повідомленні про надання інформації щодо КЕП з типом підпису «Директор»; третім – кваліфікована електронна печатка (за наявності). У разі тимчасової відсутності головного бухгалтера на сформовану податкову звітність в електронному вигляді накладаються КЕП керівника (директора) та кваліфікована електронна печатка (за наявності).

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали