Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (09-13.05.2022)

16.05.2022 260 0 0

Зміни в законодавстві з 9 по 13 травня 2022 року

Про що треба знати на цьому тижні?

ВРУ прийняла за основу законопроект щодо скорочення зайвих бюрократичних процедур у сфері трудових відносин

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність (реєстр. №5371).  

Уряд спростив процедуру отримання посвідчення водія

Кабінет Міністрів України спростив процедуру навчання та отримання посвідчення водія у Сервісних центрах МВС. Це відбулося на засіданні Уряду 10 травня. КМУ прийняв постанову «Про навчання водіїв та державну реєстрацію транспортних засобів у період дії воєнного стану в Україні».

Повний план відновлення України передбачає зміну парадигми держави

План оновлення України має включати три етапи. Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів у своєму інтерв'ю. Подробиці читайте на Uteka.

Важливо:

З 6 травня сталися зміни в регулюванні трудових відносин в умовах воєнного часу

06 травня 2022 року Президентом України підписано Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану». З початком воєнної агресії рф чимало українців втратили робочі місця, багато наших співгромадян не мають документів, які підтверджують трудову діяльність. Які зміни, відповідно до нового Закону, чекають на сферу зайнятості  в цілому читайте на Uteka.

Чи виникають підстави для податкового боргу у разі несплати податків в період воєнного стану: відповідає ДПС

На період дії правового режиму воєнного стану перебіг визначених ПК строків, зокрема сплати податків та зборів, подання звітності зупинено. Виходячи з вимог пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПК, починаючи з 24.02.2022 і до припинення/скасування правового режиму воєнного стану підстави для виникнення у платника податків податкового боргу в розумінні підпункту 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 ПК відсутні, а такі грошові зобов’язання вважаються не сплаченими.

Декларація з податку на прибуток за І квартал 2022 р.: особливості подання

Подробиці читайте на Uteka.

Особливості застосування спрощеної системи оподаткування: питання-відповіді

У зв’язку з набранням чинності 16.04.2022 Закону України від 01 квітня 2022 року № 2173-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків у період воєнного, надзвичайного стану» надаємо додаткові та уточнюючі відповіді на актуальні питання платників податків щодоособливостей застосування спрощеної системи оподаткування, які розміщені вебпорталі ДПС.

Актуально:

Чи враховується період призупинення дії трудового договору до стажу для щорічної основної відпустки?

Період призупинення дії трудового договору не може бути враховано до стажу роботи для надання щорічної основної відпустки працівникові.

Чи оплачується лікарняний під час призупинення дії трудового договору?

У період призупинення трудового договору, припиняється виплата заробітної плати, та відповідно втрачається право працівника на матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу).

Компенсація бізнесу за працевлаштування ВПО: Мінцифри відповідає на запитання

На порталі Дія була запущена послуга - Компенсація за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Міністерство цифрової інформації підготувало відповіді на найчастіші питання в соціальних мережах щодо виплат 6500 грн бізнесу за працевлаштування ВПО.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали