Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (02-06.05.2022)

09.05.2022 186 0 0

Зміни в законодавстві з 2 по 6 травня 2022 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Мінфін затвердив форму декларації для платників податків, які обрали спрощену систему з особливостями оподаткування на період дії воєнного положення

Форма податкової декларації платника єдиного податку третьої групи зі ставкою 2 відсотки доходу затверджена наказом Міністерства фінансів України від 26 квітня 2022 року № 124 «Про затвердження форми податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні». Граничний термін подання податкової декларації платника єдиного податку третьої групи з особливостями оподаткування за квітень припадає на 20 травня 2022 року.

Оновлено актуальний перелік громад в зонах бойових дій, на ТОТ та тих, що в оточенні

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України затвердило оновлений перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 27.04.2022 року.

Підприємці отримають 6500 грн за працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб

Продовжуємо підтримувати українців під час війни. Тепер роботодавці, які найматимуть внутрішньо переміщених осіб до себе на роботу, отримають 6500 грн за кожного працевлаштованого. Компенсацію можна отримувати за перший та другий місяць роботи вимушеного переселенця. Подати заявку на компенсацію витрат може лише роботодавець через 5 днів після працевлаштування внутрішньо переміщеної особи.

У Мінагрополітики пояснили використання і обрахунок НГО землі під час воєнного стану

Експерти програми USAID із аграрного і сільського розвитку (АГРО), залучені Міністерством аграрної політики та продовольства України, підготували відповіді на найпоширеніші запитання щодо Закону № 2145-IX про земельні відносини під час воєнного стану.

Важливо:

Закон України № 2192: розширено коло осіб, які мають можливість обрати сплату єдиного податку за ставкою 2 %

Обмеження щодо неможливості обрати третю групу єдиного податку з особливостями оподаткування, встановленими п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, суб’єктами господарювання (юридичними особами та фізичними особами – підприємцями), які здійснюють діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора) тепер відсутні.

Як підприємствам отримати компенсацію за збитки внаслідок російської агресії

Роботодавцям, чиї підприємства постраждали внаслідок російської агресії, необхідно звернутися за адресою: warcrimes.gov.ua зі зверненням до Генерального прокурора  Венедиктової Ірини Валентинівні з проханням ініціювати кримінальне провадження по факту російської агресії проти підприємства.

Яка максимальна тривалість відпустки, на яку працівник має право в період дії воєнного стану?

Максимальна тривалість відпустки, на яку працівник має право в період дії воєнного стану становить 24 дні.

Актуально:

Хто із чоловіків має право перетинати держкордон України в умовах правового режиму воєнного стану: роз’яснює Держприкордонслужба

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил). З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

Е-лікарняний не змінив свій статус із «закритий» на «готово до сплати» попри вичерпання строків: як діяти?

Через технічні збої сьогодні е-лікарняні часто не змінюють свій статус попри вичерпання строків. У такому випадку потрібно орієнтуватись на дати – якщо після дати закриття, зазначеної в е-лікарняному, пройшло сім днів, на восьмий день з е-лікарняним уже можна починати працювати і призначати за ним допомогу, навіть якщо його статус залишився «закритим».

Держпраці роз’яснює що таке «призупинення трудового договору»

Призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором. Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи. Тобто, для призупинення дії трудового договору має бути ситуація, коли одночасно роботодавець у зв’язку із воєнними діями не може надати працівнику роботу, а працівник не може її виконувати. Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали