Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (20-24.12.2021)

28.12.2021 294 0 0

Дайджест корисних подій

ДПС створила покрокову відеоінструкцію «Як завантажити програмне забезпечення ПРРО Каса»

Державна податкова служба України розробилапокрокову відеоінструкцію щодо завантаження програмного забезпечення ПРРО Каса.

На вебпорталі ДПС розміщено банер «Програмні РРО» з інформацією про ПРРО та дистрибутиви безкоштовного програмного РРО від ДПС – ПРРО Каса.

Для завантаження програмного забезпечення перейдіть двічі за посиланням «Програмний реєстратор розрахункових операцій».

Облік та звітність

Коли ФОП подає податкову декларацію з плати за землю

Якщо право власності на земельну ділянку, право постійного користування та/або право оренди земельної ділянки (земельних ділянок) оформлено на фізичну особу – підприємеця (далі – ФОП), то така особа подаєдо контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Чи може ФОП, яка здійснює діяльність тільки у сфері бухгалтерського обліку, перейти на спрощену систему оподаткування?

Як зазначає податкова: діяльність у сфері бухгалтерського обліку та діяльність у сфері аудиту за своєю сутністю є різними видами діяльності, то ФОП, які надають виключно бухгалтерські послуги мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування та бути платниками єдиного податку.

Оподаткування

Чи включається до складу доходу ФОП вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг)?

ФОП включаєдо складу загального оподатковуваного доходу вартість безоплатно отриманих товарів по даті їх реалізації за ціною, визначеною на рівні не нижче звичайної ціни.

При цьому, вартість безоплатно отриманих послуг включається до складу загального оподатковуваного доходу ФОП за ціною не нижче звичайної по даті їх отримання.

РРО/ПРРО

З 1 січня 2022 року зростуть штрафи за порушення вимог використання РРО/ПРРО

Податківці інформують, що відповідно до норм чинного законодавства за порушення вимог Закону про застосування РРО до суб'єктів господарювання, застосовуються наступні фінансові санкції:

  • 10% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;
  • 50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

Зверніть увагу! З 1 січня 2022 року штрафи за ці порушення зростуть до 100 та 150 відсотків відповідно.

Чи застосовується відповідальність до платника, який застосовує ПРРО у разі невидачі розрахункового документа у паперовій формі на вимогу споживача?

Якщо суб’єкт господарювання, який застосовує ПРРО, створив в електронній формі фіскальний чек та надіслав його на наданий споживачем (покупцем) абонентський номер або адресу електронної пошти, то розрахунковий документ вважаєтьсявиданим споживачу.

У разі невиконання цієї вимоги (фіскальний чек не створено в електронній формі та не надіслано споживачу в зручний для нього спосіб) передбачена відповідальність згідно з п. 1 ст. 17 Закону № 265.

Продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, ФОПом – «спрощенцем» – застосування РРО/ПРРО обов’язкове!

Якщо ФОП є платником єдиного податку та здійснює продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, то такий підприємець застосовуєРРО та/або ПРРО під час продажу всіх наявних на господарському об’єкті товарів, а не лише технічно складних товарів.

Слід зазначити, якщо ФОП – платник єдиного податку здійснює реалізацію технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту лише в одній із господарських одиниць, то така особа зобов’язана проводити розрахункові операції за однаковим порядком на усіх своїх господарських одиницях, зокрема, застосовувати РРО та/або ПРРО незалежно від асортименту товарів на інших господарських одиницях, оскільки законодавством передбачені вимоги до платника податків – суб’єкта господарювання, а не до його структурних підрозділів.

Соціальне страхування

Річний перерахунок ПДФО: в яких випадках він проводиться?

Головне управління ДПС у Харківській області нагадуєроботодавцям про обов'язок проводити за місцем застосування податкової соціальної пільги (далі - ПСП) перерахунок суми доходів, нарахованих у вигляді зарплати, а також суми наданої ПСП, в таких випадках (169.4.2 ПКУ):

  • за наслідками кожного звітного податкового року під час нарахування зарплати за останній місяць звітного року;
  • при розрахунку за останній місяць застосування ПСП у разі зміни місця її застосування за самостійним рішенням платника податку або у випадках, визначених пп. 169.2.3 Кодексу (обмеження щодо застосування ПСП);
  • під час остаточного розрахунку з платником ПДФО, який звільняється.

Результати такого річного перерахунку не забувайте відобразити у додатку 4ДФ до податкового розрахунку.

Чи повинна ФОП сплачувати ЄСВ, якщо іі рахунки заблоковано (арештовано)?

ДПС зазначає, що ч. 12 ст. 9 Закону № 2464 визначено, що ЄВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов’язаннями із сплати ЄВ зобов’язань із сплати податків, інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами зобов’язання із сплати ЄВ виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати (доходу).

Чи подають працюючі ФОП додаток 1 до податкової декларації?

Податкова відповіла, що ФОП - платники єдиного податку I - III груп подають у складі податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року N 578, додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали