Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (07-11.02.2022)

14.02.2022 243 0 0

Дайджест корисних подій

Новий відеоролик від ДПС про застосування РРО при торгівлі в інтернеті

Відеоролик від ДПС для суб’єктів господарювання щодо правил застосування РРО при торгівлі через інтернет. У відео можнадізнатись як працювати через інтернет без касового апарату та без порушень законодавства.

Облік та звітність

Як ФОП внести виправлення до Форми обліку товарних запасів?

Виправлення інформації у Формі обліку здійснюєтьсяу такому порядку:

- у графі «Примітки» рядка, що потребує видалення інформації, проставляється відмітка «анульовано»;

- у разі необхідності виправлення інформації:

  • у графі «Примітки» рядка, інформація в якому виправляється, проставляється позначка «анульовано – виправлено» із зазначенням порядкового номера рядка, в якому зазначено виправлену інформацію;
  • у графі «Примітки» рядка, що містить виправлену інформацію, проставляється позначка «виправлено» із зазначенням порядкового номера рядка, інформацію з якого виправлено.

За яким форматом фізособа-«загальник» подає декларацію про доходи в е-формі?

ДПС відповіла: податкова декларація про майновий стан і доходи в електронному вигляді подається за ідентифікатором F0100112.

Чи повинні ФОП, у тому числі платники ЄП другої – четвертої груп, вести облік товарних запасів у разі надання виключно послуг, у тому числі посередницьких (дропшипінгу)?

Фізичні особи – підприємці (далі - ФОП), у тому числі платники єдиного податку, які надають виключно послуги, у тому числі посередницькі (дропшипінг), з метою реалізації яких використовуються товарні запаси, що включаються до вартості таких послуг (у тому числі сировина, матеріали, запасні частини, напівфабрикати власного виробництва на складах комплектуючих тощо), зобов’язані вести облік товарних запасів за формою обліку, встановленою наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 з відображенням інформації про їх надходження та вибуття (ЗІР, категорія 109.02)

Оподаткування

Які обсяги доходу не повинен перевищувати ФОП-єдинник у 2022 році

У 2022 календарному році обсяг доходу ФОП не повинен перевищувати:

  • для першої групи – 1085500 грн (167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року);
  • для другої групи – 5421000 грн (834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року);
  • для третьої групи ФОП та ЮО – 7585500 грн (1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року).

РРО/ПРРО

У яких випадках можуть виникати помилки при формуванні фіскального чека?

Помилки можутьвиникати у разі:

  • втрати зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером та відмовою суб’єкта господарювання перейти в режим офлайн;
  • суб’єкт господарювання здійснював спроби працювати з двох різних пристроїв на одному ПРРО не закривши робочу зміну на одному з пристроїв, внаслідок чого була порушена локальна нумерація документів.

Чи може ФОП використовувати ПРРО поза межами магазину?

При реєстрації ПРРО заявником вказуєтьсятип ПРРО (стаціонарний, пересувний, ПТКС).

Якщо суб’єкт господарювання має намір використовувати ПРРО в стаціонарному магазині та для пересувної торгівлі, то необхідно реєструвати два окремих ПРРО для різних цілей застосування.

Умови реєстрації РРО/ПРРО для ФОП, який надає послуги з використанням Інтернет із власної квартири

У разі, якщо місце проживання фізичної особи-підприємця є місцем, де провадиться підприємницька діяльність, або воно пов’язане із здійсненням підприємницької діяльності, то ФОП відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України має податиповідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, повідомивши про місце проживання як про об’єкт оподаткування, після чого на такий об’єкт може бути зареєстроване РРО та/або ПРРО.

Соціальне страхування

Чи звільняються від сплати ЄВ за себе ФОП - платники ЄП за періоди, в яких не отримували дохід (прибуток)?

ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний внесок за періоди, в яких вони були платниками єдиного податку, незалежно від того, отримували вони дохід у цей період чи ні. Виключенням є фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, які: отримують пенсію за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу; мають основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом Дія Сіті на умовах, передбачених Законом № 1667 – за місяці, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску (ЗІР, категорія 201.04)

Чи нараховується ЄСВ на роялті?

Відповідно до п. 9 розд. I Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2010 року № 1170, винагорода, що сплачується за авторським договором на створення та використання творів науки, літератури та мистецтва, крім гонорару штатним працівникам редакцій газет, журналів, інших засобів масової інформації, видавництв, установ мистецтва та (або) оплата їх праці, що нараховуєтьсяза ставками (розцінками) авторської (постановочної) винагороди, нарахованої на відповідному підприємстві, не є базою нарахування єдиного внеску.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали