Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП - news (31.05-04.06.21)

07.06.2021 678 0 0

Дайджест корисних подій

Відкриття готелю ФОП: реальність чи казка?

Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» щодо розширення кола суб'єктів надання готельних послуг» № 1441-IX, який Верховна Рада ухвалила 29 квітня 2021 року. Документ має на меті створення сприятливих умов для розвитку готельної інфраструктури в Україні та, як наслідок, збільшення популярності внутрішнього туризму. Серед іншого закон дозволяє фізичним особам – підприємцям (далі – ФОП) надавати готельні послуги.

Надавати готельні послуги ФОП зможуть не раніше 2023 року, оскільки Закон набирає чинності з 1 січня 2023 року та вводиться в дію через три місяці з дня набрання чинності. Перехідний період дасть змогу ФОП підготувати відкриття власного готелю.

Більш детальна інформація у Uteka.

Бізнес надіслав до ДРС зауваження щодо Порядку обліку товарних запасів для ФОП

Державна регуляторна служба України звернулася до Міністерства фінансів України з пропозицією розглянути надіслані до ДРС листи-звернення від об’єднань підприємців з пропозиціями та зауваженнями до проекту наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців, у тому числі платників єдиного податку». Під час опрацювання проекту наказу до ДРС надійшли звернення від бізнесу, які свідчать, що проект наказу ускладнює здійснення господарської діяльності суб’єктам господарювання, є складним, фінансово обтяжливим та потребує суттєвого доопрацювання.

«Надіслали на розгляд Мінфіну низку листів-звернень від консультативних рад при секторах ДРС та всеукраїнських об’єднань підприємців, які вважають, що запропонований проєкт наказу потребує доопрацювання», – заявив Голова ДРС Олексій Кучер та зазначив, що врахування громадської думки є одним з принципів державної регуляторної політики.

Тому Мінфін має розглянути всі зауваження та пропозиції щодо цього проекту, а після цього він має повністю чи частково їх врахувати або мотивовано відхилити.

Карантинна допомога - 2021

Як скоро відновлять виплати «карантинної» допомоги ФОП 

Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови про виплати по 8 тисяч гривень ФОПам і найманим працівникам, які постраждали від карантину у «червоній» зоні. Із загального фонду державного бюджету виділяється ще 1,4 млрд гривень.

Постанова Кабміну від 31 травня 2021 року № 543 розміщена на Урядовому порталі.

Станом на 24 травня 2021 року заяви на отримання допомоги від держави подали 340 199 застрахованих осіб. Відповідно необхідна сума для фінансування цих виплат складає 2 721 592 тисяч гривень. За інформацією Пенсійного фонду України на сьогодні з 340 199 заяв профінансовано 175 000 заяв на суму 1 400 000 тисяч гривень, залишаються без фінансування 165 199 заяв на суму 1 321 592 тисяч гривень.

Облік та звітність

Як ФОП зареєструватися спрощенцем через Електронний кабінет?

Головне управління ДПС у Тернопільській області нагадало, що для надіслання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (далі – Заява) ФОП в меню «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету обирається рік та місяць, в якому створюється Заява, та з переліку електронних форм обирається Заява за формою F0102003. При цьому за замовчуванням встановлюється орган ДПС за місцем основної реєстрації.

У запропонованій формі Заяви необхідно заповнити відповідні поля електронного документу, підписати та надіслати, при цьому реєстраційні дані платника податків заповнюються автоматично.

При переході ФОП на спрощену систему оподаткування (перша-третя група платників єдиного податку) додатково до Заяви подається розрахунок доходу за попереднiй календарний рiк, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування (далі – Розрахунок). Для цього платник у вкладці «Додатки» обирає опцію «Додати» Розрахунок за формою F0102103 та заповнює обов’язкові поля.

За якою формою контролюючий орган повідомляє ФОП про прийняте рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку ?

Як зазначилиподатківці, норми Податкового кодексу (далі – ПК) не передбачають встановлення певної форми рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку. Таке рішення надається платнику податків у письмовій формі за підписом керівника контролюючого органу з обов’язковим зазначенням підстав для анулювання реєстрації платника єдиного податку.

Чи мають право ФОП – платники єдиного податку першої – третьої груп відкликати подані заяви про застосування спрощеної системи оподаткування?

Як повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, норми ПК не передбачають можливості відкликання ФОП поданих ними заяв про застосування спрощеної системи оподаткування.

Чи прийдуть податківці з перевіркою, якщо ФОП припиняє діяльність?

Головне управління ДПС у Тернопільській області зазначило, що при наявності визначених ПК обставин для проведення документальної позапланової перевірки ФОП, у тому числі у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності такої особи, податкової інформації, яка може свідчити про заниження або завищення суми його податкових зобов’язань, про порушення вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, тощо, керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу приймає рішення про проведення документальної позапланової перевірки платника податків – фізичної особи, яке оформлюється наказом.

Оподаткування

Чи мають право підприємці - спрощенці першої – третьої груп здійснювати продаж паливно-мастильних матеріалів в ємностях 20 літрів?

Як інформуютьв Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, не мають права фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп здійснювати роздрібний продаж паливно-мастильних матеріалів в ємностях місткістю 20 літрів та більше, а також оптовий продаж таких товарів незалежно від об’єму тари.

Чи має право ФОП– платник єдиного податку першої групи, яка здійснює перукарські послуги, надавати послуги манікюру, педикюру, візажу, косметології та масажу?

Головне управління ДПС в Одеській області повідомило, що ФОП-платник єдиного податку першої групи, яка здійснює діяльність, з надання перукарських послуг, що належить до класу 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси», також має право надавати послуги манікюру, педикюру, візажу, косметології та масажу обличчя без використання праці найманих осіб.

Як оподатковується лікарняний, виплачений ФОП?

ДПСзазначила, що допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною) нарахована (виплачена) ФОП Фондом соціального страхування України є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором, а Фонд соціального страхування України є податковим агентом щодо такого доходу.

Чи може ФОП платник ЄП (ресторанне господарство) обслуговувати підприємців на загальній системі оподаткування?

Відповідьподатківців наступна: ФОП-платник єдиного податку другої групи, що здійснює діяльність у сфері ресторанного господарства, має право приймати замовлення від суб’єктів господарювання (юридичних осіб та ФОП), які перебувають на загальній системі оподаткування, на обслуговування свят, банкетів, інших спеціальних замовлень, оскільки платник єдиного податку під час обслуговування таких замовлень здійснює продаж і організацію споживання продукції власного виробництва і закупних товарів.

РРО/ПРРО

Як скасувати помилково проведеної суми розрахунків через ПРРО?

ДПС повідомляє, скасування суб’єктом господарювання помилково проведеної суми через програмний реєстратор розрахункових операцій здійснюється шляхом формування розрахункового документу повернення товару (фіскальний касовий чек видачі коштів) або шляхом сторнування попереднього чеку та проведення операції продажу повторно.

Чи мають право ФОП платники єдиного податку другої – четвертої груп при продажу товарів через мережу Інтернет не застосовують РРО та/або ПРРО?

Податківці вказали, що ФОП – платники єдиного податку другої – четвертої груп при реалізації товарів через мережу Інтернет у разі відправлення таких товарів поштою за умови післяплати із використанням послуги «накладений платіж» не застосовують РРО та/або ПРРО, якщо обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року, та якщо такі особи не здійснюють реалізацію: технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Соціальне страхування

Хто з ФОП звільняється від сплати ЄСВ?

Податківці нагадали, що згідно з частиною четвертою ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування» звільняються від сплати за себе єдиного соціального внеску: ФОП, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування; особи, які провадять незалежну професійну діяльність; члени фермерського господарства, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09.07.03 р. №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Як стати на облік платника ЄСВ ФОП, який планує одночасно провадити незалежну професійну діяльність?

Головне управління ДПС у Житомирській області проінформувало, що фізична особа яка зареєстрована як підприємець та провадить незалежну професійну діяльність, обліковується в контролюючому органі як ФОП з ознакою провадження незалежної професійної діяльності (п. 7 розділу ІІІ Порядку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.14 р. № 1162).

Така ознака встановлюється на підставі поданих до контролюючого органу за місцем проживання заяви за формою № 1-ЄСВ з позначкою «Зміни» та копії документа, що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності, або відомостей (даних) відповідного уповноваженого органу чи реєстру, яким забезпечується реєстрація незалежної професійної діяльності, або заяви та документів, поданих відповідно до п.п. 4 п. 6.7 розділу VI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.11 р. № 1588 із змінами та доповненнями.

Чи можливо повернути, у разі державної реєстрації припинення діяльності, суму надміру сплаченого ЄСВ?

ВідповідьДПС була наступна: ФОП у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності, має можливість повернути суму надміру сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на підставі заяви, яка подається до дати зняття з обліку такого платника.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали